Bilim Sanat Merkezi’nde kurulan atölyede, 3 boyutlu makinelerin yardımıyla hekimlerin kullandığı ve her türlü tehlike ve mikroptan koruyan ‘Siper Koruyucu’ adı verilen maskeler üretilmeye başlandı.
Piyasada 50-60 TL’ye satılan maskeler, üretilen atölyede 2-3 TL’ye mal ediliyor. Sağlık çalışanlara verilmek üzere yapılan üretim hakkında bilgi veren Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, ülke olarak her türlü tedbiri aldıklarını, Milli Eğitim Müdürlüğü olarak üzerine düşen görevleri yapmak için ellerinde gelen tüm gayretleri sarf etmeye çalıştıklarını söyledi.
Korkmaz, “Dünyayı kasıp kavuran Coronavirus dediğimiz bir bela var başımızda. Maalesef dünyanın her tarafında olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde hareket ediyor ama ülke olarak her türlü tedbir alındı. Bu bağlamda her kurum üzerine düşeni yapmakla mükelleftir. Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak da bu aşamada koruyucu maskeler üretmeye çalıştık. Yine kimya atölyelerimizde dezenfekte malzemesi, temizlik malzemesi üretmeye çalışıyoruz. Burada da gördüğünüz gibi ‘Siper Koruyucu’ dediğimiz maskeleri üretiyoruz. Arkadaşlarımız, hekimlerin kullandığı, her türlü tehlike ve mikroptan koruyan maske üretiyorlar. Bu atölyemizde 2 makineyle günde ortalama 10-12 maske üretiliyor. Bu maskeleri ürettikten sonra valimizin başkanlığında İl Sağlık Müdürlüğümüze teslim edeceğiz. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.
“Atölyelerde 2-3 TL’ye mal edilen maskeler, piyasada 50-60 TL’ye satılıyor”
Sağlık alanında çalışanlara yardımcı olmak amacıyla siper koruyucu maske ürettiklerini belirten Bilim Sanat Merkezi Bilişim ve Teknoloji Öğretmeni Volkan Kaya, 200 adet üretip sağlık müdürlüğüne teslim etmeyi hedeflediklerini söyledi.
2-3 TL’ye mal ettikleri maskelerin piyasada 50-60 TL’ye satıldığını dile getiren Kaya, şunları söyledi:
“Çünkü şu an devletimiz belki zor bir durumda değil, ama işler daha da kötüleştiği zaman bunlara ihtiyaç olacaktır. Şu an ürettiğimiz maske, ‘Siper koruyucu’ adını verdiğimiz maskelerdir. Şu an piyasada ne yazık ki tanesi 50-60 TL gibi çok pahalı bir fiyatta satılmaktadır. Oysa biz bunları sadece 2-3 TL’ye mal ediyoruz. Bunları nasıl üretiyoruz? 3 boyutlu makinelerimizde çizimini gerçekleştirdik. Çizim yaptığımız kısım plastik olan kısımdır. Bastıktan sonra asetatla bunun montajını gerçekleştiriyoruz. Sağlık çalışanlarını rahatsız etmemesi adına yumuşak bir sünger bırakıyoruz. Her bir yazıcımız günde 5 adet üretebiliyor. Hedefimiz 200 adet üretip İl Sağlık Müdürlüğümüze teslim etmektir. Öğrendiğimiz kadarıyla fabrikalar yetiştirmekte zorluk çekiyor. Bunu okullarımızda, evde 3 boyutlu yazıcısı olanlarda rahatlıkla üretebilirler.” (İLKHA)