Adana esnafı: Bazı tüccarlar doğal afet ve hastalıkları çıkar vesilesi görüyor

​Dünya geneline yayılan ve bilhassa Avrupa toplumunu derinden tedirgin eden Corona virüse (Covid-19) karşı hayatın her alanında önlemler alınırken bir kısım esnafın özellikle hijyen malzemelerine zam yapması tepkilere neden oluyor.

Ekleme: 17.03.2020 14:15:09 / Güncelleme: 17.03.2020 14:21:31 / Güncel / Adana Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Salgın nedeniyle birçok Avrupa ülkesi, ülkeye giriş çıkışlara kısıtlama getirdi. Sokağa çıkma yasakları konuldu, ticaret adeta durdu. Dünyanın gündemine oturan salgına karşı önlemler en üst düzeye çıkarılırken her geçen gün ölü sayısı da artarak devam ediyor.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyayı etkisi altına alan Corona virüs salgınına karşı Dünya Sağlık Örgütü, salgını "Pandemi" olarak kabul ederken Türkiye'de de tedbirler en üst düzeye çıkarıldı.

Dünya geneline yayılan ve bilhassa Avrupa toplumunu derinden tedirgin eden Corona virüse (Covid-19) karşı hayatın her alanında önlemler alınırken bir kısım esnafın özellikle hijyen malzemelerine zam yapması tepkilere neden oluyor.

Temizlik ürünleri satan ve salgın hastalık nedeniyle taleplerin çoğaldığını belirten esnaf Emrullah Karabulut, fırsatçılara dikkat çekerek, "Doğal afet ve hastalıklarda, ne yazık ki tüccarlar bunu bir çıkar vesilesi olarak görüyorlar. Ürünlere zam yapıldı. Hamd olsun bizler hastalık sonrasında hiçbir ürünümüze zam yapmadık. Hatta elimizden geldiği kadarıyla, toptan verdiğimiz esnafa yardımcı olmaya çalışıyoruz." İfadelerini kullandı.

"Hastalık olsa da olmasa da abdestli olmaya dikkat etmeliyiz"

Karabulut, dükkânlarına gelen her müşterisine kolonya ikramında bulunduğunu belirtirken abdestin de önemine vurgu yaparak, "Temizlik ürünleri sattığımız için dükkânımda kendi temizliğimize daha fazla dikkat ediyoruz. Ellerimizi sık sık yıkayıp eldiven takmaya gayret gösteriyoruz. Dükkanımıza gelen ve ayrılan müşterilerimize kolonya ikramında bulunuyoruz. Virüsü mağlup edecek tek bir çaremiz vardır o da, günde beş vakit abdest almaktır. İnsan eğer böyle yaparsa, kendini hem dünyalık hem de manevi kirlerden korumuş ve hastalıklara savaş açmış olur. Hastalık olsa da olmasa da abdestli olmaya dikkat etmeliyiz." diye konuştu.

Hastalık ve afetlerin Allah tarafından verilen uyarılar olduğunu belirten büyükbaş hayvan yemleri satıcısı Kıyas Kösedağ ise, müşterileri ile mümkün olduğu kadar uzak mesafeden iletişime geçtiğini belirtti.

"Abdest en önemli hijyenik temizliktir"

Örf ve adetlerden gelen musafaha ve tokalaşmalara ara verdiklerini vurgulayan Kösedağ, "Aslında insanların umursamaz olduğu, kendilerini çok büyük sandıkları, her şeyi kendimizin bildiğini sandığımız için bu musibetler başımıza geliyor. Şahsi olarak el temizliğime, yeme-içmeme dikkat edip daha hijyenik olmaya çalışıyorum. Zaten temizlik konusunda İslam, bizlere beş vakit abdest almayı öğretiyor. Abdest en önemli hijyenik temizliktir. Hem insan sağlığı hem beden için namaz kılan kişiler olarak, abdestimiz vesilesiyle temizliğimize daha fazla önem gösteriyoruz. Beş vakit namazın dışında da abdest alıyoruz." şeklide konuştu.

Temizlik önlemlerinin elden bırakılmaması gerektiğini fakat Allah dilemedikçe de bu hastalığı yenemeyeceğimizi vurgulayan Kösedağ, "Tedbirimizi alıp takdiri Allah'a bırakıyoruz. Temizliğimize ve kıyafetlerimize dikkat edip toplu yerlere girip çıkmayı azaltırsak iyi bir önlem almış oluruz." dedi.

"Her musibet aynı zamanda bir nasihattir"

Genel olarak Çin ürünleri satan ve bu sebeple temizliklerine daha fazla ehemmiyet verdiğini ifade eden Metin Tekin ise, "Bu virüs nedeniyle temizliğimize daha fazla önem göstermeliyiz. Sık sık birebir temas kurmamaya gayret etmeliyiz. Önceden bir abdest ile birkaç vakit namaz kılarken şimdi her vakit için abdest alıyoruz. Abdestimiz varken de abdestimizi tazeliyoruz. Müşterilerimizle uzaktan iletişime geçmeye çalışıyoruz. Kolonya kullanmaya daha çok dikkat ediyoruz. Bu virüs biraz da bizlere temizliği ve temizliğin önemini öğretti. Her musibet aynı zamanda bir nasihattir. Müşterilerimize, alış-veriş öncesi ve sonrasında kolonya ikramında bulunarak bir nevi önlem almaya çalışıyoruz." diye konuştu

"Tıraşta kullandığımız eşyalarımızı alkollü mendillerle dezenfekte ediyoruz"

Erkek kuaförü olan ve dükkanına gelen müşterilerin ellerini yıkamalarını telkin ettikten sonra tıraşa başladığını ifade eden Abdullah Karayiğit, "Tıraşa başlamadan önce ve tıraş bittikten sonra kullandığımız eşyalarımızı alkollü mendillerle dezenfekte ediyoruz. Her müşterimize mutlaka kolonya ikram ediyoruz. Bizler de titiz olmaya azami derecede gayret sarf ediyoruz. Önceden de dükkân temizliğimize dikkat ediyorduk fakat şimdilerde daha çok bu konu üzerinde çalışıyoruz. İster istemez müşterilerimizle mesafeli olmaya çalışıyoruz. Temizlik zaten önemlidir ama bu hastalıkların yayılmaması için temizliğe daha fazla dikkat ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar