Peki, Sahabe gibi olabilmek için ne yapmamız gerekir?
Bu gün Kur’an-ı Kerim’in davet içerdiğini, dünya hayatımız için bir yol gösterici olduğunu geçmişimize, bu günümüze ve hatta yarınlarımıza hitap ettiğini unutmuş, peygamber tarihini öğrenmek ya da sadece okumak için elimize alıyoruz.
Kur’an-ı Kerim sadece okuyup bir kenara bırakacağımız, tarihi bilgiler öğreneceğimiz ya da güzel kılıflar içerisinde evimizin duvarına asacağımız bir kitap değildir.
Allah’u Teâlâ Kur’an’ı bize bir hidayet, bir yol gösterici olarak göndermiş ve kesinlikle uymamız gereken kuralları bildirmiştir. Aksi halde dünyada da ahirette de hüsrana uğrayacağımızı açık ve net bir şekilde belirtmiştir.
Peygamber Efendimiz on üç yıl Mekke’de bir İslami hareketin lideri, Medine’de ise kurduğu İslam devletinin başkanıydı. Yirmi üç yıllık peygamberliği süresince liderlik yaptığı dava arkadaşlarına kendilerini başarıya götürecek yolun Kur’an-ı Kerim’den beslenmek olduğunu öğretmiştir.
Sahabeler gelen her ayetin yeni bir sorumluluk olduğunun farkındaydılar ve bu bilinçle ayetleri okuyup hayatlarında uygulamaya koyuyorlardı.
Eğer biz de ikinci sahabe kuşağını oluşturup yeniden bir İslami hareket başlatmak ve başarmak istiyorsak içinde bulunduğumuz cahiliye döneminin bütün etkilerinden kurtulmalı, tıpkı sahabeler gibi insanlarla olan ilişkilerimizi, aile yapımızı, ticaretimizi ve ahlakımızı Kur’anîleştirmeliyiz.
Kur’an’a başvurumuz hayatımızda amel için olmalıdır.
Seyyid Kutup’un dediği gibi:
“Kur’an ancak uygulamak için kendisine yönelen ruhlara açar, bütün zenginliklerini"
Evet, uygulamak için Kur’an’a başvurduğumuzda Rabbimiz bizi hidayet edecek, ilerleyeceğimiz bu yolda bizi başarıya götürecektir.
Bu başarı bizlerden başlayıp etrafımıza yayılacak ve her geçen gün daha güçlü bir İslami hareket meydana getirecektir.
Selam ve dua ile.
Meryem Çiftkardeş / Doğru haber