Aşı ve ilaç için 18 milyon liralık fon

Bakan Varank, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşı ve ilaç geliştirmeye yönelik 14 projenin yaklaşık maliyetinin 18 milyon lira olduğunu açıkladı.

Ekleme: 04.04.2020 19:56:05 / Güncelleme: 04.04.2020 19:56:05 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iki özel TV kanalının canlı yayınında, Covid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmaları anlattı. Covid-19'a yönelik aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları konusunda bakanlığın bağlı kuruluşu TÜBİTAK koordinasyonunda çalışmalar yürütüldüğünü belirten Varank, “24 üniversite, 8 kamu Ar-Ge birimi, 8 özel sektör kuruluşu ve 100'lerce araştırmacı COVID-19 Platformu altında projelerini yürütüyor. Bunun içinde 7 aşı geliştirme, 7 kimyasal ve biyoteknoloji ilaç geliştirme projesi var. Şu anda desteklediğimiz 14 projenin yaklaşık maliyeti 18 milyon lira, bu fonu araştırmacılarımıza sağlıyoruz. Araştırma bütçemizin tamamını bu işler için harcayabiliriz. Fon ve süreçleri hızlandırma açısından araştırmacılarımızın önünde hiçbir engel yok, yeter ki sonuç alsınlar.” ifadelerini kullandı.

KISA SÜREDE NETİCE

Bakan Varank, araştırmacılara 9 ay-1 sene gibi kısa sürede netice alınabilecek projelere odaklanmaları yönünde çağrıda bulunduklarını belirterek, bu süreçte ihtiyaç duyulabilecek, stajyer ve doktora öğrencilerinin de TÜBİTAK MAM’da istihdam edilerek araştırma gruplarının hizmetine sunabileceklerini kaydetti.

MASKE ÜRETİMİ

Türkiye’de günlük 25 milyon maske üretebilecek kadar kumaş imalatının olduğunu kaydeden Varank, “Hammadde açısından Türkiye’de hiçbir problem yok. Türkiye’de maske üreticilerinin kapasitelerinin de yeterli olduğunu görüyoruz. Fırsatçılardan dolayı şikayetlerle karşılaşıyoruz. Haksız fiyat artışı tespit edilen 198 firmaya, 10 milyon liranın üzerinde ceza kesilmiş.” diye konuştu. Türkiye’nin maske ve tulum üretimi için malzeme sıkıntısının olmadığını belirten Varank, “Sağlık personellerinin kullandığı ‘N95, N99’ dediğimiz profesyonel maskelerin filtrelerini seri üretecek kabiliyete sahip firmalarımız var.” açıklamasında bulundu.

ÜRETİM SÜRDÜRÜLMESİ

Temel ihtiyaç maddeleri, enerji gibi kritik sektörlerde hayatın devam etmesi için üretimin sürdürülmesi gerektiğine dikkati çeken Varank, 7 maddelik uygulama listesinin üretim faaliyeti gösteren kuruluşlara gönderildiğini ifade etti.