Koronavirüs önlemleri kapsamında sosyal mesafeyi korumak isteyenler evlerinden dışarı çıkmamayı tercih ediyor. Bu süreçte evlerinden çıkmayanların İnternet en çok aradığı şeylerden biri ev yapımı ekmek tarifi oldu. Peki lezzetli ev yapımı ekmek nasıl yapılır?
Ev yapımı ekmek tariflerini sizler için derledik:
nefisyemektarifleri.com'dan Yasemin Atalar'ın EVDE EKMEK YAPIMI TARİFİ:
MALZEMELER
2 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5-2 su bardağı ılık su (350 ml)
4 su bardağı un (500 g)
2 tatlı kaşığı tuz (silme)
Üzeri için;
Yoğurt
YAPILIŞI
İlk olarak mayanın çözünmesi için uygun bir kabın içerisine aldığımız ılık suya, kuru maya ve şekeri ekleyerek karıştıralım. Benim şuan kullandığım maya aktif kuru maya olduğu için çok fazla bekletmeyeceğim. Normal maya kullanacaksanız 8-10 dakika arası mayanın aktifleşmesi için bekletirseniz yeterli. Eğer instant maya kullanacaksanız bekletmenize gerek yok, yaş mayayı da aynı şekilde çözdürerek kullanabilirsiniz.
Yoğurma kabının içerisine unu alalım, üzerine tuzu ekleyerek ortasını havuz şeklinde açalım.
Çözdürdüğümüz mayayı hazırladığımız çukura boşaltalım ve hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
Hamur yumuşak olduğu için elinize yapışabilir. Bu durumda elinizi ıslatarak hamuru daha kolay bir şekilde toparlayabilirsiniz.
Daha sonra hamurun üzerini kapatalım ve üzerini bir bez ile sararak 40 dakika kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım.
Hamurumuzun mayası gelince üzerini açalım, elimizi hafifçe ıslatarak havasını alalım.
Daha sonra hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alalım ve elimizle yoğurarak toparlayalım.
Toparladığımız hamurumuzu ucunu ıslattığımız bıçak ile 8 eşit parçaya ayıralım.
Böldüğümüz hamurları bezeler haline getirelim, elimize ve tezgaha yapışmaması için bol bol unlayalım.
Bezeleri elimizle yuvarlayalım ve kenarları daha ince olacak şekilde rulo haline getirelim. Ekmeklerinize benim gibi şekil vermek yerine rulo yapmadan daire şeklinde de pişirebilirsiniz.
Şekillendirdiğimiz hamurları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım, üzerine nemli bir bez örterek tepsi mayasının gelmesi için 15-20 dakika bekletelim. Eğer üzerini nemli bir bez ile örtmezseniz hamurların üzeri kuruyup çatlayacaktır.
Tepsi mayası gelen hamurlarımızın üzerlerini açalım, çırptığımız yoğurdu fırça yardımı ile tüm hamurlarımızın üzerine sürelim. Bu sayede ekmeklerin üzeri nar gibi kızaracaktır.
Son olarak keskin bir bıçak yardımı ile ekmeklerimizin üzerine kesikler atalım sonrasında önceden 230°C de ısıttığımız fırında yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım. Bu arada özellikle belirtmek istediğim bir püf noktası var, fırını ısıtmaya başlamadan önce mutlaka fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kap içerisine su koymayı unutmayın. Su buharı ekmeklerinizin yumuşacık pişmesi için çok önemli.
Üstü ve altı nar gibi kızaran yumuşacık ev yapımı ekmeklerimiz hazır. İlk sıcağı çıktıktan sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
missgibi.com'dan Zerrin Damgacı Tomruk'un EV YAPIMI EKMEK TARİFİ:
MALZEMELER
2 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
Bir kabın içine yarım su bardağı unu koyuyoruz. Mayayı, şekeri ve ılık suyu ilave edip kaşıkla karıştırıyoruz. Üstünü kapatıp 10 dakika bekletiyoruz.
Maya aktive olmuş durumda içine geri kalan unu ve tuzu ilave edip spatula ile yoğuruyoruz. El sürmüyoruz. Yapışkan bir hamur oluyor. Kıvamı için videomuzu izleyin. Üstünü kapatıp 20-30 dakika mayalanmasını bekliyoruz. Hamur iki katına çıktığında tamamdır.
Hamur iki katına çıkmış olmalı. Kelepçeli bir kalıba (en küçük boyuna getirmek gerekiyor.) Eğer daha fazla yapacaksanız 2 katı malzeme kullanın) hamuru kaşık yardımıyla koyuyoruz. Üzerini kapatıp 10 dakika daha mayalama bırakıyoruz. Soğuk fırına yerleştirip, fırını 200 dereceye ayarlıyoruz.
Üstü pembeleşene kadar pişiriyoruz. Fırından fırına pişme süresi değişir. Fırından çıktıktan sonra üstünü nemli bezle örtüp dinlendirip servis ediyoruz.
Püf Noktaları
* Ekmek yoğurulurken sıvı malzemelerin ısısı çok önemli. Eğer çok sıcak olursa mayayı öldürürsünüz, soğuk olursa maya aktive olmaz. Elinizin girebileceği kadar sıcaklıkta olmalı.
* Ön mayalama sırasında şeker ve maya kullanın tuz koymayın. Tuz mayalanmayı yavaşlatacaktır. Tuzu un ile beraber ekleyin.
* Elinizi değdirmeden spatula ya da tahta kaşık kullanarak hamuru yoğurun. Un miktarının dışında un ilave etmeyin. Yapışkan bir hamur olmalı..
* Fırından çıkardığınızda mutlaka üzerine bir nemli bez örtün ve 10-15 dakika dinlendirip sonra servis yapın.
Pişirme Önerisi
200 derece fırında pişmeli.
Kolay Ekmek Yapımı İçin Servis Önerisi
Özellikle sıcakken tadı muazzam olacaktır.
LEZZET.COM'DAN İBRAHİM DİNÇ'İN EKŞİ MAYALI BEYAZ EKMEK TARİFİ:
MALZEMELER
900 g ekmeklik un
50 g sarı buğday
50 g tam buğday unu
150 g ekşi maya
675 g su
BASSINAGE (ISLATMA)
25 g içme suyu
18 g kaya tuzu veya deniz tuzu
NASIL YAPILIR?
Ekmeklik un, tam buğday unu, sarı un, ekşi maya ve suyu derin bir karıştırma kabına alın. Mikserin hamur yoğurma aparatı ile 5-6 dakika yoğurun. Ekmeğin gözenekli olmasını istiyorsanız, mayayı tuzdan sonra ilave edebilirsiniz.
Un ve su tamamen karıştığında, hamuru 30-60 dakika dinlendirin.
Son olarak kaya tuzunu suyla eritip ilave edin. Hamur pürüzsüz ve ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar mikserde yoğurmaya devam edin.
Hamuru 1’er saat arayla oda ısısında 3 kez katlayarak dinlenmeye bırakın. Daha sonra hamuru 2 veya 3 eşit parçaya bölerek şekil verip mayalama sepetine alın ve üstlerini kurumaması için örtün.
Hamuru bu şekilde 1 saat oda ısısında beklettikten sonra buzdolabına alın. Soğuk mayalanma için 12-24 saat buzdolabında bekletin. Dolaptan çıkarır çıkarmaz fırına atın. Oda ısısında bekletmeyin, hamurunuz yayılır.
Mayalanan hamura jilet yardımıyla çizik atın. Daha sonra pişirme yöntemlerinden birini seçerek ekmeklerinizi pişirin.
Ekşi mayalı beyaz ekmeği, yanına çok yakışan çorba tarifleri ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Ekmek hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamurun kıvamıdır. Kıvamı tutturana kadar yoğurma işlemine devam edin.
Kıvamı tutunca tarifte belirtilen şekilde dinlendirin.
Yaz mevsiminde 150 gram, kış mevsiminde ise 200 gram maya kullanın.
Hazırlanan hamuru oda sıcaklığında bekletmeyin. Aksi takdirde kıvamı bozularak şekil vermesi zorlaşacaktır.