Ağrı'da evler mescide döndü

Coronavirus salgını nedeni ile camilerin kapalı olmasının ibadet aşkından geri çevirmediği Ağrılılar, namazlarını cemaatle kıldıkları evlerinde hatimlerini ise mukabele usulü ile okuyorlar.

Ekleme: 26.04.2020 13:50:04 / Güncelleme: 26.04.2020 13:54:57 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tüm dünyaya yayılan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgının Türkiye'de de etkisini göstermesi üzerine ülkede bir dizi önlemler alındı. Türkiye'de salgının önlenmesi doğrultusunda önce vakit namazlarının cemaatle kılınması kısıtlanmış, daha sonra cuma, kandil günlerinde yoğunluk oluşmaması ve salgının yayılmaması için camilerin kapalı olması kararı alınmıştı.

 

Bu karar Ramazan ayında da devam etti. Camilerin kapalı olmasını ibadetlerde gevşekliğe bahane olarak görmeyen Ağrılılar, mescide çevirdikleri evlerinde gündüzlerini oruçlu ve Kur'an-ı Kerim okuyup, gecelerini ise teravih namazlarını kılarak eda ediyorlar.

Tüm eğitim kurumları gibi Covid-19 salgını nedeni ile tatile giden Ağrı İl Müftülüğü Erkek Yatılı Kur'an Kursu öğrencileri ise evlerinde imamlık görevini üstlendi. Her vakit namazını aile bireyleri ile cemaatle kılan öğrenciler, hatimlerde ise mukabele usulüne riayet ediyorlar.

Kursun kapalı olmasından dolayı eğitimlerini görüntülü olarak aktif bir şekilde yürüttüklerini kaydeden Ağrı İl Müftülüğü Erkek Yatılı Kur'an Kursu Yöneticisi Davut Eldem, Ramazan ayında da öğrencilerinin tedbiri bahane değil fırsata çevirdiklerinin altını çizdi.

Ramazan ayını buruk karşılamanın hüznü yanında bu süreci olumlu bir şekilde yürütmeye gayret gösterdiklerini söyleyen Eldem, Ağrı'da birçok evin günlerini ibadetle geçirdiklerini belirtti.

"Eğitimleri evlere taşıdık"

Eldem, şöyle devam etti: "Coronavirus nedeni ile Kur'an kursundaki hafızlık eğitimlerimiz yarıda kaldı. Bu eğitimlerimizi evlerimize taşıdık, evlerimize taşırken eğitimlerimiz aynı aktif bir şekilde devam etmekte. Bu eğitimle birlikte bu defa Ramazan'ı evlerde karşılamış olduk. Buruk karşıladığımız Ramazan ayında tüm öğrencilerimiz ile irtibatlı olarak hem mukabeleyi devam ettirmelerini ve hem de evlerinde bir de imamlık yapmalarını tavsiye ettik. Şu an misafir olduğumuz öğrencimizin evinde de gördüğümüz şekliyle bizim öğrencilerimizin tamamında mukabele sistemi aynı şekilde devam etmekte ve aynı şekilde de teravih namazlarını öğrencilerimiz kıldırmaktadırlar."

"Kur'an okuyup vakit namazlarımızı cemaatle kılıyoruz"

İki torununun hafızlık eğitimini sürdürdüğünü söyleyen Alihan Polat, evlerden çıkamadıkları için namazlarını cemaatle evde kıldıklarını, Kur'an-ı Kerim okumayı ise mukabele usulü ile yaptıklarını kaydetti.

Tüm aile bireyinin Kur'an okuyabilmesinin mutluluğunu anlatan Polat, "Bu salgın gerçekten bir musibet, afettir, beladır. Allah bir an önce bu aziz mübarek günün hatırına bu musibeti tüm İslam aleminin üzerinden kaldırsın. Herkes tedbirlere de riayet etsin. İki torunum hafız ve şükür ailemizde Kur'an-ı Kerim okumayan yok. Kur'an kurslarında eğitimlerini sürdüren iki torunum için ara verilen eğitimlerini hocaları ile Whatssap üzerinden devam ediyorlar. Biz de evden bu salgın nedeni ile çıkmadığımızdan mukabele usulü ile Kur'an okuyup, vakit namazlarımızı ve teravih namazını cemaatle evde kılıyoruz. İki torunum her vakit sırayla bize imamlık yapıyorlar." şeklinde konuştu.

"Derslerimizi görüntülü olarak veriyoruz"

Hafızlık eğitimi alan Emirhan Polat ise bu tatili fırsata çevirdiklerini ifade etti.

Polat, şunları söyledi: "Ağrı Yatılı Bölge Kur'an Kursunda kalıyorum. Coronavirus salgını nedeni ile Kur'an kursu tatil olunca evimizde derslerimizi hocalarımıza görüntülü olarak veriyorum. Ramazan ayında olmamız nedeni ile cemaatle teravihleri evde kılıyoruz. Bazen ağabeyim imamlık yapıyor bazen de ben. Camiler kapalı olduğundan, evde kalan aile fertleri ile birlikte mukabelemizi yapıyoruz."

"İlmi değerlendirmeler yapıyoruz"

Koç ailesi ise evde geçirdikleri zamanın her anını ibadetle geçirmeye gayret gösteriyor.

Çocukları, yeğenleri ve ailenin diğer fertleri ile birlikte evde geçirdikleri zamanı ailenin reisi Halim Koç şu şekilde ifade etti:

Bu mübarek ayda, Ramazan gecelerini ihya etme adına çocuklarımız ile birlikte teravih namazlarımızı cemaatle kılmaya gayret ediyoruz. Ailece her gece Kur'an-ı Kerim okuyup, çocuklarla düzenli olarak yarışmalar düzenliyoruz. Dünya genelinde oluşan bu salgından dolayı evde kaldığımız süreyi değerlendirme adına ilmi değerlendirmeler yapıyoruz. Rabbim bu mübarek ay hürmetine bu salgından tüm Müslümanları muhafaza eylesin.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde ikamet eden Boran ailesi de evde teravihlerini cemaatle kılıyor. Aile reisi Yusuf Boran, teravih ve diğer vakit namazlarını cemaatle kılmaya gayret gösterdiklerini belirtti.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler