Diyarbakırlılar Beraat Kandilini camide ihya edemeyecekleri için üzgün olduğunu söyledi

Şaban ayının 15’inci gecesine denk gelen Beraat Kandili bu gece idrak edilecek. Konuya ilişkin görüş bildiren halk, Coronavirus nedeniyle geceyi camide ihya edemeyecekleri için üzgün olduğunu söyledi.

Ekleme: 07.04.2020 18:35:09 / Güncelleme: 07.04.2020 19:02:02 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından dolayı 19 Mart Perşembe günü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, virüs hastalığının bulaşma riskine karşı camilerin tüm Türkiye’de kapalı olacağını ve sadece ezan seslerinin yükseleceğini söylemişti.

Alınan bu karardan sonra, her yıl düzenli olarak camilerde kutlanan özel günler de ihya edilemez oldu.

Diyarbakırlı vatandaşlar, “Beraat Gecesi” gibi özel günlerin camilerde ihya edilemeyecek olmasından dolayı üzüntülerini dile getirerek, salgından dolayı alınan bu kararı üzülerek doğru bulduklarını söyledi.

Camilerin kapalı olması, Ramazan ayının müjdecisi olarak kabul edilen ‘Beraat Gecesi’nin sunduğu fırsatları kaçırmalarına engel olmadığını belirten Diyarbakırlı vatandaşlar, geceyi evlerinde ihya edeceklerini söylediler.

“Dualarda birleşmemiz gerekiyor”

Müslümanların bu geceyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Şehmus Söylemez, şunu söyledi:

“Bütün Müslümanların ‘Beraat Gecesi’ mübarek olsun. Müslümanlara hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu gece Müslümanlar olarak oruç tutmamız gerekiyor. Bu gecelerde bol bol namazlarımızı kılmalıyız. Böyle önemli gecelerde Müslümanlar olarak dualarda birleşmemiz gerekiyor. Kısacası böyle önemli zamanların kıymetini bilmemiz gerekiyor.”

Camilerin kapalı olmasından dolayı üzgün olduğunu söyleyen Söylemez, “Covid-19 salgınından dolayı camilerimizin kapalı olmasını üzülerek faydalı buluyorum. Bir araya gelip hastalığı bulaştırmama adına camilerimizin kapalı olduğunu biliyoruz. Fakat camilerimiz kapalı olsa dahi ibadetlerimizi evlerimizde yapmalıyız. Camilerimizin kapalı olması Müslüman olarak bizleri gerçekten üzüyor. Yaşım 60 olmasına rağmen ilk defa görüyorum ki; Diyarbakır’ın en büyük ve tarihi camisi olan Ulu Cami kapalıdır. Bu durumdan dolayı üzülüyoruz.” şeklinde konuştu.  

“Bu gece; Covid-19 hastalığının son bulmasına vesile olsun”

Beraat gecesini bol bol dua ile geçirmesi gerektiğini söyleyen Ömer Boyacı, “Öncelikle bütün İslam aleminin ‘Beraat Gecesi kutlu olsun’ diyorum. İnşallah böyle özel gecelerin hürmetine dünyayı saran Covid-19 salgını da kalkar. İnsanların yaptığı dualar bu gecede inşallah kabul olur. Böyle kıymetli gecelerimizi bol bol dualarla geçiriyoruz. Bütün herkes de bu fırsatı kaçırmamak için dualarla ve ibadetlerle geçirmesi gerekiyor. Hatta bu gecede dua eden insanlarımızdan belki Rabbim birinin duasını kabul ederek herkesi etkisi altına alan Covid-19 salgınını yok eder. Onun için değerlendirmemiz gerekiyor.” dedi.  

Covid-19 salgını bittikten sonra camilerin tekrar dolup taşacağını söyleyen Boyacı, “Covid-19 virüsü olmamış olsaydı camilerimiz yine her zamanki gibi tıklım tıklım olacaktı. İnsanlar camilerde ibadetlerini yapmış olacaktı. Yine rabbimize ellerimizi açmış olacaktık. Covid-19 salgınından dolayı maalesef bunları şu an yapamıyoruz. Bu durum da bizi üzüyor. Ama yine de bir şey olmaz Rabbimiz büyüktür. İnşallah bu hastalık da biter. Bir dahaki yılda ‘Beraat Gecesi’ni dolu dolu camilerimizde ihya ederiz.” ifadelerini kullandı.

 “Camilerimizin kapalı olması bizleri üzüyor”

Beraat gecesinin Müslümanlar için af olunması adına önemli bir fırsat olduğunu belirten Muhammet İhsan, “Beraat gecesi, malumunuz bilindiği üzere insanların af olunduğu gecedir. Peygamber Efendimizin de bu geceleri oruçlu geçirdiğini biliyoruz. İnsanların gelecek yıldaki kaderini de bu gecelerle belirleme şansına layık görülüyor. Kısacası çok hayırlı bir gecedir. Örneğin; ben defalarca bu gecelerde dua yapmışım ve kabul olmuş. Rabbim dualarımı kabul ederek beni çok kez tehlikelerden kurtarmış. İnşallah böyle önemli gecelerdeki fırsatları kaçırmayıp bol bol dualarla geçiririz. Ayrıca her zaman 5 vakit namazlarımızı kılalım. İnsanların hak ve hukukuna girmeyelim.” dedi.

Beraat gecesini salgından dolayı camilerde ihya edemedikleri için üzüldüğünü belirten İhsan, “Camilerimizin Covid-19 salgınından dolayı kapalı olması bizleri öncelikle çok üzüyor. Böyle önemli geceleri camilerde ihya edememek de bizleri üzüyor. Fakat baktığımız zaman bu şekilde bizleri Rabbim imtihan ederek bizleri ikaz ediyor. Allah bizi ikaz ederek ihlaslı tövbe etmemizi istiyor. Rabbimiz kendisine yönelmemizi istiyor. Bundan dolayı rabbimize yönelmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.  

“Geceyi evimizde ihya ederek, ibadetlerle geçirmeliyiz”

Nebi Cami önünde 25 yıllık esnaf olmasına rağmen ilk defa caminin kapalı olduğunu belirten Adem Dalgıç, “Öncelikle bütün Müslümanların ‘Beraat Gecesi’ mübarek olsun inşallah. Ben 25 yıldır Nebi Cami’nin önünde esnaflık yapıyorum. İlk defa camilerin kapalı olduğuna şahitlik ediyorum. İlk defa kandil gecelerinin sessiz geçtiğine şahit oluyorum. Tabi camilerin de kapalı olması biz Müslümanlara bir ders olmalıdır. Yani Rabbimiz bizleri uyararak kendimizi toparlamamızı istiyor. Ama yine biz aciz kullar bu durumdan maalesef ders çıkarmıyoruz.” dedi.

Beraat gecesini bol bol Kur’an-ı Kerim okuyarak geçirmesi gerektiğini belirten Dalgıç, şöyle konuştu:

“Camilerin kapalı olması bizleri çok derinden üzüyor. Diyarbakır şehri Peygamberler şehridir. Hiçbir şehre böyle bir şeref kısmet olmaz. Fakat virüsten dolayı Beraat gecesini evimizde ihya etmeliyiz. Ben evde Kur’an-ı Kerim’imi okuyorum. İnsanlar da bu gecelerde Kur’an’ı bol bol okusun. Ellerini semaya açıp Allah’a yalvarsın.” (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar