Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınına karşı en önemli tedbirlerden birisi olan sosyal izolasyon, hem dünyada hem de Türkiye'de uygulanmaya devam ediyor. Virüsün yayılma hızının kontrol altına alınması için uygulanan sosyal izolasyonda, bireyler evlerinde vakit geçirirken yaşam biçimleri ve alışkanlıkları da bu doğrultuda evriliyor.
Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM), Türkiye'de 23 Nisan tarihinde ilan edilen 4 günlük sokağa çıkma yasağında bireylerin, ailelerin, influencerlar'ın evlerinde neler yaptıklarının yanı sıra; yaş gruplarına göre de genç ve yaş almış bireylerin bu süre zarfını nasıl geçirdiklerini inceledi.
En çok Instagram, Whatsapp ve YouTube kullanıldı
Anadolu Üniversitesi SODİGEM'in araştırmasına göre; bireyler en çok dijital platformlarda dizi, belgesel ve film izlemeyi tercih etti. Online gezilen müze sayısında da ciddi artış görülürken, bu süre zarfında en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları ise Instagram,Whatsapp ve YouTube oldu. Bireyler, Instagram'da üçten fazla challenge kabul ederken Instagram'da ayrıca en çok "evde kal, 23 Nisan ve Ramazan" ile ilgili fotoğraflar paylaşıldı. Bireyler günde ortalama 3 saat de görüntülü konuşma gerçekleştirdi.
En çok aratılan "Hayat eve sığar uygulaması" oldu
Türkiye'de Twitter üzerinden yapılan paylaşımlarda en çok “#sokagacıkmayasagı, #ÜlkemleGururDuyuyorum, #sahur, etiketleri kullanıldı. WhatsApp'ta ise birçok yeni grup kuruldu ve iletişim oranı arttı.
Dört günlük sokağa çıkma yasağında bireyler en az 4 saat dijital oyun oynarken, e-alışveriş ile en çok "puzzle, pijama, spor ekipmanı ve kitap" siparişi verdi ve "internet bankacılığı uygulamalarını" daha sık kullandı.
Bu sürede arama motorlarında ise en çok “hayat eve sığar uygulaması, 23 Nisan şarkısı, İmsakiye, Kim Jong, Ezan vakitler, fitre ne kadar 2020, ev yapımı ramazan pidesi nasıl yapılır” aramaları yapıldı. (İLKHA)