Gıda israfını önleyecek sensör geliştirildi

MIT araştırmacıları, bitkilerde yer alan etilen isimli hormonu algılayabilen bir sensör geliştirdi. Bu sensör sayesinde gıda israfının önüne geçilebilecek.

Ekleme: 06.04.2020 08:28:19 / Güncelleme: 06.04.2020 08:28:19 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bitkiler, çiçek açarken ve meyveler olgunlaştıkça, etilen adı verilen renksiz, tatlı kokulu bir gaz yayar. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü kimyagerleri, şimdi bu gazı milyarda 15 parça gibi düşük konsantrasyonlarda algılayabilen küçük bir sensör geliştirdi. Bu sensör sayesinde gıda israfının önüne geçilebileceğini düşünüyorlar.

AN BE AN TAKİP

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde görevli kimya profesörü Timothy Swager, karbon nanotüp adı verilen yarı iletken silindirlerden yapılan sensörün, meyve ve sebzeleri sevk edildikleri esnada ve depolandıklarında izlemek için kullanılabileceğini söylüyor. Daha iyi gıda yönetimi ve gıda israfının azaltılması için sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirten Swager, “Meyve ve sebze taşıyan ve ticaretini yapan insanlar, taşıma sırasında ne yaptığını ve etileni taşırken düşük tutmak için önlem almaları gerekip gerekmediğini bilmek istiyor” dedi.

YÜZDE 12’Sİ ÇÜRÜYOR

ABD Tarım Bakanlığı'na göre, her yıl ABD süpermarketlerinde meyve ve sebzelerin yaklaşık yüzde 12'sinin çürüdüğü ve israf edildiği tahmin ediliyor. Araştırmacılar geliştirilen sensör ile bu büyük kayıp oranının azaltılabileceği konusunda hemfikir.

OLGUNLAŞTIKÇA ARTIYOR

Etilen, büyümeyi, olgunlaşmayı ve yaşam döngüsünün diğer önemli aşamalarını uyarmak için bir hormon olarak çoğu bitki tarafından üretilir. Muzlar bu konuda örnek gösterilebilir. Başlangıçta yeşil olan muz meyvesi olgunlaştıkça sarı ve ardından kahverengiye döndükçe artan miktarlarda etilen üretir. Çiçekler, çiçek açmaya hazırlanırken etilen hormonu üretir. Stres altındaki bitkiler etileni aşırı üretebilir. Aşırı etilen onların erken olgunlaşmasına ve zamanından evvel solmalarına neden olabilir. Kaynak, İTO