Newsweek: Salgın hastalığının çözümünü Muhammed Peygamber 1400 yıl önce verdi

​ABD'nin ünlü dergilerinden olan Newsweek, Hazretti Muhammed'in salgın hastalıklarla mücadele etme metoduna dikkat çeken bir makale yayımladı.

Ekleme: 26.03.2020 19:15:06 / Güncelleme: 26.03.2020 19:17:10 / Güncel
Destek için 

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Coronavirusün, henüz bir ilacı bulunmazken, salgından kurtulmak isteyenlerin sadece duaya sığınmalarıyla ilgili bir yazı kaleme alan Rice Üniversitesi Sosyoloji bölümünde çalışan bilim insanı Dr. Craig Considine, "Duanın gücü tek başına coronavirus gibi bir pandemiği durdurabilir mi?" başlığıyla bir makale yazdı.  Considine, Hazretti Muhammed'in (Sallahu Aleyhi Vesellem) bu konuda farklı düşündüğünü söyledi.

 Dr. Considine, İngilizceden çevrilen makalesi şöyle;

"Bu günlerde sağlık çalışanları, salgınların bulaşması ve etkileri konusunda araştırmalar yapan bilim insanları büyük rağbet görüyor.

Immunologist (Bağışıklık bilimi uzmanı) Dr. Anthony Fauci ve sağlık muhabiri Dr. Sanjay Gupta, hijyen ve karantina hastalığın yayılmasını engellemek için önemlidir. Hasta insanları sağlıklı insanlardan ayırma uygulamasının Covıd-19 virüsünü durdurmanın en etkili yolu olduğunu söylüyor.

Salgın zamanlarında iyi hijyen ve karantinanın başka kimin tarafından tavsiye edildiğini biliyor musunuz?

Muhammed İslam'ın Peygamberi hem de 1300 yıldan fazla bir zaman önce. Kesinlikle o öldürücü hastalıklar konusunda bir uzman değildi. Buna rağmen coronavirus gibi salgın hastalıklarla mücadele ve bunları engelleme konusunda çok sağlam öğütleri vardı.

Muhammad, 'Eğer bir şehirde veba salgınının olduğunu duyarsanız oraya girmeyin. Eğer bulunduğunuz yerde veba salgını başlarsa oradan çıkmayın. Hastalık bulaşan insanları sağlıklı insanlardan ayırın.' diyor.

Muhammed, aynı zamanda insanların salgın hastalıklardan korunması için onları hijyen kurallarına uymaları konusunda sürekli teşvik etmiştir.
'Temizlik imandandır.'
'Uyandıktan sonra ellerinizi yıkayınız, uyuduğunuz zaman ellerinizin nereye gittiğini bilemezsiniz.'
'Yemeğin bereketi, yemekten önce ve yemekten sonra ellerin yıkanmasındadır.'

Bunları yapan biri hastalığa yakalanır mı? 

Muhammed insanlara acı çekmemeleri için daha nasıl bir tavsiyede bulunsun?

O daima insanları tedavi olmaları konusunda teşvik ederdi. 'Tedavi olunuz' demiştir.

Yine bir başka sözünde 'Allah her hastalığın ilacını yaratmıştır.' demiştir.

Belki de en önemlisi o, ne zaman mantık ile inancı dengeleyeceğini biliyordu.

Son haftalarda, bazıları Coronavirusten korunmak için karantina ve sosyal mesafeyi korumanın yerine duanın daha iyi olacağını önerecek kadar ileri gittiler.

Muhammed, duanın tek ilaç olarak öne sürülmesi fikrine nasıl yanıt verirdi?

Bize 9'uncu yüzyılda yaşamış İranlı bir alim olan Tirmizi tarafından ulaştırılan aşağıdaki hikaye üzerinde düşünelim:

'Bir gün, Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) Efendimizin yanına bir bedevi geldi. ‘Deveni ne yaptın?’ buyurdu. Köylü, ‘Allah'a tevekkül edip, kendi hâline bıraktım!’ deyince; ona, ‘Önce deveni bağla ve sonra tevekkül et’ buyurdu.'

Muhammed, insanları hidayeti ve rehberliği kendi dinlerinde aramaları konusunda teşvik etti. Fakat aynı zamanda herkesin sağlığı ve güvenliği için temel önleyici tedbirler almalarını da istedi.

Başka bir deyişle insanlardan sağduyularını kullanmalarını istedi."  (İLKHA)