Uçkun (yayla muzu) tezgâhlardaki yerini almaya başladı

Van'da her sene mayıs ve haziran aylarında satılan, C vitamini bakımından zengin ve hücre yenilenmesi ve gelişmesinde önemli bir yer teşkil eden yayla muzu (uçkun), bu sene de tezgahlardaki yerini aldı.

Ekleme: 15.04.2020 14:50:07 / Güncelleme: 15.04.2020 18:13:03 / Ekonomi / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Türkiye'de özellikle, Erzurum dağlarının yüksek kesimlerinde yetişen uçkun, genel olarak Doğu Anadolu bölgesindeki illerde de yetişir. Bölge insanı tarafından rağbet gören uçkun, yayla muzu olarak adlandırılmaktadır.

C vitamini açısından zengin olan besin; A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırır. Özellikle kanser ile mücadelede kullanılan bu şifa kaynağı bitki, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil ettiği ve içeriğinde kimyasal maddeler barındırdığı tespit edilen bitkinin, birçok ciddi hastalığın tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir.

Genel olarak yöre halkı tarafından dağlardan toplanılarak getirilen uçkunlar, yapraklarından ve tohumlarından temizlendikten sonra tezgahlarda satılmaya başlanır. İlk çıktıklarında biraz pahalıya satılan uçkunlar, zamanla ucuzlayarak daha uygun fiyatlardan satılmaya başlanıyor.

30 yıldır her sene uçkun sattığını ifade eden seyyar satıcı Ömer Yavuz, "Yayla muzu bütün dertlere devadır. Hastalıklara şifadır. Hastalıklar için ilaç yerine yayla muzunu yiyelim, Allah'ın izni ile şifayı bulacağız. Antibiyotik yerine yayla muzu tüketilirse bu hastalıkları inşallah yeneceğiz." dedi.

Yavuz, hastalıklardan kurtulmak için ilaç yerine uçkunun yenmesi gerektiğini, bu bitkinin Allah tarafından insanlara sunulan doğal bir besin olduğunu söyledi. (İLKHA)










Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar