Hastalar manevi destekle moral buluyor

Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 2015’te hastanelerde manevi destek ve rehberlik kapsamında oluşturulan “Psikolojik Destek Birimi” ile hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarına düzenli olarak manevi destek veriliyor.

Ekleme: 29.03.2020 10:40:04 / Güncelleme: 29.03.2020 10:59:32 / Sağlık / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde imam hatip, psikolog ve hemşirenin katılımıyla oluşturulan “Psikolojik Destek Birimi” Coronavirus (Covid-19) salgınının yaygın olduğu bugünlerde hastaların moralini yüksek tutmak için manevi destek hizmetini artırdı.

6 yıl önce acil serviste meydana gelen kavga ve taşkınlıkların azalmasını sağlamak amacıyla hastanede oluşturulan, kurulduğu günden bu yana hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarına dini referanslardan hareketle hastalara telkinde bulunarak manevi moral ve motivasyon desteği sunan birim, olası talep halinde de hastalara Kur’an-ı Kerim okuyarak hizmet veriyor.

3 kişilik ekip, özellikle de tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip Coronavirus salgınından dolayı korku ve panik yaşayan hastaları ziyaret ederek moral ve motive amaçlı destek sağlıyor.

Ekip, her gün düzenli olarak hastanede bulunan servisleri gezerek hastalara adeta psikolojik terapi de bulunuyor. Bu sırada ise imam hatip Hüseyin Çalışkan manevi içerikli konuşmalar yaparken, psikolog Yunus Kırmızıoğlan psikolojik olarak moral ve hemşire Dilek Aydın’da hastaların sağlık durumu ile ilgili bilgi veriyor.

Hastaların morali, manevi destekle yükselirken, hastaları ziyaret eden ekip, tıbbi tedaviyi desteklemek amacıyla moral ve motivasyon sağlıyor. Cerrahi müdahale görecek hastalara ameliyat öncesinde veya tedavi süreci devam eden hastalara telkinde bulunan ekiplerin bu çabası, tıbbi tedaviye önemli katkı sunuyor.

Virüs tedbirleri kapsamında hasta ziyaretçilerine izin verilmediğinden dolayı hastalarda destek amaçlı yapılan bu ziyaretlerden oldukça memnun kalıyor.

6 yıl önce oluşturulan birimin olumlu sonuçlar verdiğine dikkat çeken Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Suat Zengin, psikososyal desteğin yanında her zaman için manevi desteğin de hastalara sunulmasının gerekli olduğunu söyledi.

Manevi destek hizmetinin 6 yıldır hastanede verildiğini ifade eden Zengin, hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarından olumlu sonuçlar ve geri dönüşler aldıklarını belirterek, bu uygulamanın, bundan sonra da hastalara, yakınlarına ve çalışanlarına çok daha yüksek bir moral motivasyon kaynağı olacağını dile getirdi.

Zengin, “Önceki süreçte olası vefat durumunda hasta yakınlarını teskin etmek, dışarıda oluşabilecek birtakım hasta ve hasta yakınlarını da üzebilecek görüntülerin önüne geçmek için kurmuş olduğumuz bir birimdi. Süreç içerisinde de bu birimi biraz daha aktif hale getirdik ve bir din görevlimiz ve psikoloğumuz ile hemşiremiz aynı zamanda servisleri gelip özellikle yaşlı ve psikoloji destek ihtiyacı duyan hastalarla gerek manevi gerek yüz yüze görüşmeler yaptılar.” dedi.

“Manevi ve psikolojik destek çalışmalarımızı artırdık”

Özellikle son günlerde virüs salgını nedeniyle hastaların ister istemez kaygılandıklarını belirten Zengin, “Son günlerde bir yandan kendi rahatsızlığı için kaygılanan diğer yandan kendi hastalığını düşünmesi gerekirken ülkenin durumunu düşünen hastalarımız var. Bizde bu hastalarımıza biraz daha manevi ve psikolojik desteği arttırmamız gerektiğini düşündük. Şu süreçte 3 kişiden oluşan ekibimiz durmaksızın bu hastalarımızı sürekli ziyaret ediyorlar, gelişmelerden de haberdar ediyorlar. Hem ilmi olarak bilgi veriyorlar hem de manevi olarak onlara destek olup dua istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Hastalarımızda oluşan psikolojik çöküntüyü bu değerli ekip gidermektedir”

Kurulan birimin ilk olarak 2014 yılında Gaziantep’te, 2015 yılında da Türkiye’deki farklı illerde hayata geçirildiğini belirten Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Gastroentroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Psikolojik Destek Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Murat Taner Gülşen de şunları söyledi:

“Psikolojik Destek Birimi, bir din görevlisi, bir psikolog ve bir hemşireden oluşmaktadır. Bu birimimizin amacı hasta ve hasta yakınlarına destek vermektir. Psikolojik, rehabilitasyon ve manevi anlamda güzel çalışmalar yapmaktadır. Hastanenin acil bölümünde oluşabilecek bazı taşkınları önlemek amacıyla da hizmet vermektedir. Ama özellikle son günlerde bu birimin çok farklı bir görevi daha çıktı. Covid-19’un yaygınlaştığı, şüpheli vakaların ya da bu şüphe nedeniyle içeriye alınmayan hasta ziyaretleri nedeniyle hastalarımızda oluşan psikolojik ve ruhi çöküntüleri bu değerli ekip gidermektedir. Ekibimiz hastalara yakınları gibi destek olmaktadırlar. Kimisi din görevlimizden bir dini nasihat, kimisi psikoloğumuzdan ve kimisi ise virüs salgınından dolayı hastalığı hakkında uzun uzun konuşulmasını istiyor. Hemşiremiz ise doktordan bilgi alıp hastamıza aktarmaktadır. Böylelikle de hastalarımız niçin yattıklarını ve hangi süreye kadar hastanede kalacaklarını öğreniyorlar.”

İnsanların manevi desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Gülşen, hasta, yakınları ve sağlık çalışanlarındaki memnuniyetle olumlu sonuçlarını görmenin mümkün olduğunu ifade ederek, özellikle hastaların bu çalışmadan memnun kaldıklarını ve hastalardan sürekli dua aldıklarını da sözlerine ekledi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler