Ramazan’ın ilk gününde fırınlarda yoğunluk yaşanıyor

Halkın ekmek ve pide ihtiyaçlarını karşılayan Batmanlı fırıncılar, Ramazan ayının zahmet gibi görünen yönünün, aslında kendileri için rahmet ve bereket olduğunu söyledi.

Ekleme: 24.04.2020 18:20:06 / Güncelleme: 24.04.2020 18:28:05 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip Coronavirus salgını nedeniyle zor bir süreçten geçiliyor. Ekonominin ciddi zarar gördüğü, esnafın iş yapamadığı, çoğu insanın işinden olduğu bu süreçte, sıcaklığa rağmen mesai yapan fırıncılar, bir yandan halkın ihtiyacını karşılarken, bir yandan da oruçlarını tutmayı ihmal etmiyorlar.

 

Gün içerisinde gelen siparişleri iftara saatler kala yetiştirmeye çalışan fırıncılar hem oruçlu hem de yoğun bir mesaiyle tüm zorluklara rağmen, Ramazan ayının zahmeti yanında rahmetinin daha bol olduğunu belirtti.

Covid-19 salgını süresince aldıkları önlemler ve yaptıkları hizmetleri anlatan 40 yıllık fırın işletmecisi Ramazan Okay, “Amca mirası olan fırınımızda 40 yıldır hizmet veriyoruz. Ramazan ayının ilk günü çok şükür iyi başladı. Batmanlı haklımıza elimizden geldiği kadar güzel ve kaliteli bir ekmek çıkarmaya çalışıyoruz. Ramazan ayında orucumuzu tutmakta zorlanmamıza rağmen tutuyoruz elhamdülillah. Özellikle ateşin olduğu ekmek pişirme kısım gerçekten çok sıcak ve zorlayıcı. Çalışan arkadaş bir nebzede rahatlaması için klima çalıştırıyoruz. Klimaya rağmen genelde çok sıcak geçiyor. Orucun etkisi de büyük. Her şeye rağmen orucumuzu tutacağız.” dedi.

Her gün yapılan ekmeğin pişirme sürecini anlatan Okay, şunları söyledi:

“İlk etapta kazanın içine suyumuzu koyuyoruz. Sonra unumuzu döküyoruz ve kazanımızı çalıştırıyoruz. Kazanımız 45 dakika çalışıyor. Hamur beyaz rengi aldığında tuzu hamurumuza katıyoruz. Beş dakika daha hamur yoğruluyor. Ardından mayamızı hamura ekliyoruz. Kazanımızı 5 dakika daha çalıştırıyoruz. Bu adımlardan sonra hamurumuz kıvamını almış oluyor. Fırınlarda hamur fazla bekletilmiyor. Sadece sepetlerin içinde dinlendiriliyor. Bu şekilde ekşitiliyor. Hamur kesme, yuvarlama makinelerimiz var bunların sayesinde işlerimiz daha kolay. Ardından kasalara dizerek yaklaşık 1-2 saat kadar bekletiyoruz. Ardından pişirmeye hazır hale geliyor.”

Ramazan ayında askıda ekmeğin sürekli bulunduğunu dile getiren Okay, “Her Ramazan ayında olduğu gibi duyarlı ve hayırsever kardeşlerimiz var. İsimlerini vermek istemeyen vatandaşlar, askıda ekmek uygulamamıza destek veriyorlar. Muhtaç ve fakirler fırına geldikleri zaman ekmek yardımında bulunuyoruz. Geçen ramazan ayında günde 300 bazen de daha fazla ekmek dağıtıldı. Bu güzel âdeti da devam ettiren vatandaşlar var.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler