BUÜ güvenli göz muayene aleti geliştirdi

Çok yakından yapılan ve hasta doktor arasında virüs geçişine neden olabilen göz muayeneleri için BUÜ akademisyenleri tarafından yeni bir alet geliştirildi.

Ekleme: 09.04.2020 07:55:23 / Güncelleme: 09.04.2020 10:03:08 / Bilim & Teknoloji / Bursa Haberleri
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Çok yakından yapılan ve hasta doktor arasında virüs geçişine neden olabilen göz muayeneleri için Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ)’de görev yapan akademisyenler yeni bir çözüm yolu buldu. Son 2-3 haftadır bu proje üzerinde çalıştıklarını aktaran BUÜ Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç Argun Kıvanç, 3 boyutlu yazıcı ile muayene mikroskobuna oturabilen bir araç geliştirip bunun üzerine her türlü akıllı telefonun yerleşmesini sağladıklarını söyledi.

Böylece görüntüleri cep telefonu ekranına yansıttıklarını ve bu çözüm sayesinde muayene mesafesini arttırdı kaydeden Kıvanç; “Aynı zamanda riskli hastalarda görüntüyü kaydetme veya videoya alma imkanı sağlayıp görüntünün başka bir odada ayrıntılı incelenmesi imkanı da vermesi sağlandı. Telefon aplikasyonu ve bilgisayar programı yapan ABD menşeli bir şirket ile görüştüm programlarını bize 3 aylığına ücretsiz açtı. Böylece de telefon ekranında gördüğümüz görüntünün aynısını kablosuz bir şekilde bilgisayar ekranında görme şansımız oldu. Bu hem sosyal mesafeyi sağlamamızı hem de birden çok hekimin bakması gereken hastalarda tek seferde tüm hekimlerin görüntüyü görerek muayene zamanını kısaltmamızı sağladı” diye konuştu.

SADECE 5-6 TL’YE MAL EDİLDİ

Geliştirdikleri araca Uludağ Biyomikroskop Adaptörü adı verdiklerini Kıvanç, dünyada göz hekimlerinin böyle bir sistemi uyguladığına rastlamadıklarını açıkladı. Kıvanç; “Çok maliyetli, binlerce liralık kablolu sistemler var ancak bizim sistemimiz 5-6 TL'ye mal oldu hem de daha az karbon ayak izi ile. Bu sayede Türkiye'nin her köşesindeki hekimlerimizin kullanabileceği bir sistem geliştirilmiş oldu. Şu andaki hali ile katarakt muayenesinde, kornea, iris yani gözün ön kısmının muayenesinde ve göz kapakların, gözyaşı kanallarının muayenesinde kullanılabilecek bir sistem geliştirmiş olduk, ancak henüz göz dibi dediğimiz retina muayenesinde kullanılamıyor” şeklinde konuştu.