Sigara içenlerin Coronaviruse yakalanma riski 14 kat daha fazla

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirusten kurtulabilmek için tedbirlerin çok önemli olduğunu söyleyen Sigarayla Savaşanlar Derneği Adıyaman Şube Başkanı Emin Yağımlı, sigara içenlerin viruse yakalanma riskinin 14 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Ekleme: 25.03.2020 14:25:05 / Güncelleme: 25.03.2020 14:27:51 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için 

Sigaranın normalde de çok tehlikeli olduğunu ancak bu süreçte daha da tehlike arz ettiğini dile getiren Yağımlı, özellikle ABD ve Avrupa menşeli sigaralardan daha fazla uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

Yağımlı, "Coronaviruse karşı durabilmemiz için bağışıklık sistemimizin güçlü olması lazımdır. Ancak sigara içen insanlarda bağışıklık sistemi güçlü olmadığından viruse yakalanma riski içmeyenlere göre 14 kat daha fazladır. Özellikle ABD ve Avrupa menşeli sigaraların böyle bir zamanda tüketilmesi 14 kat olan riski daha da artırmaktadır. Kendimizin ve çevremizdeki insanların sağlığı için lütfen bu illeti bırakalım, bırakmak için yardım alalım." dedi.

"Üflenen duman mikrop saçıyor"

Sigara içenlerin üfledikleri dumanın çevreye çok ciddi zarar verdiğini belirten Yağımlı, "Bizler Müslümanlar olarak temiz olmak Allah ve Resulü'nün bize bildirdiği çizgide gitmek zorundayız. İnancımız bize insanlara rahatsızlık vermememiz gerektiğini öğretiyor. Ama içilen sigara izmaritlerinin, boş paketlerinin yere atılması, sağa sola tükürülmesi gibi dinimizin kerih gördüğü işleri yaparak hem çevreyi kirletmekteyiz hem de insanlara sıkıntı vermekteyiz. Bundan dolayı gerek fert gerek, toplum olarak İslam inancının gereğini yerine getirmeli ve hep birlikte el ele vererek virus ve benzeri salgınlardan kurtulmanın yollarını bulmalıyız." ifadelerini kullandı.

Temizlik çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Yağımlı, "Şu zamanda virus nedeniyle birçok işyeri kafe ve eğlence yerlerinin kapalı olmasını fırsat bilerek bu işyerlerinde ciddi denetimler yapılıp azami derece temizlik yapmaları sağlanmalıdır. Toplu yaşam alanları ve eğlence mekânları riskin en yoğun olduğu yerlerdir. Bu gibi yerlerde sigara içme yasağına çok fazla uyulmadığından denetimlerin artırılması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Yağımlı son olarak sağlık çalışanlarına fedakârlıklarından dolayı teşekkür ederek sigara içen sağlık personelinin virus kadar sigarayla da mücadele etmesini istedi. (İLKHA)