Evlerini mescide çeviren vatandaşlar mukabele sünnetini yaşatıyor

On bir ayın sultanı olarak kabul edilen mübarek Ramazan ayına dün akşam kılınan ilk teravih namazı ve gece kalkılan sahurla birlikte giren Müslümanlar, Ramazan ayının vazgeçilmezi olan mukabeleyi okumaya başladı.

Ekleme: 24.04.2020 17:15:06 / Güncelleme: 24.04.2020 17:19:14 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İslam âlemi; cehennem kapılarının kapatıldığı, şeytanın zincire vurulduğu, cennet kapılarının sonuna kadar açıldığı rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı olan Ramazan ayına, Covid-19 nedeniyle buruk bir sevinçle girdi.

Dün akşam evlerde kılınan ilk teravih ve kalkılan ilk sahurla Ramazan ayına girildi. Mübarek Ramazan ayına girmenin heyecanını yaşayan tüm Malatyalılar, bu ay içerisinde yer alan mukabele sünnetini evlerinde ihya ediyor.

Covid-19 tedbirleri kapsamında Camilerin ibadete kapatılmasından dolayı evlerini küçük bir mescide çeviren Malatyalı Sevgili ailesinin küçük büyük tüm bireyleri, oluşturdukları halkayla bu yıl ki Ramazan ayının ilk mukabelesini okudu.

“Camiler ibadete kapatılınca evimizi mescide çevirdik”

Covid-19 salgını nedeniyle camilerin ibadete kapatıldığını anımsatan Behçet Sevgili, “Normalde mübarek Ramazan ayında camiler cıvıl cıvıl çocuk sesleri ve Kur’an mukabeleleri ile yankılanıyordu. Teravih namazı camilerde kılınıyordu ama bu salgın hastalıktan dolayı artık kılınamıyor. Belki de Allah Teâlâ (Celle Celaluhu) müminlerin evlerini de camilere çevirmeye istediğinden bu hastalığın bir hikmeti de bu olabilir. Madem salgın hastalıktan dolayı camiler kapalı gidemiyoruz. Bizlere düşen evlerimizi mescitlere çevirmektir. Mukabelelerimizi, teravih namazlarımızı evde cemaatle yaparak Ramazanı en iyi şekilde değerlendirmektir. Biz de bu anlamda ailece çocuklarımızla birlikte dün akşam ilk teravih namazımızı cemaatle kıldık. Bugün de ilk mukabeleyi birlikte yapıyoruz. Rabbim tez zamanda İslam ümmeti ve tüm dünyanın üzerinden bu hastalığı kaldırsın. İnsanlığın bundan ders ve ibret çıkarmasını ve bunu vesile kılarak hidayetlerine vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz.” dedi.

“Bir yandan sevinçliyiz bir yandan da hüzünlü”

Coronavirus salgını nedeniyle ibadete kapatıldığı için camilere gidememelerinin üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Yunus Sevgili, “Dün itibariyle mübarek rahmet ayı olan Ramazan ayına girdik ama gerçekten bir yandan sevinçliyiz bir yanda da hüzünlüyüz. Sevincimiz Rahmet ayı olan Ramazan'a kavuşmak, üzüntümüz ise camilerin ibadete kapatılmasıdır. Elimizde olan evimizi mescide çevirmekti, biz de ailece teravihlerimizi cemaatle kılıyoruz ve Kur’an Kerim’i ise mukabele şeklinde okuyoruz.” diye konuştu.

“Ramazanlarda babamla birlikte camiye gidip Kur’an-ı Kerim okuyorduk”

Her Ramazan'da babasıyla birlikte camiye giderek cemaatle namaz kıldığını, Kur’an-ı Kerim okuduğunu ifade eden Haydar Sevgili ise Covid-19 salgınından dolayı camiler ibadete kapatılınca evde ailece cemaatle namaz kılıp Kur’an-ı Kerim okuduklarını söyledi. Sevgili, "Ramazan çok güzel geçiyor. Biz de güzel geçirmeye çalışıyoruz. Oruçluyum inşallah akşam ezanı ile birlikte orucumu açacağım. Allah nasip ederse tüm ramazan ayında oruç tutacağım." ifadelerini kullandı.

Evin minik çocuklarından Tuğba Sevgili de Coronavirus salgını nedeniyle dışarıya çıkamadıklarını ve evde ailesi birlikte namaz kılıp Kur’an-ı Kerim ve kitap okuduğunu söyledi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler