EKONOMİ SERVİSİ
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ankara'da TOBB'da düzenlenen Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı'na iştirak etti. Bakan Pakdemirli burada yaptığı konuşmada, “Tarımdaki gelişim alanlarından bir tanesi de ürünün tarladan sonraki süreçlerinin iyi idare edilmesidir. Bu süreçlerin iyi idare edilmesindeki koşullardan biri de lojistiğin, saklama koşullarının ve fiyat istikrarının sağlanmasıdır. Bu anlamda, ürün ihtisas borsaları, lisanslı depoculuk, gelir garantili ürün sigortalarının çiftçilerle tanıştırılması söz konusu olacaktır. ABD'de de bunlar var. Yeter ki ürün ihtisas borsalarımız yeterli derinliğe kavuşsun. Bundan böyle artık üreticilerimiz, daha ekimini yaparken kaç liraya ürünü satacağını yarına yönelik biliyor olacaklar. Bunu son derece önemsiyorum. Bu, geleceğe daha güvenle bakan üreticiler anlamına geliyor" dedi.
JAPONYA'DAN TALEP
Pazarlama konusunu da önemsediğine dikkati çeken Pakdemirli, Türkiye'nin pazarlama itibarıyla çok önemli kesişim yollarının ve hava ulaşım koridorlarının ortasında olduğunu bildirdi. Pakdemirli, Türkiye'ye yakın trilyonlarca dolarlık pazar olduğunu belirterek, "Dünyada değişen koşullara uyum sağlayan dinamik iş sektörümüz var. Bugün itibarıyla ne yazık ki dünyada Kovid-19 ile ilgili bir pandemi var. Bununla alakalı Türkiye yine temiz kalabilmiş bir ülke olarak işlenmiş gıdada ciddi potansiyel barındırıyor. Bunu dünya pazarlarına mutlaka pazarlayabiliyor olmamız lazım. Yanıma Japonya'dan gelen biri, 'Böyle taleplerimiz olsa ne yaparız, Çin ile alışverişimiz bir miktar azalabilir, Türkiye burada destek olabilir mi?' dedi. Biz de 'Tabii ki her zaman desteğe hazırız' dedik." ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE SAĞLIKLI VE GDO'SUZ ÜRÜNLER ÜRETEN BİR ÜLKEDİR”
Pakdemirli, coğrafi işaretler ve markalaşmanın da son derece önemli olduğunu aktararak, şunları kaydetti: "En basit ürünlere dahi mutlaka bir anlam yüklüyor olmamız lazım. Kraliçe Elizabeth Bursa'nın siyah incirini yiyince bu ürünün fiyatı arttı. Ürünlerin üzerine hikayeler ve anlamlar yükleyerek Türk ürünlerini satıyor olmamız lazım. Türkiye sağlıklı ve GDO'suz ürünler üreten bir ülkedir. İşlenmiş gıdada çok önemli potansiyelimiz var. Her türlü işlenmiş gıdanın yapılması, üretilmesi ve pazarlanması konusunda iş adamlarımızın dün olduğu gibi bugün de yarın da emrine amadeyiz."