Van'da sebze fidesi yetiştiricileri: Covid-19, insanları organik tarıma yöneltti

Nisan ayının son günlerini yaşadığımız bu günlerde sebze yetiştirmek isteyenler için sebze tohum ve fide satışları başladı.

Ekleme: 21.04.2020 13:55:05 / Güncelleme: 21.04.2020 13:55:45 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bu sene yaşanan Coronavirus (Covid-19) salgınından dolayı tedbir amacıyla insanlar evlerinde kalarak kendilerini izole etmeye çalışıyor.

 

Evde uzun süre kalan insanlar da stres ve bunalım gibi sağlık sıkıntıları ortaya çıkacağı için yetkililer, insanların evde kaldıkları süre içerisinde zamanı verimli kullanma adına sık sık faydalı faaliyetler içerisinde olması gerektiği ile ilgili açıklamalar yapıyor.

Bahar aylarına girdiğimiz bugünlerde strese ve bunalıma karşı toprakla uğraşmanın ve sebze üretimi yapmanın faydalı olacağı birçok kişi tarafından dillendiriliyor. Sebze yetiştiriciliği için bahçesi olanlar da sebze fidesi ve tohum alarak kendi sebzelerini yetiştirmeye başladılar.

Coronavirus dolaysıyla insanların sebze fidelerine olan rağbetlerinin arttığını belirten sebze fidesi yetiştiricileri, insanların manavdan sebze almak yerine kendi sebzelerini üretmelerinin hem sağlıklarına hem de aile bütçelerine katkı sağlayacağını ifade ettiler.

Covid-19 salgının fide satışlarını etkilediğini belirten fide yetiştiricisi Harun Özkol, yıl boyunca sadece 2-3 ay çalışabildiklerini, bu virüsten dolayı işlerinin tam olarak açılmadığını söyledi.

Özkol, “Yetiştiriciler tohum alıp kendileri yetiştirirse daha iyi olur. Manavdan sebze alacağına tohumunu ekse çok daha iyi olur ve daha çok verim elde edilir. Ayrıca organik olduğu için de daha lezzetli oluyor. Bazı tohumların da genetiği ile oynanıyor. Onun için kendin yetiştirsen daha iyi olur.” dedi.

“Geçen yıla oranla satışlarımızda artış yaşanıyor”

Coronavirus'ten dolayı insanların kendi sebzelerini üretmek istediklerini ifade eden fide yetiştiricisi Abdurrahman Özpınar ise artan hastalıklardan dolayı insanların organik tarım yapmak istediklerini kaydetti.

Satışlarında yüzde 10’luk bir artışın olduğunu ve bu artışın yükseleceğini belirten Özpınar, şunları söyledi:

“Fidelerimiz Antalya’dan geliyor. Yerli fideler daha çıkmadı. Onların da satışını yapıyoruz. Organik tarım herkesin istediği bir şey. Millet israil tarafından üretilen sebze ve meyveler yerine kendisi yerli tohum alıp üretim yapmak istiyor. Şu an sebze fidesi ekmenin tam zamanı. Onun için bahçesi olanlar ve imkânı olanların domates, biber gibi sebzeleri ekmelerinin tam zamanı. Sebze ekimi hem avantajlı olur hem de aile ekonomisine katkı sağlar. Bahçesi olmayanlar da balkonlarına birkaç tane saksı bırakarak üretim yapabilirler. Sebze üretimini bir defa yapan doğallığın ve güzelliğin farkına vardığı için üretimden vazgeçemiyor.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler