Fakirin Ferrarisi var

Koronavirüs ile mücadele kapsamında işinden olanlara 1000 liralık hükümet yardımı kamuoyunda çok konuşuldu. Kimileri bu yardım çok az derken kimileri akmasa da damlıyor, idare etmek gerek kabilinden yaklaştı meseleye. Peki “benim de ihtiyacım var” diyerek bu yardıma kimler başvurdu.

Ekleme: 01.05.2020 10:17:54 / Güncelleme: 01.05.2020 10:18:20 / Haber-Yorum
Destek için 

Osmanlı Dönemi esnafı anlatılırken şu hikayeyi pek çok kere okumuşuzdur.
Fatih Sultan Mehmed bir gün yiyeceklerin kalitesini, fiyatlarını ve halkın refah durumunu öğrenmek için kılık kıyafetini değiştirir, halktan biriymiş gibi giyinip çarşıya çıkar. Yanında kendisi gibi kıyafet değiştirmiş devlet adamları da vardır.


Bir dükkana girer, selam verdikten sonra, bana ”Yarım batman yağ, yarım batman bal ve yarım batman peynir veresiniz ” der. (Batman bir ağırlık birimidir.) Dükkan sahibi sadece yarım batman yağı tartar, ücretini hesapladıktan sonra ” Ağam, istediğiniz yarım batman yağ hazır. Diğer isteklerinizi de karşı komşumdan alınız. Komşumun malları da güzeldir. Bir de komşum daha siftah etmedi. ” der.
Padişah yarım batman yağı alır ve diğer dükkana geçer. Selamını verir. Bana yarım batman bal ve yarım batman peynir veresiniz der. Dükkan sahibi hemen yarım batman bal tartıp, ” Beyim Allah’a şükürler olsun siftah ettim, çocuklarımın rızkını çıkardım. Diğer isteğinizi de komşumdan alınız. O daha siftah etmedi.
Bu duruma oldukça sevinen Fatih Sultan Mehmed, yanındaki devlet adamlarına dönerek; ” bu millette bu yüksek ahlak olduktan sonra değil İstanbul, bütün Dünya fethedilir ” diyerek çarşıdan mutlu ve memnun bir şekilde ayrılır.
Evet bu hikayeyi pek çok kere okumuşuzdur.


Gelelim bu güne
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işinden olmuş, dükkanını kapatmış, ciddi geçim sıkıntısı yaşayanlar için 1000 liralık bir yardımda bulundu.4 milyon 400 bin kişi başvurmuş.
Sorun başvuran sayısında değil. Başvuruda bulunan bazı kişilerin niteliklerinde.
Mesele Samsun'da Ferrari sahibi bir kişi başvuruyor. Mercedes’i olan Audi’ye binen başvurmuş. İlginç değil mi? Milyonluk arabaya biniyor ama bin lira yardım için başvuruyor.
Başvuranlar arasında 100 büyük baş hayvanı olan da varmış!
Bir tarafta dul ve yetim aylığını bağışlayanlar diğer tarafta Ferrari arabam var ama açım diye başvuranlar!
Evet, zor günlerden geçiyoruz ama açgözlü olmamalıyız. Rezzak olan Allah mideleri doldurmaya kadirdir ama açgözlülüğü ancak toprak doldurur.