Neçirvan, Mesrur ve Mesud Barzani'nin Enfal soykırımı mesajaları

​Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve KDP Genel Başkanı Mesud Barzani Enfal soykırmının 32'inci yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, uluslararası topluma, Enfal'i "jenosid" olarak tanıma çağrısında bulundu.

Ekleme: 14.04.2020 18:35:06 / Güncelleme: 14.04.2020 18:43:00 / Güncel
Destek için 

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 210 bin Kürt'ün katledildiği Enfal soykırımının 32'inci yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Barzani, yaptığı açıklamada, "Enfal, en korkunç ve vahşice işlenen insanlık suçudur. Kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan herkesi toplu ölüme götürmüştür. Aynı zamanda çevre ve yerleşim yerlerini yerle bir etmiş, tüm yaşam alanlarını silmiştir. Baas rejiminin bu ırkçı siyaseti, sadece Enfal aşamalarında 180 binden fazla Kürdistan vatandaşının hayatını kaybetmesine, toplu katliama ve canlı canlı toprağa gömülmesine, binlerce köy ve ilçenin yakılıp yıkılmasına yol açmıştır." ifadelerini kullandı.

Hiçbir milletin böyle bir insanlık suçu ile karşı karşıya kalmaması için tüm çabaların sarfedilmesinin altını çizen Başkan Barzani, Irak devletinin hukuki ve insani sorumluluğu gereği kurbanların yakınlarına ciddi sahip çıkması ve tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.

Irak Yüksek Mahkemesi'nin Enfal soykırımını "jenosid ve insanlık suçu" olarak tanıdığını hatırlatan Neçirvan Barzani, uluslararası toplumun da bu suçu "jenosid" olarak tanıması talep etti.

Ayrıca, şehitlerin naaşlarının bulunması ve geri getirilmesi için çalışmalarıa devam edeceklerini belirtti.

Başbakan Mesrur Barzani: "Enfal'in amacı Kürdistan halkının ulusal kimliğini yok etmekti"

Enfal Soykırımının 32'nci yıldönümü dolayısıyla Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani de bir mesaj yayımladı.

Başbakan Barzani, soykırımın amacının jenosid silsilesinin bir parçası olduğunu ve Kürdistan halkının ulusal kimliğini yok etmeyi amaçladığını belirtti.

Başbakan Barzani, mesajında şu sözlere yer verdi:

Kürdistan halkına karşı tüm dünyanın gözü önünde işlenen ve masum insanın katledildiği bu büyük suçu hatırlamak sadece acılarımızı tazelemekten ibaret olmamalı. Kürdistan'ın her tarafını kapsayan, Kürdistan halkının hafızasında ve bedeninde unutulmayan yaralar açan Enfal soykırımının arkasındaki şovenist ve ırkçı zihniyeti yok etmek için her türlü mücadele verilmelidir.

Barzani, Irak devletinin anayasal sorumluluğu gereği bu büyük suçun tazminatını üstlenmeli ve bir daha işlenmeyeceğine dair güvence vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Mesud Barzani: "Irak, Enfal yakınlarının tazminatından sumludur"

Enfal soykırımının 32'inci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj da Eski Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başkanı  ve KDP'nin Genel Başkanı Mesud Barzani'den geldi.

Enfal şehitlerinin temiz ruhlarına selam gönderen ve yakınlarını da başsağlığı dileyen KDP Genel Başkanı Barzani, yayımladığı mesajda, "Geçtiğimiz yıllarda Enfal katliamının uluslarararası alanda soykırım olarak tanınması, Enfal kurbanlarının yakınlarına tazminat ödenmesi, kurbanların naaşlarının bulunup getirilmesi için çok çaba sarfedilse de, malesef bir sonuç alınamamıştır. Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz ki, Enfal'in uluslararası alanda soykırım olarak tanınması ve bir sonuca ulaşması için çabalar devam etmeli. Ayrıca, Irak devleti, Enfal kurbanlarının onurlu yakınlarına tazminat ödemekle sorumludur. Kürdistan Bölgesi hükümeti de Enfal şehitlerinin yakınlarına en iyi şekilde hizmet etmeli ve kutsal şehit naaşlarının vatana geri getirilmesi için çalışmalıdır." ifadelerine yer verdi.

Enfal Soykırımı

Güney Kürdistan'da Baas rejimi tarafından Kürt halkına uygulanan katliamlar "Enfal" olarak adlandırılıyor.

Her yıl 14 Nisan günü "Enfal Harekâtı" (Arapça'da 'savaş ganimetleri') kurbanları anılıyor.

Kürdistan tarihindeki en büyük jenosid harekatı olarak kayıtlara geçen Enfal, 8 aşamada gerçekleştirildi.

12 Mart 1986'da başlayıp, 7 Haziran 1989'da sona eren Enfal döneminde 210 bin Kürt kaçırılarak katledildi, 4500 köy ve 30 ilçe yerlebir edildi.

Irak'taki çöllerde dozerlerle açılan çukurlara canlı canlı gömülen Enfal kurbanlarının şu ana kadar sadece 2 bin 672 kişiye ait kemikler çıkarıldı.

Hala katledilenlerin yüzde 98.5'inin cesedi hala toprak altında.

Kürdistan Bölgesi hükümeti 14 Nisan'ı Enfali Anma Günü olarak belirledi.

Bu amaçla bugün Kürdistan Bölgesi'nin birçok yerinde Enfal şehitlerini anma törenleri düzenleniyor.

Ancak bu yıl dünyayı saran Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle resmi anma düzenlenmeyecek. (İLKHA)