Diyabetli hastalarda infeksiyon riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Araz, bu özellikte olan diyabetli hastaların Corona virüse karşı koruma önlemlerini daha dikkatli uygulamaları gerektiğini söyledi.
Araz, “Bilindiği üzere hem dünya hem de ülkemiz Corona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, 11 Mart 2020 itibariyle Covid-19 salgınını ‘pandemi’ statüsüne çıkarmıştır. Sağlık Bakanlığımız salgının ülkemizde yayılımını önlemek için aktif mücadele etmektedir ve bu mücadelede hastalığın yayılmasının engellenmesi esastır. Buna binaen Cumhurbaşkanlığı içinde diyabetli hastaların da bulunduğu dezavantajlı hastaların idari izinli sayılması için bir genelge yayınlamıştır.” dedi.
Diyabetli hastalarda infeksiyonlara yatkınlığın arttığını belirten Araz, “Ancak özellikle de bazı diyabetli hastalarda infeksiyon riski daha yüksektir ve bu özellikte olan diyabetli hastalarımızın Corona virüse karşı koruma önlemlerini daha da dikkatli uygulamaları gerekmektedir. Kalp hastalığı ve özellikle kalp yetersizliği olan diyabetli hastalar, kronik böbrek hastalığı olan diyabetli hastalar, diyabet süresi 10 yılın üzerinde olan özellikle 35 yaş üzeri tip 1, 50 yaş üzeri tip 2 diyabetli hastaların daha da dikkatli olmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Araz, “Morbid obez olarak tanımladığımız beden kitle indeksi 40’ın üzerinde olan aşırı şişman, cushing hastalığı olan, böbreküstü bezi yetersizliği olan hastalar Corona virüs infeksiyon riskininin artabileceği diğer öncelikli endokrinolojik hasta gruplarıdır. Kronik hastalık olarak tanımlanmakla birlikte tedavi ile hormon düzeyleri kontrol altında olan tiroid ve hipofiz hastaları gibi hastalarımız hepimiz için geçerli olan koruyucu sağlık önlemlerini alarak günlük hayatlarına devam edebilirler.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)