Süre aşılırsa beyin zarar görüyor!

​Covid-19 salgını sebebiyle evlerinde kalan vatandaşları teknoloji bağımlılığına karşı uyaran Temiz Toplum Derneği Genel Sekreteri Ferhat İlhan, ekranların küçük yaştaki çocukların beyin gelişimine olumsuz etkileri olduğunu belirten İlhan, "Belirlenen süreler aşılırsa, ekranlar zarar vermeye başlıyor" dedi.

Ekleme: 10.05.2020 16:50:04 / Güncelleme: 10.05.2020 16:52:24 / Bilim & Teknoloji / İstanbul Haberleri
Destek için 

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) ile mücadelesi kapsamında yaklaşık 2 aydır 20 yaş altı gençler ile 65 yaş üstü vatandaşla için sokağa çıkma yasağı uygulaması devam ederken yürütülen çalışmalar neticesinde vaka sayılarının düşmesiyle birlikte normalleşme adımları atılmaya başlandı.

Bu süreçte çocuklarında evde kalması sebebiyle çocukların aileleriyle birlikte zaman geçirmek için internet ve televizyona yoğunlaşmasının tehlikelerine dikkat çeken Temiz Toplum Derneği Genel Sekreteri Ferhat İlhan, salgından korunurken teknoloji bağımlısı olmamaları için ailelerde uyarılarda bulundu.

2 yaşa kadar ekran yasak olmalı

Telefon ve tabletlerin çocukların zaman geçirmeleri için ellerine verilemeyecek kadar tehlikeli olduğunu söyleyen İlhan, "0-2 yaş arasında çocukların kesinlikle telefon, tablet, televizyon ekranından uzak tutulmalı, 2-6 yaş grubunda ise bir saati geçmemeli. 6 yaşından büyüklerde de, içerikleri mutlaka denetlenerek, çocukların sosyal yaşantısını, görev ve sorumluluklarını aksatmayacak bir plan çerçevesinde yapılmalı." dedi.

Süre aşılırsa beyin zarar görüyor

Ekranların küçük yaştaki çocukların beyin gelişimine olumsuz etkileri olduğunu belirten İlhan, "Belirlenen süreler aşılırsa, ekranlar zarar vermeye başlıyor. Buradaki renkler doğal değil beyin bunları algılamak için çok fazla çaba harcıyor. Böyle olunca beyin uyku moduna geçerken zorlanıyor. Uykuda yapması gereken toksin temizliğini de yapamıyor. Ayrıca gözlerin hemen arka kısmında yer alan 'beynin beyni' diyebileceğimiz kişinin tüm davranışlarını, sosyal ilişkilerini, planlama ve karar mekanizmalarını yöneten kısım da olumsuz etkileniyor." diye konuştu.

Ekrana fazla maruz kalan çocuklarda otizm benzeri belirtiler ortaya çıkabileceğini de İlhan, söz konusu rahatsızlık her ne kadar tedavi edilebilir olsa da oluşabilecek sanal otizme karşı dikkatli olunması tavsiyesinde bulundu.

Çocuklarımızı Youtuberler büyütmesin

Coronavirus salgını sürecinde çocuklara özel ilgi gösterilmesi gerektiğini hatırlatan İlhan, son olarak şu uyarılarda bulundu: "Bugünlerde evimizdeyiz. Çocuklarımız zaten dışarıya çıkamıyor. Ancak onları her ağladıklarında, yemek yemediklerinde, canları sıkıldığında telefona, tablete özetle ekrana teslim edersek yanlış yapmış oluruz. Zararlarını az önce ifade ettim. Aileler son derece titiz hareket etmeli. Çocuklarına verebilecekleri en değerli hediyenin zaman olduğunu unutmamalılar. Çocuklarının ekranların, sosyal medyanın, Youtuberlerin büyütmesine asla izin vermemeliler. Teknoloji bağımlılığına karşı çocuklarını korumalılar." (İLKHA)