Efendimizin salgın hastalıklar konusundaki hadisleri

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Peki Efendimiz (sav) salgın hastalıklar hakkında neler buyurmuşlardı.

Ekleme: 12.03.2020 10:33:04 / Güncelleme: 12.03.2020 11:42:26 / Sağlık
Destek için 

Salgın hatalıklar sadece bugün sorunu değil. Geçmişte de milyonlarca insanı etkilemiş ve insan hayatına mal olmuştu. Peki peygamberimizin salgın hastalıklar konusunda tutumu ne olmuştu?

Bilindiği üzere korona virüs hapşırma ve esneme sırasındaki su damlacıklarının karşıdakine geçmesi ile bulaşan bir salgındır. Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem)esneme konusunda : “Sizden biriniz esneyeceği zaman elini ağzına koysun; zira zararlı şeyler ağzına girer.” buyurmuştur.

Ebû Hüreyre’den(ra) gelen bir rivayete göre  “Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) aksırdığı zaman elini ve elbisesinin bir parçasını ağzına kapatır ve sesini alçaltmaya çalışırdı.”

Efendimiz’den(sav) karantina tavsiyesi

Esneme ve hapşırma konusunda yapılması gerekenleri mübarek örnekliği ile ortaya koyan efendimiz salgın hastalıkların yayılması durumunda ise karantina uygulamasını önermiştir.

Abdurrahman bin Avf’tan gelen bir rivayete göre Efendimiz bir salgın hastalık olan veba hakkında “Şayet bir yerde vebâ (bulaşıcı hastalık) olduğunu işitirseniz oraya gitmeyin. Sizin bulunduğunuz bir yerde meydana gelmiş ise oradan da ayrılıp çıkmayın.” Buyurmuşlardır.

O dönemin salgın hastalıklarından biri de cüzzamdı.

Abdullâh b. Ca‘fer’in Resulüllâh Efendimizden naklettiği bir hadisi şerife göre Peygamberimiz,  “cüzzamlı bir hasta için yırtıcı hayvandan korkar gibi bundan korkunuz. Bu bir vâdiye girerse siz başka vâdiye gidin” buyurmuştur.