Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Güldoruğu (Geboz) Mahallesinde, mahalle sakinleri, yaklaşık 4 yıldır çekirgelerle uğraşıyor.
Nisan ayında ortaya çıkan çekirgelerin ekili alanları ve meraları istila ettiğini belirten mahalle sakinleri bu durumdan ekonomik olarak olumsuz şekilde etkilendiklerini belirttiler.
Mahallelerinin taşlık olmasından dolayı hayvancılıkla uğraştıklarını belirten çiftçiler, çekirgelerin hayvanların otlandıkları tüm meraları kuruttuğunu ifade ettiler.
Siverek ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, mahalle sakinlerinin de desteğiyle traktör ve holder yardımıyla çekirgelerin bulunduğu arazilerde ilaçlama çalışmasını sürdürüyor.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin çalışmasının yeterli olmadığını dile getiren mahalle sakinleri, arazilerinin dağlık ve taşlık olmasından dolayı traktörle ilaçlamanın yeterince yapılamadığını belirterek, ilaçlamanın havadan yapılmasını istediler.
Bizzat ilaçlama çalışmasına katılan Siverek Tarım ve Orman İlçe Müdürü Salih Abalı ve mahalle sakinleri konu ile ilgili İLKHA mikrofonlarına konuştu.
Geboz Mahallesinde yaklaşık 3 yıldır çekirgelerle mücadele ettiklerini ifade eden Abalı, "İlçemiz kuzey kısmında, Çermik sınırına yakın Güldoruğu (Geboz) Mahallesinde yoğun şekilde çekirge popülasyonu oldu. Son 3 yıldır yaptığımız mücadele neticesinde zarar eşiğinin altına getirmekle beraber mücadelemiz halen devam ediyor." diye konuştu.
"Çekirgeler, meradaki yeşil alana yüzde 100 zarar veriyor"
Yaklaşık bir haftadır 10-15 bin dönüm arasında bir alanda ilaçlama yaptıklarını belirten Abalı, "Bu yıl da çekirgeler yavru haldeyken Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürümüz Doktor Murat Çakmaklı ve Kaymakamımız Mustafa Çiftçiler’in desteğiyle, traktör ve Holder ile ilaçlamaya başladık. Vatandaşlar da sırt pompaları ve kendi imkânları ile ilaçlamaya destek veriyor. Bu şekilde mücadelemiz devam ediyor. Alan çok geniş… Yaklaşık bir haftadır 10 bin ile 15 bin dönüm arasında bir alanda mücadele verdik. Toplam alan 40 bin dekara yakın… Alanın geniş, taşlık ve mera olması işimizi zorlaştırıyor. Buradaki halk, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyor. Çekirgeler, meradaki yeşil alana yüzde 100 zarar verdiği için halkın geçim kaynağı olan hayvancılığı etkiliyor. Doğal yollarla mücadelenin mümkün olmadığı tespit edildikten sonra zirai ilaçlamaya başladık." ifadelerini kullandı.
"Çekirgeler kışlak olarak bu mahalleyi seçmişler"
Çekirgelerin fiziki olarak insanlara bir zarar vermediğini dile getiren Abalı, "Çekirgeler genelde dağlık alanda konakladığı için kışlak olarak burayı seçmişler. Burası da Siverek’in en dağlık yeridir. Kışlak olarak burayı seçtikleri için bahar ayının gelmesiyle beraber, kışlaklarından çıkarak meradaki yeşil alanlara yayılmaya başlıyorlar. Çekirgelerin insanlara fiziği olarak bir zararı yok sadece yeşil olarak buldukları bütün alanları kurutuyorlar. Yeşillik alanların hepsini tüketiyorlar. Hayvanların aç kalmasına sebep oluyorlar. Hayvanlar da aç kalırsa hem ekonomi hem de insan sağlığı için büyük tehlikedir." şeklinde konuştu.
"Hayvanlarımız aç kalıyor"
Çekirgelerin meralarını istila etmesinden dolayı hayvanların aç kaldığına değinen Mahalle sakinlerinden Mehmet Aytaç, "Çekirge istilasına karşı İlçe Tarım Müdürlüğünden ilaçlama talebinde bulunduk. İlaçlama çalışmaları için İlçe Tarım Müdürüne teşekkür ediyoruz. Çekirgelerin meraları istila etmesinin ardından ciddi manada hayvanlarımız aç kalıyor. Köy halkının tamamı hayvancılıkla uğraştığı için mağdur olmaktadır. Köy halkı, ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Devletten bu sorunumuzla ilgilenmesini bekliyoruz. İlçe Tarım Müdürüne teşekkür ediyoruz." dedi.
"Uçak ya da helikopterle ilaçlama yapmasını istiyoruz"
Mahalle sakinlerinden Mehmet Aycan ise ilaçlamanın uçak ya da helikopterle yapılması gerektiğini ifade ederek, "Sağ olsun İlçe Tarım Müdürümüz olaya el attı ama yapılan çalışmalar yeterli gelmiyor. İlçe Müdürümüz buraya traktör ve holder getirdi. Bir haftadır bu araçlar yardımıyla çekirgelerle mücadelemiz devam ediyor. Bu şekilde yapılan mücadele yeterli değildir. Bu traktör ile olacak iş değildir. Traktör sadece düzlük alanlarda ilaçlama yapıyor. Taşlık alanlara traktör gidemiyor. Havadan helikopterlerle ilaçlama yapılabilir ya da traktör sayısı artırılabilir. Yaptıkları yardımlar için tekrar İlçe Tarım Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz fakat bu yeterli değildir. Traktör gelmiş ama sadece düzlük alanları ilaçlama yapıyor. Çekirgeler o kadar fazla ki sırt pompası ile zaten yapılacak iş değil. Yetkililerden uçak ya da helikopterle ilaçlama yapmasını ya da traktör sayısını artırmasını talep ediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)