EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılına ait “Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri” verilerini açıkladı. Buna göre:
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden nohut fiyatı yıllık %29,04 azalış gösterdi
2019 yılında bir önceki yıla göre en az artış %20,95 ile mercimek (kırmızı) fiyatında gerçekleşti. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlere ait fiyatlarda bir önceki yıla göre en fazla artışın olduğu ürünler ise, %25,98 ile buğday (diğer), %33,88 ile fasulye (kuru) ve %79,97 ile patates (diğer) oldu.
Sebzelerden domates (sofralık) fiyatı bir önceki yıla göre %3,27 artış gösterdi
Sebzelerden 2019 yılında bir önceki yıla göre patlıcan fiyatında %30,92 ve soğan (kuru) fiyatında %37,96 artış gerçekleşti. Buna karşılık sebzeler grubunda bir önceki yıla göre en fazla artış gösteren ürünler ise %42,51 ile karnabahar, %54,54 ile biber (sivri) ve %70,88 ile sarımsak (kuru) oldu.
Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden zeytin (sofralık) fiyatında yıllık %3,16 artış oldu
Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden, 2019 yılında bir önceki yıla göre en az artış gösteren ürünler sırasıyla, %19,49 ile limon, %20,58 ile üzüm (sofralık çekirdekli) oldu. Bir önceki yıla göre en fazla artış ise %36,55 ile muz ve %52,26 ile fındık ürünlerinde gerçekleşti.
Seçilmiş bitkisel ürün fiyatları ve yıllık değişim oranları, 2019
Değişim oranı (%) Fiyat (TL/Kg)
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim değerinde yıllık %24,65 artış gerçekleşti
2019 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünler değeri %24,65 artışla 77,55 milyar TL, meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri %22,15 artışla 67,83 milyar TL ve sebzelerin üretim değeri ise %21,87 artışla 50,45 milyar TL oldu.
Gruplara göre bitkisel üretim değeri ve yıllık değişim oranları, 2019
Değer (Milyar TL) Değişim oranı (%)