Siyonist işgalciler, yaklaşık 2 milyon 500 bin Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kara, deniz ve havadan abluka altında tutuyor. Yaklaşık 14 yıldır abluka altındaki Gazze halkı ekonomi, sağlık ve eğitim gibi pek çok alandaki büyük kısıtlamalar nedeniyle zorluklar yaşıyor.
Abluka altındaki Gazze'de, karantina merkezinin 13 Coronavirus vakası tespit edildiğini ilan etmesinin ardından alınan tedbirler kapsamında, nispeten çalışan bazı sektörlerin tamamen veya kısmen kapanması, bölgedeki mevcut krizi daha da büyüttü.
Gazze’de salgın tedbirlerinden kötü etkilenen en önemli sektörler arasında turizm, düğün organizasyonları, ulaşım, ticaret ve sanayi bulunuyor. Birçok işyerinin kapanmasıyla Coronavirus öncesi yüzde 50 olan işsizlik ve yoksulluk oranının, hâlihazırda yüzde 54'lere yükseldiği belirtiliyor.
Gazze Ticaret Odası Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mahir et-Taba da Coronavirus salgını nedeniyle yaklaşık 15-20 bin kişinin işini kaybettiğini belirtti.
Taba, salgın nedeniyle işsizliğin daha da artacağını ve bunun ilerleyen zamanda yoksulluk olarak etkisini göstereceğini söyledi.
İşinden olan kişilerin binlerce aileye baktığını ifade eden Taba, "Coronavirus salgını başta Gazze olmak üzere genel olarak Filistin'de ekonomik krizi derinleştirecek." dedi.
Gazze ekonomisi çökme noktasına geldi
Yıllardır devam eden abluka nedeniyle Gazze ekonomisinin çökme noktasına geldiğini hatırlatan Taba, dünyadaki birçok gelişmiş ülkenin ekonomisini etkileyen salgının bölgede yıkıcı bir etki oluşturacağını vurguladı.
Taba, salgını önlemek amacıyla alınan tedbirlerin uygulanmasından bu yana Gazze'deki ulaşım sektörünün de yüzde 80 durma noktasına geldiğini aktardı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, ülkede 13'ü Gazze'de olmak üzere 263 koronavirüs vakası olduğunu açıklamıştı. (İLKHA)