Dünya İslam Sağlık Birliğinden Coronavirus ile ilgili öneriler

Dünya İslam Sağlık Birliği (WIHU), Covid-19 salgını ile etkin mücadelede halkın sağlığını, işini ve ekmeğini korumak için önerilerde bulundu.

Ekleme: 04.04.2020 22:35:06 / Güncelleme: 05.04.2020 12:15:02 / Güncel
Destek için 

Birçok STK tarafından hazırlanan ortak metin WIHU'nun imzasıyla yayımlandı.

Açıklamada, "Biz aşağıda imzası bulunan konfederasyonlar, birlikler, sendikalar, dernekler, vakıflar, yayın organları ve kişiler olarak Covid-19 salgını ile etkin mücadele için, halkın sağlığını, işini ve ekmeğini korumak için aşağıdaki önlemlerin acilen yürürlüğe konulması için Hükümete yardımcı olmayı ve öneriler sunmayı görev addediyoruz." denildi.

Yapılan önerilerde şu ifadelere yer verildi:

"1- Salgın tamamen geçinceye kadar halka açık tüm alanlarda ağız ve burunların maskeyle, atkıyla, şalla veya başörtüsüyle kapatılmasının mecbur kılınması.

2- Halkla irtibatı olmayan işlerde üretim maske, eldiven ve sosyal mesafe korunarak devam etmelidir.

3- Salgın süresince işten çıkarılanlara ve işyeri mecburi kapattırılanlara koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.

4- Kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.

5- Özel sağlık kuruluşlarının işletmeleri geçici olarak kamuya devredilmeli. Bütün sağlık hizmetleri istisnasız bütünüyle parasız olmalıdır.

6- Salgınla mücadelede katı bir disiplin uygulanmalı, açık, hızlı ve şeffaf bilgilendirme yapılmalıdır.

7- Salgınla ön cephede mücadele veren sağlık personelinin etkin çalışması için tıbbi malzeme, konaklama, yemek ihtiyaçları için Bakanlık nezdinde ALO İHTİYAÇ hattı açılmalıdır. Kamu/üniv/özel dahil olmak üzere personelden ve sonra hastanelerden başlayarak merkeze seri online bir talep - geri bildirim mekanizması kurulabilir. Bu hizmetler yerel bürokrasiye takılmamalıdır.

8- Dezavantajlı kesimler; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler için insani yardım dernekleri ve vakıflarına salgın boyunca izinsiz yardım toplama ve dağıtma hakkı verilmelidir. Kaymakamlıklar koordine etmelidir." (İLKHA)