Bu Ramazan Kur'an sedaları evlerde yankılanıyor

​Hüzün ve burukluğun yaşandığı bu Ramazan, Gaziantep'te camilerde asırlardır yaşatılan mukabele geleneği, Covid-19 nedeniyle camilerin kapalı olmasından dolayı evlerde yaşatılıyor.

Ekleme: 28.04.2020 13:15:05 / Güncelleme: 28.04.2020 13:28:12 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Diyanet İşleri Başkanlığının yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında camilerdeki toplu ibadet ve faaliyetlere ara vermesi nedeniyle teravih namazı evlerde kılınırken, Ramazan ayının önemli sünnetlerinden olan mukabele de evlerde sürdürülüyor.

Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında teravih, cuma ve vakit namazları, mukabelelerin toplu halde camilerde yapılamamasından dolayı camiler sessizliğe bürünürken, Müslümanlar ise bu ayın ibadetlerinden ve güzelliklerinden mahrum kalmamak için evlerini mescitlere çevirdi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de camilerde ibadetlere ara verilmesinden dolayı evlerini küçük bir mescide çeviren Gaziantepliler, teravih namazını ve mukabelelerini evlerinde ihya ediyor.

Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cebrail (Aleyhisselam) ile mağfiret ve rahmet ayı olan Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele sünneti nedeniyle Kur'an sedaları bu yıl evlerde yankılanıyor.

Evlerden yankılanan Kur'an sesleri şehirdeki manevi atmosferi ise doruğa çıkartıyor.

 

Ramazan ayının ilk gününden itibaren teravih namazını ailece evde kıldıklarını ve Kur'an-ı Kerim okuyarak mukabele sünnetini yaşattıklarını belirten Mahmut Yolcu, Ramazan boyunca camiler kapalı olacağı için teravih namazı ve mukabeleleri ailece evde yapacaklarını söyledi.

"Ramazan ayını Rabbimizin rızasına nail olacak şekilde geçiriyoruz"

Rahmet ayı Ramazan ayının Allah'ın Müslümanlara bir lütfu olduğunu ve bu aya kavuştukları için çok mutlu olduklarını belirten Yolcu, "Ancak bu Ramazan biraz yüreklerimiz buruk. Bu salgın hastalık bizi bu Ramazan camilerden mahrum bıraktı. Salgın hastalığın yayılması için biz de tedbir amaçlı kendimizi karantinaya aldık. Eskiden Ramazan ayını camilerde geçirirdik, toplu halde teravih namazları kılardık. Gerçekten bunun mutluluğu tarif edilemez. 'Yalnız topluma zarar gelmesin ve hastalık bulaşmasın' diye biz de yetkililerin almış olduğu önlemleri yerine getiriyoruz. Kendimizi evlerimizde karantinaya aldık. Bu Ramazan ayında inşallah elimizden geldiğince Müslüman bir ailenin nasıl olması gerekiyorsa öyle olmaya gayret ediyoruz. Ailece mukabele yapıyoruz. Namazlarımızı cemaat halinde kılıyoruz ve dini kitaplardan dersler yapıyoruz. Tesbihatlar yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Gün boyunca program hazırladık. Ramazan ayını, bu şekilde İnşallah Rabbimizin rızasına nail olacak şekilde geçiriyoruz." dedi.

"Virüsten dolayı camilere gidemememiz bizi çok üzüyor"

Her Ramazan ayında ailecek camiye giderek cemaatle namaz kıldıklarını, Kur'an-ı Kerim okuduklarını dile getiren Emine Yolcu da, "Her sene namazlarımızı camide cemaatle kılıyorduk. Bu sene virüsten dolayı camilere gidemiyoruz. Bu bizi çok üzüyor. Ama bununda bir hikmeti vardır. İnşallah ailemizle birlikte elimizden geldiği kadarıyla namazlarımızı evde cemaat halinde kılıyoruz ve cüzümüzü okumaya dikkat ediyoruz. Allah-u Teâlâ'nın her işinde muhakkak bir hikmet vardır. Belki de evlerimize yönelmemizi ve ailelerimizle birlikte olmamızı istiyordur. İnşallah Allah-u Teâlâ bu musibeti başımızdan kaldırsın ve bizi tekrar camilerimize, cemaatte kavuştursun." temennisinde bulundu.

"Ramazan ayını evde ihya ediyoruz"

Bu Ramazan ayında camiye gidemedikleri için üzüldüklerini ifade eden Kübra Ebrar Yolcu ise "Her sene Ramazan ayında camiye gidip teravih namazı kılıyorduk ve cüz okuyorduk. Ama şimdi virüsten dolayı evimizde mukabele yapıp cemaatle birlikte namaz kılıyoruz. Babam Kur'an okuyor, biz de onu takip ediyoruz." diye konuştu.

"Bu sene de Ramazan ayını bu şekilde geçireceğiz"

Teravih namazını ve mukabeleyi camide toplu halde yapmanın daha güzel olduğunu ifade eden Arif Huccetullah Yolcu da şöyle konuştu:

Bundan önceki senelerde camiye gidiyorduk, mukabele ve teravihimizi camide yapıyorduk. Virüsten dolayı şu anda eve kapalı olduğumuz için teravih namazını evde kılıyoruz. Bu sene de Ramazan ayını bu şekilde geçireceğiz.

"Evde çok güzel vakit geçiriyoruz"

Evin minik çocuklarından Gülsüm Sukeyna Yolcu ise, "Günümüzü çok değerli geçiriyoruz. Daha önceki Ramazan aylarında camiye gidip teravih namazımızı kılıyorduk. Ama bu Ramazan'da hastalıktan dolayı camiye gidemiyoruz. Evde çok güzel vakit geçiriyoruz. Namaz kılıyoruz, babam cüzü okuyor biz de onu takip ediyoruz. Canımız sıkıldığında oyun oynuyoruz. Bazen ödev yapıyoruz. Zamanımızı en güzel bir şekilde değerlendiriyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler