İngiltere'de Corona virüs kaynaklı can kaybı artarken halk evlerine kapanmaya başladı

İlk defa aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde görülen ve 3-4 ay gibi kısa bir sürede 120'den fazla ülkeye yayılan Covid-19 hastalığı, İngiltere'de 144 kişinin ölümüne neden oldu.

Ekleme: 20.03.2020 15:40:05 / Güncelleme: 20.03.2020 15:53:43 / Güncel
Destek için 

Corona virüs salgını Avrupa'da hızla yayılmaya devam ederken birçok ülke art arda karantina kararları aldı. Virüse yakalananların ve can kaybı sayısının yükselmesi üzerine alınan önlemler de gün geçtikçe sıkılaştırılıyor.

İngiltere'de hükümet, Corona virüsle mücadele tedbirleri kapsamında okulların tatil edilmesine karar verdi. Boris Johnson hükümeti, salgına karşı ağır hareket etmekle eleştiriliyordu. Ülke genelinde yaklaşık 9 milyon çocuk eğitime ara verecek.

Londra'da yeni tip Corona virüsle mücadele kapsamında metro hatlarının kısmen kapatılmasına karar verildi. Londra Ulaşım İdaresinden yapılan açıklamaya göre 40 metro istasyonu kapatılacak.

İngiliz hükumetinin almış olduğu söz konusu kararlar birçok kesim tarafından tartışılmaya devam ediyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Corona virüs ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Çok önemli değil, ellerinizi yıkayınız geçer." demişti. Daha sonra yaptığı açıklamada ise "Bu bir süreçtir. Birçok kişi sevdiklerini daha erken bir vakitte kaybetmeye hazır olsun." ifadelerini kullandı.  Johnson'ın söz konusu sözleri toplumu gerdi.

İngiliz toplumu, İtalya’daki durumu çok yakından takip ederek hazırlıklarını adeta hükümetin bir adım önünde yürüttü. Okullar tatil edilmediği halde toplumun büyük bir kesimi çocuklarını yaklaşık bir hafta okula göndermedi. Halk, bakkal ve alışveriş yerlerine akın ederek uzun süreli gıda stoku yapmaya başladı. Şirketler birçok elemanı evden çalışmaya, üniversiteler ve bazı eğitim kurumları öğrencilerini evden çalışmaya yönlendirerek adeta hükümete yön verdi.

Geldiğimiz noktada, İngiltere’de bütün eğitim kurumları tatil edildi, eğitim internet üzerinden yürütülecek. Bunun yanında yarı özerk bazı kurumlar bütün faaliyetlerini haziranın ortasına kadar ertelediklerini ilan ettiler.

Askerin sokağa ineceği, sokağa çıkma yasağının ilan edileceği ve benzeri psikolojik yönlendirmelerle, herhangi bir yasak olmamasına rağmen halk evine kapandı.

Öte yandan Londra'daki Imperial College tarafından yayınlanan bir rapor, hükümetin yakın zamanda çok daha radikal kararlar alabileceğini gösterdi. Bu rapora göre Corona virüs ile iki şekilde mücadele edilecek. Bunlardan birincisi; yatıştırma ki İngiliz hükümeti öncellikli bunu seçecek. İkinci yöntem ise bastırma yöntemi. Yatıştırmanın 3 ay, bastırmanın ise 5 ay sürmesi ön görülüyor. Bilim dünyasının hükümete yaşanabilecek ölümlerle ilgili sunmuş olduğu rakamların, hükümetin yöntem değişikliğine gitmesine sebep olduğu belirtildi.

Avrupa’da yaşayan halklar açlığa ve yokluğa alışkın olmadığından dolayı, yokluk ve ölüm korkusu sendromu kendilerini derinden etkiliyor.

Hükümet yetkilileri halkın hiçbir şekilde panik yapmaması gerektiğini, gıda stoklarının yeterli olduğunu belirtmesine rağmen halk, panik bir ruh hali içerisinde marketlere hücum ediyor, ihtiyaçlarının onlarca katı stok yapmaya devam ediyor. (İLKHA)