Koronavirüs ile robotlara talep arttı

Koronavirüs ile birlikte ülkeler virüsün yayılışını durdurmak için insan etkileşimini kısıtlama yoluna giderken, robotlar insanlardan boşalan alanları dolduruyor.

Ekleme: 06.05.2020 08:17:26 / Güncelleme: 06.05.2020 08:17:26 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Koronavirüs öncesi fabrikalardaki üretimden perakende sektörüne kadar özellikle ticareti ve ekonomiyi etkileyecek alanlarda insanların yerini alacağı konuşulan robotlar, şimdi ise koronavirüs salgınının yoğun görüldüğü ülkelerdeki hastanelerde, kamuya açık alanların ilaçlanmasında ve kişiler arasındaki sosyal mesafeyi denetlemek için kullanılıyor.

Robotların kullanımı sadece sağlık sektörü değil. Hizmet robotları evde yalnız kalmak zorunda olanlar tarafından da tercih ediliyor. Robotlor, oteller başta olmak üzere hizmet sektöründe de daha sık kullanılmaya başlandı.

HEMŞİRE VE POLİS ROBOTLAR

Türkiye’de Covid-19 hastaları ile sağlık çalışanları arasındaki teması azaltmak için 3 günde geliştirilen ‘Tetrobo’ isimli robot, İstanbul Tıp Fakültesi Pandemi Servisi'ndeki hastalara yemek, ilaç, su gibi malzemelerin ulaştırılmasında kullanılacak.

Salgının en çok zarar verdiği ülkelerden İtalya'da, Tommy isimli hemşire robot doktorlara uzaktan hizmet imkanı tanıyor. Hastaların odalarına yerleştirilen Tommy, onlardan sorumlu oluyor. Hastaların doktorlara mesaj iletmesini sağlayan dokunmatik bir ekrana sahip robotlar, ayrıca birçok hasta verisini diğer personelle paylaşabiliyor.

Tunus'ta koronavirüs yasaklarına uymayarak sokağa çıkanlara, robot polisle müdahale ediliyor. Güvenlik güçlerinin merkezden yönettiği robot polisler, sokağa çıkma yasağına uymayanlara kimlik soruyor.

Çin'de ise robotlar koronavirüse karşı daha çok kamuya açık alanların dezenfekte edilmesinde kullanılıyor. Ülkenin bazı şehirlerinde el dezenfektanı deposu bulunan robotlar insanlara yaklaşarak dezenfektan sıkıyor, bazıları ise ateş ölçerek uyarılarda bulunuyor.

Kaynak, İTO