Mezopotamya'nın en verimli topraklarını bünyesinde barındıran ve yaklaşık bir milyon dekar ekili alana sahip Mardin Ovası’nda buğday, arpa, mercimek ve mısırın yanı sıra pamuk da ekliyor. Geçen yıl yaklaşık 100 bin dönüm arazide ekilen pamuktan 50 bin ton üretim elde edildi. Ancak fiyatların beklentilerin altında kalması çiftçinin yüzünü güldürtmedi.
Tekstil, kozmetik, gıda ve yem sektöründe kullanılan pamuk; buğday ve mısır ile birlikte çiftçilerin en önemli gelir kaynağı olarak biliniyor.
Mardin’de geçen yıl olduğu gibi bu yılda 100 bin dönüm arazide pamuk ekildi ve yaklaşık 50 bin ton üretim bekleniyor. Bu güne kadar ‘beyaz altın’ olarak bilinen pamuğun hazırlıklarına başlandı.
Geçen yıl verilen destekleme primleri ve fiyatların düşük olması sebebiyle pamuk ekim alanının artmadığını ifade eden çiftçiler, girdi fiyatlarının artmasından dolayı ürünlerinin yüksek fiyattan satılmasını istiyor. 2018 yılanda pamuğun kilogram fiyatı 3,80 ile 4,00 lira arasında değişirken, geçen yıl 3,00 lira olarak belirlenmesi üreticileri sıkıntıya düşürmüştü.
Yem, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi önemli girdi maliyetlerine yıl içinde büyük oranda zam gelmesinin kendilerini ciddi manada etkilediğini dile getiren çiftçiler, bu konuda yetkililerden yardım bekliyor.
Hayatın her aşamasında önemli bir ihtiyaç olan pamuk, bir ay öncesinden ekim hazırlığına başlayan çiftçiler, tarlalarını sürmenin ardından pamuk tohumu ekimlerine başladılar.
Pamuk tohumu ekimi için tarlanın hazırlık aşamasının olduğunu ifade eden çiftçiler, ekim yapılacak tarlada ilk önce zararlı otlar temizlendiklerini ve telbis sulanması yapıldıktan sonra yaklaşık 20 günün ardından tarlanın tohum ekimine hazır olduğunu belirtiler.
Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağı Sevimli köyünde mibzerle pamuk ekimine başlayan Nihat Erbey, kendi imkanlarıyla yer altından çıkardığı suyla sulama yaptığını belirterek, şunu söyledi:
“Dört gözle GAP kapsamında suyun gelmesini bekliyoruz. Kanal, Kızıltepe-Viranşehir arasına kadar geldi. Toprak suyla buluştuğu zaman zenginlik olacak.”
Çiftçi Hakan Erbey de Mezopotamya'nın bereketli topraklarında yıllardır pamuk üretimi yaptıklarını söyledi.
Erbey, “Dönüme 2,5 kilogram pamuk tohumu ekiyoruz. Daha sonra gübre, ilaçlama ve çapa yapıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)