Ağrı, yapılan yatırımlarla üretimin merkezi olmaya aday iller arasına girdi. Ağrı Valisi Süleyman Elban'ın girişimleri ve İl Özel İdaresi bütçesi kullanılarak zor şartlarda üretim yapan işletmelerin KOBİ'ler haline dönüşmesi, üretim miktarları ve çalışan sayılarını artırmak maksadıyla temelleri 2018 yılında atılan KOBİ Merkezi, 2019 yılında üretime başladı.
Önce KOBİ sonra fabrika
3 blok halinde, her biri bin 400 metrekare olan 15 işyerinde; asansör, ayakkabı, baza, mobilya, çelik kapı, ambalaj ve saç üretimleri yapılıyor. Kentteki üreticilerin KOBİ Merkezi ile işletmelerini, önce KOBİ daha sonra fabrikaya dönüştürmesi ve Ağrılı sanatkarların yetişmesine olanak sağlanması hedefleniyor.
Burada üretilen ürünler, Ağrı merkez ve ilçeleri ile Erzurum, Van, Kars, Iğdır, Ardahan, Bitlis, Muş gibi illerin yanı sıra Gürcistan, Nahçivan gibi ülkelere de ihraç ediliyor. Coronavirus (Covid-19) salgını nedeni ile şu an ürünlerini ihraç edemeyen üreticiler, bir an önce şartların normalleşmesi ile eski günlerine dönmeyi bekliyorlar.
150 çalışanı ve yıllık 60-70 milyon ciroluk kapasitesiyle bölgede önemli bir pazar olan KOBİ Merkezi, yurt içi ve yurt dış ihracatıyla Ağrı ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
KOBİ Merkezi Başkanı Metin Yıldız, merkezin çok güzel ve ihtiyaca cevap verdiğini belirterek Ağrılı yatırımcıların böylesi büyük üretim merkezlerine ihtiyacının olduğunu ve yatırımcıların alt yapısının buna müsait olduğunu kaydetti.
"Ağrı'nın şu an böyle bir potansiyeli mevcut"
Yaptıkları üretimle alakalı bilgi veren Metin Yıldız, "Burada; ambalaj ürünleri, poşet, çanta gibi ürünler üretiyoruz ve bunları çevre illere satıyoruz. Ağrı merkez ve ilçelerinde, Kars, Iğdır, Ardahan gibi illerde müşterilerimiz var. Nahçivan ve Gürcistan gibi ülkelere de ihracatımız söz konusu. KOBİ Merkezimizde 15 adet işyeri mevcut ve her biri bin 400 metrekare. Ağrı Valiliği bünyesinde, İl Özel İdaresi finansmanı ile bu alan yapıldı. Merkezde, 150'ye yakın çalışanıyla 15 işveren mevcut ve bu alanda yıllık 60-70 milyon TL'lik ciro söz konusu. Fevkalade güzel ve bu tür tesislerin oluşması lazım. Buradaki işyerleri için yapılan ihalede talep çok oldu. Şu an buradaki işyerleri gibi belki 15 değil de 100 tane olsa yine hepsi dolacak. Ağrı'nın şu an böyle bir potansiyeli mevcut." ifadelerini kullandı.
Ağrı'da cam üretimine 1997 yılında 140 metrekarelik bir işyerinde üretime başladıklarını belirten Hakan Adıgüzel, bugün 2,5 Milyon TL'lik yatırımla son teknolojik makinelerle 6 il için cam üretimini üstlendiklerinin altını çizdi.
"30 sigortalı çalışanla üretim yapıyoruz"
Adıgüzel, "1997 yılından beri Ağrı'da cam üretimini yürütmekteyim. Cam balkon, ısı cam, yeni sinerji cam yapıyoruz burada. Firmamız bünyesinde 30 çalışanımız mevcut ve hepsinin sigorta güvenceleri söz konusu. Firmamız yılların firması ama kurduğumuz bu sektörde bazı alanlarda yeniyiz. Duşa kabin, pimapen gibi ürünlerde henüz yeniyiz. Bin 400 metrekarelik alan üzerinde yapılan tesisimizin Ağrı Valimiz Süleyman Elban'nın girişimi ile İl Özel İdaresi finansörlüğünde yapılıp bize teslim edildi. 2,5 Milyon TL değerinde yatırım yaparak son teknolojik makineler kurduk. Ağrı merkez ve tüm ilçeler, Kars, Iğdır, Van, Muş, Erzurum illerine yönelik üretim yapmaktayız." şeklinde konuştu.
KOBİ Merkezinde plastik bidon üretimi yapan Ali Alpdoğan adlı üretici ise şunları söyledi:
30 yıla aşkın plastik bidon üretimi gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz plastik bidonları Ağrı merkez ve ilçeleri, Van, Erzurum, Bitlis, Muş, Iğdır, Kars, Ardahan illerimize, ilçelerimize ve Nahçivan'a gönderiyoruz. Yerimiz hem modern ve hem de daha güzel. Bu imkanlardan dolayı Valimiz Süleyman Elban ve İl Özel İdaresine teşekkür ediyoruz.
Otomatik Kepenk üretimini gerçekleştiren Sinan Çelik, "Otomatik kepenk üretimi yapıyoruz, Ağrı ve ilçelerine, Erzurum'un ilçelerine satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Fotosel ve bahçe kapılarını da üretiyoruz. İlerleyen dönemlerde başka yatırımlarımız da olacaktır." diye konuştu. (İLKHA)