Siirt’te ilk vakayla karşılaştıklarında hastaların nasıl transfer edileceğine karar vermekten ihbarların nasıl yapılacağına kadar birçok algoritma hazırladıklarını ifade eden Siirt il Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, vatandaşları sosyal medyadan bilgilendirdiklerini söyledi.
Siirt genelinde 3 bine yakın kamu ve özel hastane personeline eğitim verildi
Corona virüsüne karşı kent genelinde ilk başta kendilerini eğittikten sonra yaklaşık 3 bine yakın kamu ve özel hastanelerde çalışan personeli eğittiklerini belirten Ömür, daha sonra ambulanslarda çalışan personellere gereken eğitimleri verdiklerini kaydetti.
Ömür, “Corona virüsü, Uluslararası Sağlık Örgütü tarafında dünyada pandemi olarak kabul edildi. Pandemi demek, bütün dünyayı etkileyen yaygın salgın hastalık demektir. Ve etkilenmeyen ülke yok gibi. Bu kadar önemli olunca alacağımız önlemler de çok ciddi olması gerekiyor. Türkiye daha pandemi kararı alınmadan önce Çin’in Wuhan kentinde başladığı andan itibaren sıkı tedbirler uygulanmaya başladı. Sınır kapılarında gerekli önlemler alındı.” ifadelerini kullandı.
"Corona virüsünü yenebilmemiz için eğitimli ve inançlı olmamız şart"
Corona virüsü ile bu savaşı da kazanmak zorunda olduğumuzu dile getiren Ömür, bunun için eğitimli ve inançlı olmanın gerektiğini kaydetti.
"Vatandaşlarımızın bize inanması gerekmekte, biz sağlıkçılar olarak bu hastalığı yeneceğimize inanıyoruz." diyen Ömür, “Vatandaşlar bize destek verdiği takdirde bu sağlık sorununda ülkece altından kalkacağımıza şüphemiz yoktur. Şuan için ilimizde 10 vatandaşımızı olası 'Covid 19' vakası olarak hastanemizde gözlem altına aldık. Ne demek olası vaka, olası vaka diyebilmek için öncelikle yurt dışı seyahati olması şart bununla beraber ateş ve öksürüğün olması gerekiyor. Bizim için özellikle burada umreden gelen vatandaşlar risk grubundaydı. Umreden gelen vatandaşlarımı havaalanına iner inmez gerekli uyarılar ve eğitimler veriliyor. Umreden gelen vatandaşlar evlerine geldikleri gün 14 gün sokağa çıkmamaları gerekiyor, bırakın sokağı evlerinde kendilerine ayrılan odadan çıkamamaları gerekiyor. Sadece odada şüpheli hasta bulunmalı, yemeğini ise dışardan biri vermeli, mümkünse wc ve lavabosunu ayrı kullanmalı.” dedi.
10 hastanın 8’inde sonuçlar negatif diğer 2 hastanın ise test sonuçları bekleniyor
Test sonuçları negatif çıkan hastaların taburcu edildiğini ve geriye kalan 2 hastanın da sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Ömür, “Bizler hastane hekimi olarak kimleri karantina altına alıyoruz? Yurt dışı öyküsü, ateşi ve öksürüğü olan hastalarımızı alıyoruz. Bu tür vaka ihbarı aldığımızda derhal vatandaşlara sağlık ekiplerini göndererek hastanede bu tür vakalar için ayırdığımız bölümlere transfer ediyoruz. İlk müdahale enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından yapılmaktadır. Boğaz ve burunlarından alınan sürüntüler ve materyaller Ankara Halk Sağlığı Biyoloji laboratuvarına gönderiliyor, şayet sonuç negatif gelirse vatandaşlarımızı taburcu edip evlerine gönderiyoruz. Şu ana kadar 10 vakalı hastamıza böyle işlem yaptık, 8 kişinin laboratuvar sonuçları çok şükür temiz geldi 2 hastamızın da sonuçlarını yarın bekliyoruz ve yine muhtemeldir ki sonucun negatif çıkacağına inanıyoruz.” diye konuştu
"Uyarılara uymayanlar cezai müeyyide ve hapis cezası uygulanacak"
Umreden dönen vatandaşların bir süreliğine dışarı çıkmamaları konusunda uyaran Ömür, çıkmaları durumunda ihbar edilirlerse Kabahatler kanunu ve Türk Ceza Kanunu ilgili maddelerine göre cezai müeyyidelerin ve hapis cezasının uygulanacağına dikkat çekti.
Ömür, “Bakanlığımızın aldığı son toplu karantinaya alma kararı yeni çıktı. Bize yaklaşık bir hafta önce geldi. Daha öncesinde böyle bir karar alınmamıştı. Havaalanına gelen Siirt kafilesine gereken bilgilendirme yapıldı ve bakanlık o zaman evde karantinaya alınmalarını yeterli gördü bu yüzden biz vatandaşlarımızı toplu karantinaya almadık. Umreci vatandaşlardan istirhamımız dışarı çıkmamaları, fakat olurda çıkarlarsa ihbar edildiği takdirde emniyet kolluk güçleri ve ekiplerimizle bu vatandaşları alıp gerekli işlemleri yapıyoruz, test sonucunun negatif çıkması durumunda evlerine tekrar bırakıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın çok dikkatli olmaları gerekiyor ve ihbardan çekinmemeleri gerekiyor. Çünkü kendi evlatları ve kendilerini düşünsünler.” şeklinde konuştu
Doktorlar hastaya maske yazabilecek eczaneler de el dezenfektanı üretebilecek
Bakanlık tarafından çıkarılan yönergelerde doktorlar tarafından yazılması durumunda cerrahi maskeyi vatandaşların eczaneden alabileceğini ifade eden Ömür, eczanelere aynı zamanda dezenfektan üretme yetkisinin de verildiğini belirti
Ömür, “Devlet hastanelerine gittiğiniz takdirde birçok uzmanların maske takmadığını göreceksiniz. Riskli bölümde çalışan personellerimiz, örneğin enfeksiyon hastalıkları uzmanı arkadaşlarımız için numune alma sırasında özel maskelerimiz var, onu takıyorlar. Bakanlık genel bir talimat yayınladığında biz bütün sağlık personeli ve vatandaşlarımıza maske takmalarını tavsiye edeceğiz. Şu an için birinci basamaklı veya ikinci basamaklı olsun sağlık tesislerinde malzeme ihtiyacı yok. Bugün bakanlık güzel bir karar açıkladı cerrahi maskelerin doktor tarafından yazılması durumunda eczanelerden vatandaşlarımıza verileceğine dair genelge yayınladı, bu da bizleri rahatlattı. Ayrıca el dezenfektanı konusunda da bakanlığımız tarafından bir genelge yayınlandı, bu genelgeye göre eczaneler el dezenfektanı üretme noktasında yetki verildi. Bu nedenle maske ve dezenfektanlarda sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı
Maske ve dezenfektanlarda fahiş fiyatla karşılaşan vatandaşlar ihbarda bulunabilir
Maske ve dezenfektanlarda ki fahiş fiyatlarla karşılaşan vatandaşların alo 175 ve emniyet birimlerine haber vermeleri durumunda gereken birimlerin vatandaşlarımıza yardımcı olacağını dile getiren Ömür, “Eczanelerde maske ve dezenfektanların yüksek fiyata satıldığına dair bizlere şikâyet gelmekte. Geçtiğimiz günlerde benzeri bir olayla karşılaştım ve emniyet birimlerine ihbarda bulundum onlarda gerekli incelemeleri yaptılar. Bu son zamanlarda üretimde zam var, dolayısıyla bize faturaları gösterdiklerinde fahiş bir fiyata satıldığını düşünmüyorum. Vatandaşlarımızın bu konuda bir tespitleri olursa mutlaka alo 175 ve emniyet birimlerine ihbar da bulunsunlar.” ifadelerine yer verdi.
"Sağlık Bakanlığının önerdiği 14 kurallara uyulması çok önemli"
Sağlık Bakanlığının çıkardığı 14 kurala uyulması gerektiğine değinen Ömür, bu kurallara uyulması durumunda, “Virüsle savaşacaksak eğer aldığımız eğitim ve bilgilerimizle bu durumu atlatabiliriz. bu 14 kural bazılarına değinmekte fayda var. En az 20 saniye boyunca elimizi sabunla yıkayacağız, sarılma ve tokalaşma olmayacak, çarşı ve markete gideceğiniz zaman kalabalık ortamlardan uzak duracaksınız, eşiniz ve arkadaşınızla gezerken bile en az bir metre aranıza mesafe koymalısınız, yurt dışına çok elzem değilse gitmeyeceksiniz ve ameliyat olmayacaksınız, yurt dışından gelenler ise mutlaka 14 gün karantinaya alınması gerekiyor bunlar çok önemli tedbirler vatandaşlarımız bu kurala dikkat ettiğinde soluş atlatacağımızı düşünüyorum. Temizlik konusunda da vatandaşlardan bize çok sorular geliyor. Piyasada çok çeşitli dezenfektanlar var içeriğini bilemiyoruz belki zararlı olan maddeler de içinde bulunabilir, bu konuda bakanlığımızın önerdiği hem ucuz hem de etkili olan yöntem bir litre çamaşır suyunu doksan dokuz litre suyla karıştırıp temizliğinizi bu şekilde yapmalısınız.” dedi. (İLKHA)