ANKARA - Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, hicri takvime göre bu yıl ramazanın başladığını bildiren hilalin ilk kez Afrika'nın doğusundan itibaren görülmeye başlayacağını belirterek, "Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle hilal gözlem çalışması şimdilik ramazan ayı için yapılmayacak." dedi. Bu yıl yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) gölgesinde ihya edilecek on bir ayın sultanı sağlık ve şükür ayı ramazanın başlamasına günler kaldı. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazanın ilk orucu için 23 Nisan'ı 24 Nisan'a bağlayan gece sahura kalkılacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak. Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu İşlek, ramazan hilalinin bu yıl dünyada ilk kez hangi ülkede görüleceğine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
İşlek, Kur'an-ı Kerim'de bir hesaba göre hareket eden güneş ve ayın diğer fonksiyonlarının yanı sıra birer hesap ölçüsü de kılındığı, yılların sayısının ve hesabın bilinmesi için aya menziller tayin edildiği, gökler ve yer yaratıldığı zaman on iki ay meydana gelecek şekilde bir nizam konulduğu, ayın, yeryüzünden hilal şeklinde başlayıp kademe kademe farklı şekillerde görülmesinin insanlar ve hac ibadeti için vakit ölçüleri olduğunun belirtildiğini söyledi. Fıkıh bilginlerinin çoğunluğuna göre kameri ayın, güneşin batmasının ardından ayın dünyanın herhangi bir yerinden ilk defa hilal şeklinde çıplak gözle görülmesi veya görülebilecek halde olmasıyla başladığını belirten İşlek, bugün ayın hilal şeklinde nerede ve ne zaman görülebileceğinin ve hatasız olarak hesapla tespit edilebildiğini kaydetti.
"HİLALİN GÖRÜLEBİLİRLİK ESASINA GÖRE DİNİ GÜNLER BELİRLENİYOR"
Hümeyra Nur İşlek, Türkiye'de hesaplamaların, hilalin dünyanın neresinde olursa olsun görüleceği dikkate alınarak yapıldığını ve takvimlerin, hilalin görülebilirlik esasına göre düzenlendiğini anımsatarak dini günlerin de buna göre belirlendiğini anlattı. Bazı İslam ülkelerinin ise kameri ay başlarının tespitinde, hilalin dünyanın herhangi bir yerinde değil, kendi ülkelerinde görülebilirliğini dikkate aldığını ifade eden İşlek, şunları kaydetti: "İslam aleminde zaman zaman bizden bir gün önce veya bir gün sonra bayram yapan ülkelerin bulunması, bu ülkelerin, hilalin kendi ülkelerinde görülebilirliğini dikkate aldıkları içindir. Bu tür içtihat farklılığından doğan farklı uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermez." AA