İstanbul’dan “sessiz” manzaralar

Büyükşehirlerde ikinci kez uygulanan sokağa çıkma yasağında, geçen haftaya oranla daha fazla sessizliğin olduğu ve kurallara daha çok riayet edildiği gözlemlendi.

Ekleme: 18.04.2020 15:35:05 / Güncelleme: 18.04.2020 15:51:59 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yeni tip Coronavirus (Covid 19) salgını sebebiyle 30 büyük il ve Zonguldak’ta ikinci kez uygulanan sokağa çıkma yasağında büyükşehirler yine sessizliğe gömüldü. Şehrin en kalabalık cadde, sokak ve meydanları tarihinin en sakin günlerini yaşıyor.

Şehrin birçok noktasında polis ekipleri denetimlerini sürdürürken İBB de sokağa çıkma yasağı boyunca 17 bin personeliyle İETT, metro ve vapur seferleri sabah ve akşam saatlerinde hizmet vermeye devam ediyor. Öte yandan şehirde cadde, sokak ve toplu taşıma durakları dezenfekte edilmeye devam edildi.

İlk defa 11 Mart gece yarısı itibarıyla uygulanan ve hafta sonu (48 saat) boyunca devam eden sokağa çıkma yasağının aniden açıklanması, vatandaşların market ve fırınlara akın etmesine, istenmeyen görüntülerin ortaya çıkmasına sebep olmuştu.

Yaşanan yoğunluk sonrasında birçok vatandaş hem sosyal medyadan hem de basına verdiği demeçlerde sokağa çıkma yasağının aniden açıklanmasının yanlış olduğunu vurgulamış ve kararı eleştirmişlerdi. Yaşanan gelişmelerin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya üzerinden istifa ettiğini duyurmuş ancak kısa sürede bu istifa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine geri alınmıştı.

Geçen hafta yaşanan olumsuzlukların tekrar yaşanmaması adına 18-19 Nisan tarihlerinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağı hafta başından itibaren bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilmişti. Hafta sonu sokağa çıkma yasağının uygulanacağını önceden haber alan vatandaşlar, hafta içerisinde gerekli market ve pazar alışverişlerini yaparak yaşanabilecek muhtemel bir yoğunluğun önüne geçmiş oldular. Bu da bu tür kararların önceden bildirilmesinin ne derece önemli olduğunu ortaya koymuş oldu.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, il genelinde alınan bazı kararlar ve ücretsiz maske dağıtımı hakkında dün açıklamalarda bulunmuştu.

Buna göre; Deniz yolu ile İstanbul’a giriş ve çıkış, il sınırları içerisinde özel tekneler ile seyir yapmak salgın süresince yasaklandı. İstanbul dışından gelen ve ticari faaliyette bulunan balıkçı teknelerinin nakliye belgelerini beyan etme zorunluluğu getirildi. Tekne personelinin kesinlikle tekne dışına çıkması yasaklandı. 20 metreden küçük temasların, İstanbul Boğazı kuzeyden girişlerinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi tarafından sorgulanarak ilgili kolluk kuvvetine bildirim sağlanacağı belirtildi.

Vali Yerlikaya, maske dağıtımına ilişkin ise, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Pazarcılar, Taksiciler, Fırıncılar, Su Satıcıları Odasına, HAVAŞ çalışanlarına, Emlak Konut şantiyelerinde çalışan işçilere Bayrampaşa ve Kadıköy Gıda Hallerine, Organize Sanayi Bölgelerine 1 milyon 110 bin maske dağıtılacağını ve kapsamın genişletilerek düzenli maske dağıtımının yapılacağını ifade etmişti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler