Virüs Dünyaya Yayılmaya Devam Ediyor: ÖNCE TEDBiR SONRA TEVEKKÜL

Tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelen koronavirüs şuana kadar 115 ülkede görüldü. Çin’den sonra virüs sebepli can kayıplarının en çok İtalya, ardından İran’da görülürken, Güney Kore ve ABD dahil birçok Avrupa ülkesinde ise can kayıplarının günden güne artması endişelendiriyor. Şu ana kadar Türkiye’de virüs bulaşmış bir vakanın olmaması sevindirici ancak bu olmayacağı anlamına da gelmiyor. Sağlık Bakanlığı, virüsün yayıldığı ilk günden bu yana sıkı tedbirler alırken vatandaşlara da önemli görevler düşüyor. Uzmanlar, kişisel temizliğin hayati öneme sahip olduğunu ifade ediyor.

Ekleme: 11.03.2020 07:10:17 / Güncelleme: 11.03.2020 09:32:01 / manşetler
Destek için 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Tüm dünyanın korkulu rüyası hali ne gelen koronavirüs şuana kadar 115 ülkede görüldü. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs vaka sayısı ise 114 bin 458 olarak belirlendi.

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülen has talık 4 bin kişinin ölümüne sebep oldu. Sağlık Bakanlığı virüsün yayıldığını ilk günlerden beri sıkı tedbirler alırken vatandaşlara da önemli görevler düşüyor. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker İnanç Balkan ve Hematoloji Uzmanı Dr. Şükrü Yenice uyarılarda bulundu. Uzmanlar kişisel temizliğin önemine dikkat çekti.

ÖNLEM ALMADAN OLMAZ

Henüz ülkemizde görülmese de bu virüsün Türkiye’ye gelmeyeceği anlamına gelmiyor. Virüsten korunmak için uzmanlar birçok yöntem ve öneri sunuyor. Bu yöntemlerin başında kişisel temizlik geliyor. Sağlık Bakanlığının aldığı önlemler her ne kadar önemliyse de virüsün Türkiye’ye gelme ihtimaline karşı önce uzmanların verdiği önerileri dinlemeli daha sonra Allah’a tevekkül etmeliyiz. Hemen hemen her yaş grubundan ve her mevkiden insanı etkileyen bu hastalık ciddiye alınmalı ve tedbirler sıkı tutulmalı.

“TEST SAYISI ARTIRILMALI”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, “Ülkemizde yapılan testlerin sayısı muhakkak artırılmalı. Şu an milyon nüfus başına ülkemizde on bir test yapılıyor. Bu sayı Erzurum ve İstanbul’da da yapılmaya başlanacak testlerle artırılacak. Özellikle son 14 gün içinde riskli bölgelerde bulunan kişiler kesinlikle teste tabi tutulmalı ve izole edilerek takip edilmeli” dedi. Şu anda İstanbul’da Yeni Coronavirus salgını için hazırlanan dört hastane bulunduğunu belirten Doç. Dr. Balkan, “Özellikle sağlık çalışanları iki kat fazla risk altında. Maalesef bu virüs nedeniyle dünya çapında 1700’den fazla sağlık çalışanı hastalandı ve 5’i hayatını kaybetti” şeklinde konuştu.

HASTALAR MUTLAKA MASKE TAKMALI

Balkan, “Hastaların, öksüren kişilerin mutlaka maske takması gerekiyor. Hastalarla yakın temasta bulunmayacak sağlıklı kişilerin ise maske kullanmalarına gerek yok. Ancak tabii ki ülkemizde vakalar görüldüğünde çapı belirlenecek çeşitli karantina önlemleri alınması gerekecektir” dedi.

HASTALANMAMAK İÇİN NE YAPMALI?

İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Dr. Şükrü Yenice, koronavirüse karşı alınacak önlemler hakkında bilgi verdi. Yenice, önlemleri şöyle sıraladı: *Ellerinizi temiz tutun, sık sık yıkayın. Ellerinizi sabun ve bol suyla en az 20-30 saniye süreyle yıkayın.

*Ellerinizi yıkamadan asla ağzınıza, burnunuza ya da gözünüze dokunmayın. El sıkışma ve tanıdıklarla sarılıp öpüşme geleneğinizi askıya alın, hatta bırakın.

*Bol sıvı alın, iyi beslenin, bol meyve yiyin, organik gıdalar tüketmeye çalışın, uykunuzu iyi alın ve havasız yerlerden uzak durun.

*Hastalardan uzak durun. Yakınınız hasta ise ve hastaneye yatması gerek görülmeyip evde tedavi ediliyorsa eldiven, maske, gözlük ve önlükle yaklaşın ama çok yakın durmayın.

*Grip benzeri öksürük, hapşırık, burun akıntısı belirtileri olan kişilerde maske takmalı ki virüs yakınlarına ve diğer hastalara geçmesin.

*Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan kişiler bu durumu ciddiye alıp doktora başvurmalı.

Çok zorunlu olmadıkça hastalığın görüldüğü ülkelere, hatta o ülkelere komşu olan coğrafyalara seyahatler ertelenmeli.

*Sosyal medyada yer alan “Çin’in Wuhan Eyalet Hastanesi Başhekimi Dedi Ki”; “Dünyaca Ünlü Alman Profesör Uyarıyor”, “Falan Hoca Filan Ev Yapımı İlaçla Korona Virüs’e Savaş Açtı” gibi başlıklara inanıp kendinizi kandırmayın.

DÜNYA GENELİNDE KOVİD-19 BULAŞAN KİŞİ SAYISI 114 BİNİ AŞTI

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi “Worldometer” internet sitesi verilerine göre 114 bin 458 olarak güncelledi. Sitede, Kovid-19 nedeniyle toplam 4 bin 27 kişinin öldüğü, 64 bin 270 kişinin iyileştiği belirtildi. Çin ana karasında 3 bin 136, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 3, İtalya’da 463, İran’da 291, Güney Kore’de 54, ABD’de 27, Fransa’da 30, İspanya’da 30, Japonya’da 16, Irak’ta 7, İngiltere’de 5, Hollanda’da 4, Avustralya’da 3, İsviçre’de 2, Almanya’da 2, San Marino’da 2, Kanada, Mısır, Tayland, Tayvan, Filipinler ve Arjantin’de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Çin ana karasında 80 bin 757, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 116 ve Makau Özel İdari Bölgesi’nde 10 vakaya rastlandı. Tayvan’da da 45 kişide Kovid-19 tespit edildi.