Prof. Dr. Turan Buzgan: "Covid-19 aşısı en erken sonbaharda hazır olur"

​Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan Coronavirus (Covid-19) salgınının ilaç tedavisi için birçok ülkenin yoğun mesai harcadığı belirtiliyor.

Ekleme: 06.04.2020 17:55:07 / Güncelleme: 06.04.2020 18:03:35 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

Coronavirus salgınının ilaç tedavisi için İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Buzgan, dünya genelinde Covid-19 salgının ilaç tedavisi için uğraşıldığını belirtti.

Prof. Dr. Buzgan, "Kesin olmamakla beraber, Amerika Birleşik Devletleri, israil, Almanya, Fransa, Belçika, Çin, Rusya, Avusturalya gibi en az 15 ülkede şu anda çalışmalar var gibi duruyor. Çoğu ülke, henüz hayvanlar üzerinde deneme yapmaktadır. Hayvanlarda zararsızlık testi yapılıyor. Hayvanlarda bulunan benzer hastalıklarda etkili olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılıyor. Daha sonra da insanlarda deneniyor. Önce küçük gruplarda, sonra büyük gruplarda yapılıyor. Daha sonra bunların analizleri yapılıyor. Sonbahara kadar Coronavirus aşısının bulunması pek mümkün değil gibi görünüyor." dedi.

"İnsan testlerine başlayan Amerika biraz daha önde gibi görünüyor"

Hastalığı geçirenlerin kanları alınarak kandaki koruyucu antikorların hastalıklara karşı ayıklandığını ifade eden Buzgan, "Antikorlarla alakalı da çeşitli ülkelerde çalışmalar var. Bizim ülkemizde de bu çalışma var. Hastalığı geçirenlerden koruyucu antikorlar alınıp hastalığı geçirmekte olanlara verildiğinde kısmen pasif aşılama gibi olur. Bunlar da faydalı olacak gibi duruyor. Ayrıca Fransa'da eczanelerde satılabilecek şekilde hazır hale getirme çalışmaları var. Diğer ilaçlarla alakalı birçok ülke çeşitli çalışmalar yapıyor. Şu anda hiçbir ülkenin aşı veya ilaç geliştirdiğine dair bilimsel yayınlara yansıyan hiçbir şey yok. Çok acele edildiği takdirde ilaçlar baharda hazır hale gelir. Aşıların etkinliği ve zararsızlığının azaltılması bakımından makul süreler var. Bu süreler zorlanarak ancak olabilir. Amerika'da bazı insan testleri başlamıştı. İnsan testlerine başlayanlar biraz daha önde gibi görünüyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)