Değirmenciler yoğunluk nedeniyle gece mesaisi yapmaya başladı

Adıyaman'da yaklaşık 30 olan değirmenin zaman içerisinde iş yapamamadan dolayı kapanarak birkaç taneye kadar düşmesinin ardından dünya geneline yayılan Covid-19 nedeniyle var olan değirmenler mesai yapar hale geldi.

Ekleme: 20.03.2020 17:09:35 / Güncelleme: 20.03.2020 20:12:53 / Ekonomi / Adıyaman Haberleri
Destek için 

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıp hızlı bir şekilde tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü dünyayı ekonomik anlamda olumsuz etkilerken, iş yapamaz duruma gelen taş değirmenler ve yeni nesil değirmenler tedbir almak isteyen vatandaşların rağbet etmesiyle gece mesaisine de başladı.

 

Evden getirdikleri buğdayı öğüterek un yapmak isteyen vatandaşlar, öğütülen unlarını alabilmek için sıra beklemek zorunda kalıyor. Değirmencilerse vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verebilmek için geceleri de çalışmak zorunda kalıyor.

"Virüs nedeniyle fiyat artışı yapmadık"

Virüs nedeniyle vatandaşların mağdur olmamaları için geceleri de çalıştıklarını belirten Nedim Çelik, "Adıyaman'da değirmenlere fazla rağbet kalmadı ama son zamanlarda Corona virüsten dolayı vatandaşlar değirmenlere rağbet etmeye başladı. En güzel olan da değirmenlerdeki hijyenik olarak öğütülen unların evlerde kullanılmasıdır. Bunun yanı sıra şeker hastası ve kolesterolü olan hastalar için faydalı olan kepekli una rağbet artı. Değirmenimizde gece mesaisi yaparak halkımızın isteklerine cevap vermek istiyoruz. Bize getirilen unu kepek karşılığı öğütüyoruz, ekstra para almıyoruz. Vatandaşımız isterse hazır un da bulunduruyoruz. Kilogramını 2 buçuk liradan satıyoruz. Virüsten dolayı kesinlikle fiyat artışımız söz konusu değildir. Önceki fiyatımız neyse yine aynı ücretle çalışmamıza devam ediyoruz. Eski taş değirmenler tam kepekli öğütürken şimdiki yeni nesil denilen değirmenler yarı kepekli öğütüyor." dedi.

"Gece mesaisi yapıyoruz"

Durmadan çalıştıkları halde yetiştiremediklerini belirten değirmenci Mehmet Topbaş, "Daha önce su ile çalışan taş değirmenler vardı. Daha sonra bu değirmenler teknolojin gelişmesiyle birlikte elektrikle çalışmaya başladı. Bizim çalıştırdığımız değirmen taş değirmendir. Tamamen kepekli öğütenlerdendir. Yeni nesil değirmenlerde ise taş yerine çelik kullanılıyor. Ama bizim değirmenimizde halen taş var. Taş değirmende öğütülen un tam kepekli olduğu için şeker hastaları için daha faydalıdır. Türkiye'de virüs ortaya çıktığından beri değirmende şu ana kadar hiç durmadan çalıyoruz. Halkımızın mağdur olmaması için gece gündüz çalışıyoruz. Adıyaman'da daha önceleri yaklaşık 30 kadar değirmen varken şimdi çalışan iki üç tanedir diyebiliriz. Virüsün ortaya çıkmasından sonra 8 kişiyle iki vardiya halinde durmadan çalışıyoruz. Ona rağmen yetiştiremiyoruz. Öğüttüğümüz buğdayın karşılığında un alıyoruz para değil." ifadelerini kullandı.

Virüsten dolayı çok dikkatli davrandıklarını belirten Bektaş Özdaş, "Buğdayımızı değirmene getirdik öğütmek için. Virüs nedeniyle ekmek ve hamur işlerini kendimiz evde yapacağız. Çünkü bu şekilde daha sağlıklı ve daha hijyeniktir. Şu an için çocuklarımızı dışarı bırakmıyoruz. Virüs nedeniyle kendimiz de zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyoruz." şeklinde konuştu.

Değirmene buğday öğütmek için getiren vatandaşlardan Yusuf Işık ise "Bugün evde olduğum için değirmene buğday getirdim. Gündüz getirdim, 'Akşam gelip alabilirsiniz' dediler. Maşallah sıra bulamıyoruz. Virüs nedeniyle tedbir alıyoruz. Unumuzu kendimiz evde ekmek yapıyoruz. Bu şekilde daha sağlıklı ve hijyenik oluyor." dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler