MEB Bakan Yardımcısı Özer: "Temizlik malzemesi üreten okul sayısını 100'e çıkartıyoruz"

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, meslek liselerinde Coronavirus (Covid-19) önlemleri kapsamında yapılan üretimler hakkında açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 29.03.2020 18:35:05 / Güncelleme: 29.03.2020 18:44:38 / Güncel
Destek için 

Özer, tüm ülkeler gibi Türkiye'nin de Coronavirus nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi.

Mesleki eğitimde son bir ayda üretim hamlelerine değinen Özer, "Bakanlık olarak koronavirüs önlemleri kapsamında tüm okulların hijyen, temizlik ve dezenfeksiyon çalışmalarını sürdürebilmek için meslek liselerinde üretime ağırlık verildi. 28 mesleki ve teknik anadolu lisesinde üretim yapılırken tüm okulların ihtiyaçlarını karşılamak için bu sayıyı gerekli yatırımları yaparak 44 liseye çıkarttık. Şu anda mesleki ve teknik okullarımız, 81 ilde bulunan yaklaşık 54 bin okulun tüm temizlik malzemesi ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kapasiteye ulaştılar. Bakanlık olarak okullarımızın ötesinde diğer kurumların ihtiyaçlarını da karşılayabilmek için temizlik malzemesi üreten okul sayısını nisan ayında 100'e çıkartıyoruz. Gerekli yatırımları yaptık. Ayrıca okullarımızın hammadde ihtiyacını da Bakanlık olarak temin edip okullarımıza ulaştırıyoruz." dedi.

"Ayda 2 milyon maske üretebilecek kapasiteyi oluşturduk"

Coronavirus salgını nedeniyle son zamanlarda en fazla sıkıntısı çekilen ürünün tıbbi maske olduğunu aktaran Özer, "Hem temini zor hem de fiyatlar sürekli artıyor. Bu konuda da Bakanlık olarak hızla adım attık. 21 ilde 37 meslek lisesinde tıbbi-cerrahi maske üretilmesi için gerekli yatırımları yaptık ve ilk maskeler üretilmeye başlandı. Çok kısa sürede 200 bin maske üretildi ve öncelikli olarak sağlık çalışanlarına ulaştırıldı. Ayda 2 milyon maske üretebilecek kapasiteyi oluşturduk. Diğer taraftan N95 standardında maske üretmek için yedi ili seçtik. Üretimler planlandığı gibi ilerliyor. Okullarımız taleplere yetişebilmek için sürekli çalışıyorlar." diye konuştu.

"Yüz koruyucu siperlerin üretimine başladık"

Bu süreçte hijyenin öneminden dolayı tek kullanımlık ürünlere talebin yükseldiğine işaret eden Özer, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu konuda da Bakanlık olarak mesleki eğitime yatırım yaparak özellikle sağlık çalışanları için tek kullanımlık önlük, tulum gibi ürünleri üretmeye başladık. Üretimler hemen hemen tüm illerimizde yoğun bir şekilde devam ediyor. Diğer taraftan İstanbul'da seçtiğimiz pilot okullarımızda tek kullanımlık çatal, bıçak gibi ürünleri de üretmeye başladık. Özellikle sağlık çalışanları için önemli olan yüz koruyucu siperlerin üretiminde sıkıntıların çözümüne katkı sunmak için yüz koruyucu siperlerin üretimine başladık. AR-GE çalışmaları tamamlandı. Meslek liselerimizde ayda 50 bin yüz koruyucu siper üretilebilecek. Yüz koruyucu siperler 3-D (üç boyutlu) yazıcılar kullanılarak üretiliyor. Bakanlık olarak meslek liselerimizde 3-D yazıcı da üretebiliyoruz. Üretilen temizlik ve dezenfektan malzemelerini ve cerrahi maskeleri, yaşlı ve bakıma muhtaç ailelere 81 ilde Valiliklerimizin koordinasyonuyla ücretsiz ulaştırıyoruz. Ayrıca ürettiğimiz yüz koruyucu siperleri de Sağlık Bakanlığımızın koordinasyonu ile sağlık çalışanlarımıza ücretsiz ulaştırıyoruz."(İLKHA)