Gaziantep Valisi Davut Gül, Suriyelilerle ilgili sağduyu çağrısı yaptı

Suriye'nin İdlib kentinde rejim güçleri tarafından TSK'ya yönelik gerçekleştirilen saldırının ardından sosyal medyada halkı galeyana getirmek isteyenlere karşı dikkat edilmesi uyarısında bulunan Vali Gül, halka sağduyu çağrısı yaptı.

Ekleme: 29.02.2020 18:05:04 / Güncelleme: 29.02.2020 18:28:41 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Vali Gül, beraberinde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Bekmez ve İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ile Türkiye'de ve kentte yaşanan son gelişmeleri Gaziantep özelinde değerlendirmek üzere Valilik binasında gazetecilerle bir araya geldi.

Valilik Amfi Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini ifade eden Gül, bu süreçte herkesin üzerine düşen görevler olduğunu belirtti.

Suriyelilerle ilgili son zamanlarda sosyal medya üzerinden yapılan provokasyonlara dikkat çeken Gül, bu süreçte gazetecilerin çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini, gazetecilerin araştırmacı ve duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Haberde kullanılan dil ve doğru bilginin önemine değinen Gül, "Sizlerin de bizlerin de karşılaştığı en önemli olaylardan bir tanesi bilginin doğru aktarılması. Buradan çıkan bir haber bütün ulusal basına geçiyor. Bu, haber yapılmasın anlamına gelmiyor. Haberler elbette yapılacak. Vatandaşlarımız zaten gazetenin, televizyonun dışında sosyal medya üzerinden de haberleri bir şekilde alıyor. Ama bizim haber dilimizin bu şehre, bu ülkeye katkı sunması lazım." dedi.

 

"Çocuklarımız sosyal medyada kullanılan dilden etkileniyor"

Gaziantep'in iç, dış ve köylerden göç alan bir şehir olduğunu belirten Gül, "Yaklaşık bir milyon civarında 18 yaş altı Gaziantep'te yaşayan hemşerilerimiz var. Yani 13, 15, 17 yaşlarında on binlerce, yüz binlerce çocuk, medyada kullanılan dilden etkileniyor. Biz hiç kimsenin çocuğunun tırnağına zarar gelsin istemeyiz. Bu çocuklar, yaptığı herhangi bir olayda karşı tarafa zarar verebiliyorlar. Karşı tarafa zarar verdikleri için bunun bir cezası var. Aynı şekilde bu çocukla, karşı tarafa zarar verirken kendileri ve aileleri de zarar görebiliyor. Biz, hiç kimsenin çocuğunun tırnağına zarar gelsin istemiyoruz." diye konuştu.

"Türkiye kendi sınır güvenliğini korumak için Suriye'de"

Türkiye'nin kendi sınır güvenliğini korumak için Suriye'de olduğunu belirten Gül, "Ülke ve millet olarak hepimiz, bu mücadelede haklı olduğumuzu söyleyebiliriz. Halkı olduğumuz bir durumda hiç birimimizin başımızın öne eğilmesini gerektirecek bir durum yok. Evet, şehitlerimiz var. Bundan sonra da olmasını istemeyiz. İnşallah hiç kimsenin tırnağına taş değmez. Nasıl ki 'Antep Savunması'nda 6 bin 317 şehidimiz olduğunda inisiyatif, seçenek bizde değildiyse, Çanakkale'de, binlerce kilometre öteden gelip bizimle savaşan insanlarda tercih bizde değildiyse, burada da tercih bizde değil. İdlip'te, Suriye'de olmamızın sebebi Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğini sağlamak. Bunu en iyi Gaziantepliler bilir. Gaziantep'te düğün patlaması oldu. Gaziantep ve Adana'da Emniyet'e saldırı oldu. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Ankara'da patlama ve Niğde'de eylem oldu. Biz, güvenli bölgede olmadığımızda Türkiye'nin güvenliğini sağlayamayız." ifadelerini kullandı.

"İdlib'e müdahale etmediğimizde 3-4 milyon yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalıyoruz"

Gül, "Ülkemizde 3 milyonun üzerinde göçle gelen insan oldu. İdlib'e müdahale etmediğimizde 3-4 milyon yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Ülkeleri cephede, silahlı mücadeleler ile zayıflatabiliyorsunuz. Aynı zamanda ekonomik olarak ve diğer enstrümanları kullanarak da zayıflatabiliyorsunuz. Daha da önemlisi bizim sınırımızda bir terör koridoru oluşturmak, terör devleti kurmak istiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Suriye'de olmadığında, Türkiye'deki birliğimizi, bütünlüğümüzü muhafaza etme şansımız yok. Suriye'ye giderken de Meclisimiz, milletvekillerimiz, istişare ederek bu kararı verdiler." şeklinde konuştu.

"Bu gemi su aldığında hepimiz batacağız"

Birlik ve beraberlik mesajında bulunan Gül, "Farklılıklar bizim zenginliğimizdir. Hepimiz birbirimiz gibi düşünmek zorunda değiliz. Meselelere bakış açımız çok farklı olabilir. Ama bu mesele de farklı bakış açısı lüksümüz yok. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemi su aldığında hepimiz batacağız. Bu gemi yürüdüğünde hepimiz yürüyeceğiz." dedi.

"100 Suriyeliden biri suç işliyor"

Suriyelilerin suç işleme oranının düşük olduğunu ifade eden Gül, su işleyen ve suça karışan Suriyelilerin de cezalandırıldığını, belli suçlarda da kimisinin sınır dışı edildiğini belirterek, "Bu şehri güvensiz göstermek gibi bir hakkımız yok. Suriyelilerin suç işleme oranı düşük. 100 Suriyeliden biri suç işliyor." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medyada provokasyon yapan 24 kişi gözaltına alındı"

Kentte dün akşam 23 bölgede 13 ve 15 yaşlarındaki çocukların toplanarak gösteri yaptığını anımsatan Gül, gösteri yapan çocukların bir kısmının suça sürüklenen, bir kısmının farklı sıkıntıları olan çocuklar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Bu gösteri gruplarından 2 çocuk, 2 Suriyeliyi bıçakladı, dükkanlarına taş atıldı. Bu şehrin asayişini muhafaza edebilmemiz için sağduyulu olmamız lazım. İdlib'te, güvenli bölgede yaptığımız mücadele başka, Suriyelilerin burada olması başka ve şehitlerimize saygı göstermek daha başka. Ama herkesin şu konuda emin olması lazım. Sosyal medyada da olsa, fiilen elinde bayrak olup şehitlerin lehine slogan atarak da suç işlese, bu suçların mutlaka bir cezası vardır. Şu an sosyal medyada ve buna benzer yerlerde suç işleyenlerden yaklaşık 40 civarında kişi tespit edildi. 24 kişi gözaltına alındı. Diğerleri ile ilgili de süreç devam ediyor.

Sosyal medya haberlerinin çocukları karşı karşıya getirecek eylemlere sebep olabileceği noktasında uyarılarda bulunan Gül, doğru kaynaktan bilgi alınmasının önemine dikkat çekti.

İdlip'te saldırı ile ilgili yaşanan süreci değerlendirmek üzere önceki gün yine Gaziantep Valiliği Koordinasyonunda, Gaziantep özelinde alınacak ve alınması gereken tedbirleri görüşmek üzere bir toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatan Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep milletvekilleri, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, ilgili kurum amirleri, mecliste grubu bulunan siyasi parti temsilcileri ve oda başkanlarının katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda da birlik ve beraberlik mesajı verildiğine değindi.

Toplantı soru cevap bölümü ile sona erdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler