Eğitimciler ve öğrenciler sınıf tekrarı kararını değerlendirdi

Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, sınıfta kalma uygulamasının geri gelmesini olumlu bulduğunu ancak bu süreçte 12 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin de tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Ekleme: 27.02.2020 13:05:05 / Güncelleme: 27.02.2020 13:46:38 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde bir programa katılarak 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ortaokul ve liselerde sınıfta kalma uygulamasının başlatılacağını, eğitim sisteminde de bazı önemli değişikliklere gidileceğini açıklamıştı.

Bakan Ziya Selçuk'un söz konusu açıklamalarını İLKHA'ya değerlendiren Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, sınıfta kalmanın olduğu bir sistemde öğrencileri zorunlu olarak okulda tutmaya çalışmanın da tekrar değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Gök, "Başarıyı ve başarısızlığı değerlendiren bir eğitim sisteminin olması elbette gerekiyor. Sınıfta kalmanın da normal görülmesi gerekiyor. O yüzden Milli Eğitim Bakanımızın bu açıklamasını olumlu buluyorum. Ancak halen 12 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim ile karşı karşıya olan öğrenciye hem sınıfta kalacaksın hem de okula devam etmek zorundasın demek anlamlı olur mu? İnsanlar, zorla bir yerde tutulmamalı." dedi.

 

"Ara eleman sorunu devam ediyor"

28 Şubat sürecinde zorunlu eğitim sisteminin bir zulme dönüştürüldüğünü hatırlatan Gök, "Özellikle de kesintisiz zorunlu 8 yıllık eğitim sistemine geçilince, Türkiye'de ciddi bir ara eleman sorunu ortaya çıktı. Bu durum maalesef halen devam ediyor. Şu an zorunlu eğitim kesintisiz 12 yıla çıkarıldı. Sınıfta kalmanın tekrar gelmesiyle birlikte bu zorunlu eğitim sisteminin de yeniden gözden geçirilmesi ve bir daha değerlendirilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Ders değişiklikleri öğretmen ve öğrencileri mağdur etmemelidir"

Ders sayılarının azaltılması kararını da değerlendiren Gök, "Bu konu ile ilgili henüz Bakanlık tarafından detaylı bir açıklama yapılmadı. Hangi dersler kaldırılacak, hangi dersler getirilecek? Bunun da bir an önce açıklanması gerekiyor. Bu tür değişikliklerin öğretmenleri mağdur etmemesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Çünkü hangi dersi kaldıracaksınız, hangi öğretmen norm fazlası olacak ve hangi dersi getireceksiniz, o dersin öğretmeni olacak mı olmayacak mı? Bir norm sıkıntısıyla karşı karşıya kalınmaması gerekiyor. Eğitimde düzenlemeler ve değişiklikler yapılırken mutlaka bunların da göz önünde bulundurulması gerekir." şeklinde konuştu.

Öğrencilerin okula daha fazla önem vermesi için müfredat değişikliği yapılması ve derslerin içeriğinin de mutlaka doldurulması gerektiğini belirten Gök, halkın inanç ve kültürünü dikkate alan yeni köklü bir eğitim müfredatına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

"Öğrencinin dersleri iyi öğrenmeden sınıfı geçmemesi lazım"

Sınıfta kalma uygulamasını olumlu bulduğunu dile getiren lise 12'nci sınıf öğrencisi Mehmet Ali Yılmaz, "Ben bazı dersleri yapamıyorum. Bir üst sınıfa geçtiğimde bilmediğim derslerden kalıyorum. Bir sonraki sınıfa bu dersleri öğrenmeden geçiyorum. Bunun için de sınıfta kalmanın zorunlu hale getirilmesini olumlu buluyoruz. Çünkü bir öğrenci, bir dersi tam olarak öğrenmeden bir üst sınıfa geçiyor. Bundan dolayı öğrencinin dersleri iyi öğrenmeden sınıfı geçmemesi daha iyi olur." dedi.

"Öğrencilere derslerin iyi öğretilmesi lazım"

Uygulamayı olumlu bulduğunu ancak eğitim sisteminin iyileştirilmesi ve kaliteli bir eğitimin verilmesi gerektiğini belirten lise 12'nci öğrencisi Muhammed Bölükbaş, "Ben sözelci bir öğrenciyim ve matematikte başarılı değilim. Matematikte başarılı olamadığımdan dolayı sınıfta kalmak çok zoruma gider. Ama eğer 9'uncu sınıftan bu yana bu dersi sıkı bir şekilde almış olsaydım, 12'nci sınıf öğrencisi olarak belki matematik dersinde başarılı olmuş olacaktım. Belki üniversite sınavına girdiğimde daha iyi bir sonuç alacağım. Sınıfta kalma tekrar gelecekse 9'uncu sınıftan itibaren derslerin öğrencilere iyi verilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

"Öğrenciler yapamadıkları dersi tekrar görürse çok iyi olur"

Lise 9'uncu sınıf öğrencisi Eser Baykuş ise, "Liseye yeni başladım. Benim için lise iyi bir başlangıç oldu. Sınıfta kalma sisteminin gelmesini olumlu buluyorum. Çünkü yapamadığım dersleri yeniden görebileceğim. Geleceğime daha iyi yön verebileceğim. Dört sene sonra güzel bir üniversite kazanma imkânım olabilir. Bundan dolayı bu sistemi çok beğendim. Zor olan yönü de var. Öğrenciler dersine iyi çalışmalıdır. Çalışmadığı zaman zaten sınıf tekrarı olur. Sınıfta kalma eskiden zorunlu değildi. Bundan sonra zorunlu olacak. Öğrenciler yapamadıkları dersi tekrar görürse çok iyi olur." ifadelerini kullandı.

Lise10'uncu sınıf öğrencisi Ömer Faruk Biranger de başarılı/başarırsız öğrencinin ortaya çıkması için sınıfta kalma uygulamasının olması gerektiğini ve kararı olumlu bulduğunu belirtti. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler