Tüketiciye maliyetin 5-6 katı fiyatla ulaşıyor!

TZOB Başkanı Bayraktar, Mart ayında üretici ve market fiyat farkının 5,7 kata kadar ulaştığını bildirerek, “Üretici fiyatlarında büyük bir düşüş var ancak bu düşüş tüketici fiyatlarına yansımıyor” diye konuştu.

Ekleme: 02.04.2020 08:34:59 / Güncelleme: 02.04.2020 08:34:59 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapanmadığına işaret ederek, “Pazarlamadaki sorunlar nedeniyle üreticilerimiz düşük fiyata ürün satarken, tüketiciler daha pahalıya ürün tüketmek durumunda kalmaktadır” diye konuştu. Bayraktar, halkın mağdur edilmemesi için bütün kesimlerin sağduyulu davranması ve spekülatörlere fırsat verilmemesi gerektiğini vurguladı.

LAHANA TÜKETİCİYE 5,7 KAT DAHA PAHALI SATILIYOR

Lahananın 5,7 kat, kuru incirin 5 kat, havucun, 3,7 kat, kuru kayısının 3,6 kat, patlıcan ve nohudun ise 3,5 kat fazlaya tüketiciye satıldığını bildiren Bayraktar, “Üreticide 35 kuruş olan lahana markette 2 liraya, 13 lira olan kuru incir 64 lira 93 kuruşa, 80 kuruş olan havuç 2 lira 94 kuruşa, 11 lira olan kuru kayısı 39 lira 69 kuruşa, 1 lira 82 kuruş olan patlıcan 6 lira 43 kuruşa, 2 lira 89 kuruş olan nohut 10 lira 23 kuruşa satılmaktadır” bilgisini paylaştı.

FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜNÜN MARKETTE LİMON, ÜRETİCİDE KURU SOĞAN

Mart ayında markette 23, üreticide 7 üründe fiyat artışı; markette 16, üreticide 17 üründe fiyat düşüşü olduğunu; markette 3, üreticide 10 üründe fiyatın değişmediğini bildiren Bayraktar, fiyatı en fazla artan ürünün markette limon, üreticide kuru soğan; fiyatı en fazla düşen ürünün ise markette yeşil soğan, üreticide patlıcan olduğunu belirtti.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak üreticiden tüketiciye halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam ettiklerini vurguladı.

“BEKLENTİMİZ BÜTÜN KESİMLERİN SORUMLU DAVRANMASI, ARTAN TALEBİN SUİSTİMAL EDİLMEMESİDİR”

Üreticilerin bin bir emekle ürettikleri üründen yeterli gelir elde etmelerini ve tüketicilerin de bu ürünleri makul fiyatlarla tüketebilmelerini temenni ettiklerini belirten Bayraktar, şunları söyledi: “Koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimiz bu dönemde halkımızın makul fiyatlardan ürün tüketebilmesi için en azından bu dönemde çok tüketilen ürünlerdeki üretici market fiyatlarına dikkat edilmesi, bunun takibinin yapılması gerekiyor. Biz, bu işin takipçisi olacağız. Beklentimiz bütün kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suistimal edilmemesidir. Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir. Spekülasyona fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır. Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanmasını istiyoruz.”

“ÜRETİM DESTEKLENMELİDİR”

Bu süreçte gıda güvenliğinin aksamaması ve üreticilerin tarlada kalmaya devam etmesi için üretimin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, üreticilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Bayraktar şöyle devam etti: “Üreticilerimizin Ziraat Bankası başta olmak üzere bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları, faizleri silinerek uzun vadeli olarak ertelenmelidir. Üreticilerimizin elektrik, sulama ücretleri ve sosyal güvenlik prim borçlarının ertelenmesi sağlanmalıdır…” Bayraktar, “Çiftçimizi tarlada tutamaz, üretmesini sağlayamazsak çarşı pazar fiyatlarını düşünmek bile istemiyoruz” diye konuştu. Girdi maliyetlerinin yüksekliğine de dikkati çeken Bayraktar, “Üretici fiyatlarında büyük düşüş yaşanırken, çiftçilerimizin başta gübre olmak üzere satın aldığı girdilerin fiyatları artıyor. Çiftçilerimize acilen destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.