Halıcılar 3 milyar dolarlık halı ihracat hedefinde revize yapmayacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınının, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat alanlarında da önemli değişimleri beraberinde getireceğini söyledi.

Ekleme: 03.05.2020 17:10:05 / Güncelleme: 03.05.2020 17:25:16 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, başkanlığında video konferans yoluyla yapılan toplantıda halı sektör kurulu, sektörel sorunlarını masaya yatırarak ihracat alanındaki gelişmelerini görüştü.

Coronavirus (Covid-19) salgınıyla mücadele ve salgının ekonomiye vereceği hasarın önlenmesi için hükümet tarafından alınan tedbirlerinde değerlendirildiği halı sektör kurulu toplantısında, Türkiye’nin 2020 yılındaki halı ihracat hedefi olan 3 milyar dolarlık ihracat hedefinden revize yapmama kararı da çıktı.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Kaplan, 2020 yılında halı sektörü için belirlenen 3 milyar dolarlık ihracat hedefinde de herhangi bir revize yapmayacaklarını ifade etti.

Kaplan, dünya genelinde yaşanan Covid-19 salgınının, insan yaşamlarının yanında ülke ekonomilerini ve ekonomiye güç veren sektörleri de olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

2020 yılı için halı sektörü için belirlenen 3 milyar dolarlık ihracat hedefinde de herhangi bir revize yapmayacaklarını ifade eden Kaplan, “Bütün ülkeler gibi Türkiye’de Coronavirus salgınından en az zararla çıkabilmek için mücadele ediyor. Ülkemizde sağlık alanında alınan önlemler, ekonomik alandaki uygulamalar gösteriyor ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ki alınan kararlar meyvelerini vermeye başladı. Salgında aşağıya doğru bir hareket görüyoruz. Işık göründü, bizler halı sektörü olarak 2020 yılı için ortaya koyduğumuz 3 milyar dolarlık halı ihracat hedefimizde herhangi bir revize yapmayacağız. 2020 yılının son 8 aylık döneminde sektörümüzle ilgili yeni ihracat başarı öyküleri yazacağımıza inanıyoruz. İstihdamımızı koruyarak üretmekten başka şansımız yok.” dedi.

2019 yılında Türkiye’den 181 ülkeye 2 milyar 535 milyon dolarlık halı ihracatı yapıldığını ifade eden Kaplan, 2020 yılı için belirlenen 3 milyar dolarlık ihracat hedefine oluşabilmek için de yılın son 8 aylık sürecinde daha çok çalışacaklarını belirtti.

Yılın ilk dört aylık sürecinde Türkiye genelinden 717 milyon 995 bin dolarlık halı ihracatı yapıldığını belirten Kaplan, yılın ilk dört aylık sürecinde 153 ülkeye gerçekleştirilen bu ihracatın her şeye rağmen büyük bir başarı olduğuna dikkat çekerek, halı ihracatçılarını kutladı.

“İtalya, İspanya ve ABD’de yaşanan trajediler ülkemizde görülmedi”

Covid-19 salgının iki boyutunun bulunduğunu belirten Kaplan, “Birincisi; bu salgının yayılmasının önlenmesidir. Bu doğrudan vatandaşlarımızın sağlığını ilgilendiriyor. Türkiye bu alanda dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi. Salgının başladığı anda bilim kurulu oluşturularak, gerekli tüm tedbirlerin alınması ülkemiz için büyük bir şans oldu. Alınan tedbirler neticesinde de İtalya, İspanya ve ABD’de yaşanan trajediler ülkemizde görülmedi. İnşallah da görülmeyecektir. İkinci boyut ise ekonomiye verilecek hasardır. Hükümet salgınla birlikte hemen ‘Ekonomik İstikrar Paketini’ devreye aldı. Vergiler ertelendi, ticari hayatın aksamaması için önlemler alındı, kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği, esnaf ve işletmelere finans desteği verildi. Bu destekler toplumun tüm kesimlerine koruma kalkanı sağladı. Hükümetin pandemi konusunda hazırlıklı olması ve gerekli tedbirleri hızlı bir şekilde devreye alması meydana gelebilecek hasarın minimumda kalmasını sağladı.” ifadelerini kullandı.

“Artık salgın sonrasına hazırlanmamız gerekiyor”

Kaplan, “Salgın elbet geçecektir. Verilen mücadele sonucu olarak ülkemizde salgınla ilgili verilerde son derece olumlu bir tablo görülüyor. Bu olumlu tablo dolayısıyla salgın sonrası ülke ekonomisinin kısa sürede toparlanarak, ekonomik hayatın hızla canlanacağına inanıyoruz. Şüphesiz ki bütün dünyayı etkileyen salgın yatırım, üretim, istihdam ve ihracat alanlarında önemli değişimleri de beraberinde getirecektir. Artık salgın sonrasına hazırlanmamız, planlarımızı buna göre yapmamız gerekiyor.” diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler