El Salvador lideri Bukele'den çetelere karşı "ölümcül güç" kullanılması izni

El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, güvenlik güçlerinin çete üyelerine karşı “ölümcül güç” kullanılmasına izin verdi.

Ekleme: 27.04.2020 11:50:04 / Güncelleme: 27.04.2020 11:57:38 / Güncel
Destek için 

Filistin asıllı El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, Coronavirus salgınıyla birlikte artan şiddetin üstesinden gelmek için çete üyelerine karşı polis ve ordu tarafından “ölümcül güç” kullanılmasına izin verdi.

Bukele, yaptığı açıklamada, "Polis ve silahlı kuvvetler hayatlarını, yoldaşlarının ve dürüst vatandaşların korunmasını önceliklendirmelidir. Ölümcül güç kullanımı, kendini savunmada veya Salvadorluların yaşamlarını savunmada yetkilendirilmiştir " dedi.

Çete elamanlarının, virüs salgınının kontrolüne yardım eden dolayı güvenlik güçlerinin meşgul olmalarını fırsat bularak daha fazla suç işlediği, bu durumun Bukele'ye çetelere karşı daha sert önlemler almaya teşvik ettiği belirtiliyor.

Orta Amerika ülkesi, Bukele'nin Haziran 2019'da göreve başlamasından bu yana Cuma günü çeteler tarafından işlenen 24 cinayetle en kötü gününü yaşadı.

Bu hafta sonu hükümet, çete elemanlarının tutuklu olduğu hapishanelerde kendi aralarındaki iletişim hatlarını bozmak için arama yaptı.

Cezaevi yetkilileri, El Salvador'da yaklaşık 12 bin 862 çete elemanının tutuklu olduğunu söyledi. (İLKHA)