Türkiye'de Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle ölüm ve vaka oranlarının artmasıyla birlikte ülke genelinde önlemler de artırıldı. Alınan tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle, ticari taksilerde esnek çalışma düzenine geçileceği belirtilmişti.
Bu kapsamda Gaziantep Valisi Davut Gül, kentte ikinci bir düzenlemeye kadar ticari taksilerde esnek çalışma sistemine geçildiğini duyurdu.
Aynı zamanda, Coronavirus salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında, otobüslerde olduğu gibi taksiler de kapasitesinin yarısı kadar yolcu almaya başladı. Bir kişi ön koltuğa ve bir kişi arka koltuğa olmak üzere, taksiler toplamda 2 yolcu alabiliyor.
Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında ticari taksilerin trafiğe çıkışlarında plakanın son hanesine göre sınırlama uygulamasına başlanmasıyla birlikte Gaziantep’teki taksici esnafı da bugün itibariyle yeni uygulama çerçevesinde mesai yaptı.
Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Coronavirus salgını sebebiyle müşteri sayılarında ciddi oranda düşüş olduğunu belirten taksici esnafı, “Zaten para kazanamıyoruz. Günde 1-2 müşteri ancak geliyor. Hiç olmazsa bir gün evde kalacağız” diyerek tek-çift plaka uygulamasından memnun olduklarını dile getirdiler.
34 yıldır taksicilik yapan Ali Şahan, Gaziantep gibi metropol bir şehrin virüs salgının ardından sessizliğe büründüğünü ve bu durumun müşteri sayısının düşmesine neden olduğunu belirterek, tek-çift plaka uygulamasında da değişen bir durum olmadığı için uygulamadan memnun olduğunu söyledi.
“Yakıtımızı bile karşılayamıyoruz”
Şahan, “Coronavirus öncesi günde 10-15 defa işe çıkarken şu anda bir veya iki defa işe çıkıyoruz. Bu uygulama iyi oldu. En azından hem trafik rahatlar hem de özel hayatımıza zaman ayıramıyorduk, bu vesileyle ailemize de zaman ayıracağız. Bununla birlikte Coronavirus salgınından da kendimizi korumuş oluruz. Her gün işe gelmektense iki günde bir gelmek bizim için daha iyidir. Bu uygulamadan memnunuz. Zaten mesleğimiz gereği ticari taksi çalıştırıyoruz. Yolcu geldiğinde mecbur bindiriyoruz. Yolcu ayrımı yapamıyoruz. Yolcu virüs taşıyor mu taşımıyor mu bilmiyoruz. Bu süreçte bizim de hayatımız tehlikede. Ama ailemin de geçimini sağlamak için mecburen çalışmak zorundayız. Bu süreçte arka koltukları kalabalık tutamıyoruz. Sadece bir veya iki yolcu alabiliyoruz. Toplam dört yolcu alma kapasitemiz varken iki yolcu alabiliyoruz, fazla yolcu alamıyoruz. Günde bir müşteri oluyor. Bu da bırakın ailemizin nafakasını karşılamasını yakıtımızı bile karşılayamıyoruz. Zaten çalışma düzenin de 2 günde bir olması bizim için iyi oldu.” dedi.
“Taksiciler olarak çok zor durumdayız”
Taksici esnafı olarak çok zor durumda olduklarını belirten Mustafa Kalkan ise şunları söyledi: “Zaten şehir dışına çıkma yasağı da geldi. Valilikten izin alınıp o şekilde seyahate izin verildiği söyleniyor ama geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımız gitti valilikten izin alamadı, müşteriyi kaybettik. Bundan dolayı bayağı zor durumdayız. Bununla birlikte tek ve çift plaka uygulamasına geçildi. Biz de araçların plakalarını taksiciler odasına teslim ettik. Valiliğin kararıyla sıraya göre çalışacağız. Bu şekilde de çalışmaya devam edeceğiz. Ama taksiciler olarak çok zor durumdayız. Aynı zamanda kendi sağlığımızda tehlike altında. Bir yolcu taksiye bindiğinde ister istemez korkuyoruz, acaba virüs var mı yok mu endişesi taşıyoruz. Aynı şekilde yolcular da korkuyor. Bazen taksiye binmeye tedirgin oluyorlar. Daha önce işlerimiz iyiydi ama şu anda günde bir veya iki işe çıkabiliyoruz. Çok zor durumdayız, yetkilerden bir destek bekliyoruz. 20-30- lira ile eve gidiyorum. 150 TL giderim var ama her geçen gün içe gidiyoruz. Artık bunun sonucu ne olacak, bilmiyoruz. İnşallah bir an önce bu virüsü atlatırız da Allah (Celle Celaluhu) bizi aydınlığa çıkarır.” ifadelerini kullandı.
“Günlük 50 TL ancak kazanıyoruz”
Coronavirus nedeniyle müşteri sayısında ciddi bir düşüş olduğunu ifade eden Ali Çalık, “Ben araç sahibi değilim ama aracım kiralık. Kiralarımız 600 TL civarındaydı, yarıya çektiler ama şu anda aracımızın kirasını bile çıkaramıyoruz. Son günlerde işlerimiz çok düştü. Allah (Celle Celaluhu) yardımcımız olsun. Duadan başka elimizden gelen bir şey yok. Bir ay öncesine kadar kazandığımız paranın dörtte birini şu anda ancak kazanabiliyoruz. Virüsten önce günlük 300 TL yevmiye kazanırken, şu anda 50 TL'yi bile zorla kazanıyoruz. Yeni çıkan uygulama iyi olur diye bekliyoruz. Burada her gün risk altına gireceğimize bir gün evimizde, bir gün durakta oluruz. Bu şekilde çalışmaya devam ederiz. Yetkilerden de talebimiz inşallah bir an önce virüse bir çözüm bulurlar. Hayat tekrar normale döner.” temennisinde bulundu.(İLKHA)