Kanser hastalarının tedavi sürecinde birçok seçeneklerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Timuçin Çil, kanser hastalarının önemli oranda risk altında olduğunu ifade etti.
Kanser tedavisinin kişinin bağışıklık sistemini düşürdüğünü vurgulayan Çil, bu sürede tedavi sürecinde ise değişikliğe gittiklerini açıkladı.
Tedavi sürecinde kılavuzlar çerçevesinde hareket ettiklerini bildiren Çil, her hastanenin kendi tedavi politikasının olması gerektiğini söyleyerek "Büyük bir hastane kompleksi olan Şehir Hastanesinde çalışıyoruz. Bulunduğumuz blokta Covid-19 virüsü taşıyan hastalarımız bulunmuyor. O hastalarımız ayrı bir blokta tedavi görüp izole ediliyor. Kanser hastalarımızın tedavi gördüğü blokta, Covid-19 virüsü taşıyan hastalarımız olmadığı için burada risk düşük ama toplumda pandemi (salgın) yaygın olduğu için kanser hastalarımız için risk var." ifadelerini kullandı.
"Bağışıklık sistemini düşürmeyecek tedavileri uyguluyoruz"
Özellikle erken tanılı hastalar başta olmak üzere tüm kanser hastalarının tedavilerinin acil ve geciktirilemez olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çil, sözlerine şu ifadelerle devam etti:
"Yeni tanı koyulmuş kanser hastalarımız, tedavisi devam eden hastalarımız ve aktif tedavi gören hastalarımız var. Onkoloji (kanserbilim) tedavilerinde pandemi nedeniyle bazı tedavileri uygulamalarında değişiklik yapıyoruz. Örneğin kemoterapi vereceğimiz hastaya, bağışıklık sistemini düşürmeyecek tedavileri ön planda tutuyoruz. Bağışıklık sisteminin daha düşmesi için tedavi aralıklarını açmaya çalışıyoruz. Kan değerlerini düşürmeyecek, riskli olan hastaların ise kan değerlerini yükseltecek tedavi şekilleri uyguluyoruz. Bu şekillerde tedaviler uygulayarak kanser hastalarının pandemiden en az şekilde etkilenmesini sağlamaya çalışıyoruz."
Covid-19 sürecinde hastaların hastaneye daha az gelmesi için uğraştıklarını da belirten Prof. Dr. Çil, "Hap şeklinde kanser tedavilerini vermeye çalışıyoruz ki, mümkün olduğunca hastayı evde tutabilelim. Fakat damar yolundan uygulanması gereken tedaviler için hastalarımızı hastaneye davet ediyoruz. Bu durumda ise toplu taşıma araçlarının kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. El hijyenlerine dikkat edip mutlaka maske kullanmaları gerektiğini tavsiye ediyoruz. Hastaneye gelen hastalarımızı ise en az süre burada tutup evinde izole olmasını sağlamaya gayret ediyoruz. Evde kal çağrıları özelikle kanser hastalarımız için çok önemli." dedi.
"Doktoruna bağlı hastalar, pandemideki başarı oranını arttırıyor"
Coronavirüs'e yakalanmasak dahi herkesin bu pandemiden etkilendiğini aktaran Çil, "Organik olarak etkilenmesek de yaşam koşullarımızı değiştirerek etkileniyoruz. Kanser hastalığı, çok önemli psikolojik etmenlere sahip olan bir hastalıktır. Bu virüsün önemini bilen kanser hastalarımızın psikolojik dönemlerini daha iyi yönettiğini görüyoruz. Kanser hastalarımız çok disiplinli bir hasta grubudur. Doktoruna çok bağlıdır. Bu da pandemideki başarı oranını arttırıyor." ifadelerini kullandı.
"Tedavilerimizi geniş zamanda uyguluyoruz"
Kontrol amaçlı hastaneye gelmek isteyen hastaların, bu riskli dönemde hastaneye gelmemesini istediklerini belirten Prof. Dr. Çil, "Kemoterapi ve immünoterapi gibi tedavileri almak için hastaneye gelmek zorunda kalan hastalarımızın tedavi süresini uzattık. Önceden sabah 08.00 ila akşam 16.00 arası açık olan kemoterapi (kimyasal tedavi yöntemi) ünitemiz açıkken, şimdi sabah 08.00 ve akşam 20.00 arası ünitelerimizde tedavi uygulanıyor. Bunu da hastalarımızın ayrı odalarda rahatlıkla tedavi görmeleri için geniş bir zamanda yapıyoruz. Böylelikle enfeksiyon riskini düşürmeyi hedefliyoruz. Sadece aktif tedavi alan hastalarımızı hastanemizde bir süre tutuyoruz." diye konuştu.
Hastaneye gelme oranlarını en aza indirebilmek için 'Online İletişim' uyguladıklarını ve hastalara verdikleri 2 mail adresi ile sorulan soruları cevaplandırdıklarını aktaran Çil, "Telefon yoluyla da bizi arayan hastalarımız var ve günlük yaklaşık 40 hastamızın, bu şekilde sorununu gideriyoruz. Böylelikle hastaneye gelmesini önlüyoruz." dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 14 kurala uyulmasının önemine de vurgu yapan Çil, "Covid-19 salgını global bir sorundur ama mücadelemiz ulusaldır. Basit önlemlerle bu hastalığın yaygınlaşmasını önlemeliyiz. Temel amacımız, kanser hastalarımızın virüsle temasının olmamasıdır." diye konuştu. (İLKHA)