EPDK'nın "Kıyasen fatura" kararına Gaziantepliler tepki gösterdi

Covid-19 nedeniyle sayaç okumalarına ilişkin "Kıyasen fatura" düzenlemesi getiren EPDK'ya tepki gösteren Gaziantepliler, yeni düzenlemenin mağduriyetleri de beraberinde getireceğinden dolayı düzenlemeden vazgeçilmesini istedi.

Ekleme: 04.04.2020 17:05:05 / Güncelleme: 04.04.2020 17:09:10 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun yeni tip Coronavirus tedbirleri kapsamında "sosyal mesafe kuralı" çerçevesinde üç ay fatura okumayıp abonelere kullanım bedelleri üzerinden yapılacak bir hesapla elektrik ve doğalgaz faturası kesecek olmasına vatandaşlardan tepki geldi.

Uygulama, genelge ile kapanan iş yerlerini kapsamazken; genelge dışı olan iş yerleri ve evlerini kapatıp başka illere gidenler, memlekete dönen üniversite öğrencileri ve aile yakınlarının yanına yerleşen 65 yaş üstü kişiler de kapsam dışında kalıyor.

 

EPDK'nın üç ay fatura okumayıp abonelere kullanım bedelleri üzerinden yapılacak bir hesaplamayla elektrik ve doğalgaz faturası kesecek olması kararının yanlış olduğunu belirten halk, bu düzenlemenin mağduriyetlere neden olacağına dikkat çekti.

"Elektrik faturalarının ödeme sürelerinin üç ertelenmesi sorunu çözecektir"

Düzenlemeye tepki gösteren Yasin Kılınç, "Elektrik faturaları üç ay ertelenebilir. Üç ay ertelendikten sonra sayaçlar okunur, herkesin kullanım bedeli belli olur. Bu şekilde bir hak kaybı olmadan ne bizim hakkımız devlete geçer ne de devletin hakkı bize geçer. Bu şekilde faturalandırılırsa daha iyi olur. Ama sayaç okunmadan, geçen yıl faturalarının ortalaması baz alınırsa doğru olmaz. Örneğin geçen yıl çok kullanmış olabilirim. Bir ay düşük, bir ay fazla gelebilir. Bu durumda bir ortalama bulunamaz. Bir hak kaybı mutlaka olur. Bu virüs nedeniyle halk zor durumda. Rabbim inşallah bir an önce bu virüs illetinden bizi ve tüm İslam ümmetini hasarsız bir şekilde kurtarmayı nasip eylesin." dedi.

"Böyle bir uygulama olursa daha da zorluk çekeriz"

Düzenlemenin mağduriyetlere neden olacağını belirten Adil İnce de "Zaten elektrik faturalarını ödemede zorluk yaşıyoruz. Önceden elektrik faturam 70 TL geliyordu. Şu an 118 TL civarında fatura geliyor. Zaten bunu ödemede zorluk yaşıyoruz. Böyle bir uygulama olursa daha da zorluk çekeceğimizi düşünüyoruz.  Devlet bu konuya bir çare bulacaktır. İnşaat sektöründe çalışan birisiyim. Bir gün işe gitmezsem benim yevmiyem kesiliyor. Bir sosyal güvencem de yok. İnşaat sektörünün durumu zaten ortadadır. Şu anda elektrik faturasını nasıl ödeyeceğim, ben onun derdindeydim." ifadelerini kullandı.

"Geçmişe yönelik standart bir fatura doğru olmaz"

Söz konusu düzenlemenin haksızlığa neden olacağını belirten Ali Aslan da "Bu düzenlemeyi hiç uygun görmüyorum. Nice kapanan işyerleri ve fabrikalar var. Bu işyeri ve fabrikalara nasıl standart bir fatura uygulanabilir? Hem de geçmiş iki yıl öncesine yönelik nasıl düzenleme olacak? Geçen yılların iş potansiyeli ile şu anki iş potansiyeli bir değil. Şu an resmen kriz var ve hayat durmuş durumda. Sağlık çalışanıyım, sağlık çalışanları dışında pek çalışan kimse yok. Bu düzenleme doğru değil. Hiç mantıklı bulmuyorum. Devlet herkesin elektrik faturasını ödeyecek durumda değil. Kim ne kullanmışsa standardı o olsun. Bu şekil daha makbul olur. Geçmişe yönelik standart bir fatura doğru olmaz. Yazık günahtır. Esnafın birçoğu işyerlerini kapattılar ve bugün iki sene öncesinin faturasına bakılarak fatura kesilirse yazık günah olur." şeklinde konuştu.

"Yeni abone olmuş olanlar hangi kritere göre belirlenecek?"

Düzenlemenin adaletsizliğe neden olacağını ve vatandaşları mağdur edeceğini belirten Yunus Subaşı ise, "Çünkü hiç elektrik kullanmayan olabilir, o ay az kullanmış olanlar ya da belki yeni abone olanlar da vardır. Bu konuda bir haksızlık olacağını düşünüyorum. Doğru bir karar değil. Sayaç okunmadan nasıl fatura gönderilir, her türlü sayacı okumaları gerekiyor. Okunmazsa çok mantıklı bir şey olacağını zannetmiyorum. Sayaç okumasını yapmasınlar, zaten sayaçtaki elektrik kullanımı bellidir. Ne zaman hayat düzene girerse, o zaman okuyup düzenlerler. Şu an için bu düzenlemeyi yanlış buluyorum." ifadelerini kullandı.

"Mahkeme kararlarına rağmen EPDK hak etmediği bedelleri istiyor"

Bu düzenlemeden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Reşit Ay da "Bu durumun sonradan bize yüksek fatura olarak döneceğine eminim. Bu karar şu günlerde olmaması gereken karardır. Sayaçların okunması lazım. Yoksa sonradan bize yüksek fatura olarak dönüşü olacaktır. Zaten EPDK fahiş fiyattan bize fatura kesiyor. Mahkeme kararı olduğu halde hak edilmedik bazı bedeller alıyor. Bu karar doğru değil." şeklinde konuştu.

Geçen yıl ile bu yılın kullanım oranının aynı olmadığından dolayı düzenlemeyi yanlış bulduğunu ifade eden Feride Yılmaz ise, faturaların geçmiş iki yılla kıyaslanmasının haksızlık olduğunu belirtti.

Düzenlemeye tepki gösteren Berke Akar ve Ayhan Yer de elektrik ve doğalgaz faturalarının geçen iki yılki ortalamasıyla düzenlenmesinin, halkın yararını gözeten bir düzenleme olmadığını, özel elektrik ve doğalgaz şirketlerinin kazançlarını garanti altına almayı amaçlayan bir düzenleme olduğunu ifade ettiler. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler