Coronavirusun (Covid-19) birden fazla ülkede, şehirde ve ilçede kendisini göstermesiyle birlikte alınan önlemlerin bazı kaygıları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Gözde Ceylan, "Coronavirusten kendimizi ve çevremizi korumak için sosyal izolasyon kavramı büyük önem taşıyor." dedi.
Ceylan, "Sosyal izolasyon; kişinin kendisini toplumdan kısmi veya tamamen uzaklaştırması şeklinde tanımlanıyor. Aslında bu önlemin daha çok fiziksel izolasyon olduğuna dikkat çekmekte fayda var. Fiziksel izolasyon sebebiyle bir süre hayatımızdaki rutinlere ara vermiş bulunmaktayız. Hayatı hızlı tempoda yaşayan genç yetişkinler olarak yavaşlamaya, ara vermeye alışık değiliz. Nitekim bu yavaşlama da stresli bir durum haline gelebiliyor." diye konuştu.
"Kaygı ile baş etmek, stresli durumlara uyum sağlamak öğrenilebilir"
Bireylerin stresli durumlarla baş etmek için gücü ve iç kaynaklarının olduğunu vurgulayan Ceylan, "Ancak kaygı, olumsuz duygular veya olumsuz koşullar söz konusu olduğunda gücünüzü ve iç kaynaklarınızı kullanamayacakmışsınız gibi ya da bitmiş, tükenmiş gibi hissedebilirsiniz. Bu noktada daha önce olumsuz duygular ile nasıl baş edebildiğinizi kendinize hatırlatmakta fayda var. İçinde bulunduğumuz süreç daha önce baş edebildiklerinizden farklı dahi olsa gücünüzü ve iç kaynaklarınızı kullanabildiğinizi hatırlatacaktır. Kaygı ile baş etmek, stresli durumlara uyum sağlamak öğrenilebilir ancak zamana ihtiyaç vardır." şeklinde konuştu.
Günlük hayat rutinlerinin askıya alınmasıyla birlikte uyku düzeninde bozukluğun olabileceğini hatırlatan Ceylan, bozulan uyku düzeninin psikolojik sağlığı olumsuz etkileyebileceğini, bunun için düzeni korumanın büyük önem arz ettiğini söyledi.
Süreç nasıl yönetilmeli?
Bireylerin evde kaldıkları sürece yalnız kalmak zorunda olmadıklarını ve arkadaşları, ailesiyle görüntülü konuşmalar yaparak sosyal bağ kurmaya devam edebileceklerini hatırlatan Ceylan, hareketsiz kalmanın da sağlığı olumsuz etkileyebileceği ve ev içerisinde egzersizlere devam edilmesi tavsiyesinde bulundu.
Coronavirus ile ilgili kaynağı belli olmayan yerlerden gelen haberlere itibar edilmemesi gerektiğini ve bunun psikolojiyi olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Ceylan, doğru kaynaklardan, yetkili ağızlardan yapılan açıklamalara göre hareket edilmesinin önemine dikkat çekti.
"Kaygı düzeyinizi baş edilebilir düzeyde tutabilmeniz açısından büyük önem teşkil etmektedir"
Ceylan, "Evde olmanız yemek düzeninizde bozulmalara neden olabilir. O nedenle hayatınızın olağan akışı içerisindeki (okula, işe gittiğiniz zamanlardaki gibi) yemek yeme rutininizi sürdürmelisiniz. İçinde bulunduğunuz süreç ve evde olmanız sebebi ile kendinizi halsiz, güçsüz ve keyifsiz hissedebilirsiniz. Ancak bu durumdan hızlıca çıkmanız oldukça önemlidir. Çünkü bu şekilde kendinizi hasta, daha da kaygılı ve depresif hissetmenize yol açabilir. Uyandığınızda pijamalarınızı çıkarıp size iyi hissettiren günlük kıyafetler giyebilirsiniz. Olağan hayat akışına yakın davranışlar sürdürmek, kaygı düzeyinizi baş edilebilir düzeyde tutabilmeniz açısından büyük önem teşkil etmektedir." dedi.
"Kendi ruh sağlığınızı da toplumun ruh sağlığını da korumaya yardımcı olun"
Gün içerisinde tamamlanması gereken işlerle ilgili liste oluşturulmasının faydalı olacağını belirten Ceylan, son olarak şu ifadelere yer verdi:
"Daha önce yapmayı planladığınız, ertelediğiniz ya da zamansızlık sebebi ile başlayamadığınız şeyleri düşünün. Evde yapabileceklerinizi bulup harekete geçin. İnternetin sağladığı olanaklar hedefinize ulaşmanızı mümkün hale getirecektir. Günün büyük çoğunluğunda haber okumak, izlemek kaygınızı arttırabilir, bu nedenle ilgi odağınızı size kendinizi iyi hissettirecek alanlara yönlendirmek, kaygınızı baş edebilir düzeyde tutmanız açısından önemlidir. Sizi üzen, stres düzeyinizi ve kaygınızı arttıran, doğruluğundan emin olmadığınız (resim, video, yazı vb.) bilgileri sosyal medya hesaplarınızdan paylaşıp kaygınızı arttırmayın. Unutmayın ki kendi ruh sağlığınız kadar toplumun ruh sağlığına da etki edebilirsiniz. Kendi ruh sağlığınızı da toplumun ruh sağlığını da korumaya yardımcı olun." (İLKHA)