Birecik'te evlerinden çıkarılan mahalle sakinleri mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

​Geçen sene mayıs ayında Birecik-Halfeti Karayolunda meydana gelen heyelan nedeniyle evleri boşaltılan Saha Mahallesi sakinleri, söz verildiği halde aylar geçmesine rağmen evleri kamulaştırılmadığı için mağdur olduklarını söylüyorlar.

Ekleme: 27.02.2020 12:30:06 / Güncelleme: 27.02.2020 12:39:09 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Evlerini boşaltmaları için yetkililer tarafından kendilerine verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini savunan mahalle sakinleri, kaymakamlık, Büyükşehir ve AFAD başta olmak üzere gittikleri hiçbir kurumda muhatap bulamadıklarını ifade ettiler.

İlk ay kendilerine yapılan kira yardımının kesilmesinden dolayı mağdur olduklarını ve kira ödeyecek durumda olmadıklarını vurgulayan mahalle sakinleri, mağduriyetlerin bitmesini istiyor.

Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren mahalle sakinlerinden Bayram Akbaş, "Vali, Kaymakam ve Belediye Başkanı geldi. Yetkili kim geldiyse saygı gösterdik. Bize hakkımız neyse vereceklerini söylediler. Biz de sesimizi çıkarmayarak evimizden çıktık." diye konuştu.

"Çocuklarıma mı bakayım yoksa ev kirası mı ödeyeyim?"

Sorunlarının çözümü için Kaymakamlık, Belediye ve AFAD arasında mekik dokuduklarını belirten Hüseyin Koçak, "Benim de evim yıkıldı ve mağdurum. Evlerimizi yıkarken herkes başımıza üşüşüyordu. Evden çıktıktan sonra yetkililer, kaymakamlık, AFAD ve Büyükşehir Belediyesi nerede? Ben çalışamayan bir insanım. Çocuklarıma mı bakayım yoksa ev kirası mı ödeyeyim? Ayrıca burada çalışamayacak durumda olan insanlarda var. Bunların mağduriyeti ne olacak? Biz bu Devletin vatandaşı değil miyiz? Ne yapacağız bilmiyoruz. Belediye Başkanı'na gidiyoruz bizi Kaymakamlığa yönlendiriyor. Kaymakamlık bizi Büyükşehir'e yönlendiriyor. Büyükşehir'e gidiyoruz, onlar da bizi AFAD'a yönlendiriyor. Kime gideceğimizi ve ne yapacağımızı bilemiyoruz." şeklinde konuştu.

 

"Sakat bir insanım 5 kişilik aileme nasıl bakayım"

Engelli olduğunu ve 5 nüfuslu aileye baktığını ifade eden Tahir Utkun, "Ben engelli biriyim, kira ödeyemiyorum, hiçbir gelirim yok, çocuklarım perişan durumda. Eğer evlerimizi yıkmayacaklarsa gelip elektrikleri bağlasınlar evimize gidip oturalım. Ya da bize yardım etsinler. Sakat bir insanım, 5 kişilik aileme nasıl bakayım. Suriyeli vatandaşlara yaptıklarını bizim içinde yapsınlar. Başka bir şey istemiyoruz." dedi.

"Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?"

Evlerinden çıkarıldıkları zaman kendilerine verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini ileri süren Hamza Güneş, "Bizi evlerimizden çıkardıkları zaman, evlerimiz yıkılırken burada toplanan Valimiz, Kaymakamımız, AFAD başkanımız ve devlet yetkilileri, neredesiniz? Bizi ortada neden bıraktınız? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Evlerimizi boşaltırken verilen vaatler neden yerine getirilmiyor? Neden istimlak ve kamulaştırma yapılmadı? Biz bu isteklerimizin bir an önce yapılmasını ve bizi mutlu etmelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Seçim zamanı geldiğinde oy için başımıza üşüşürler"

Kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını savunan Hatice Bozkurt, "Biz hepimiz mağduruz. Bizim evlerimiz yıkılmadı ama içerisine de giremiyoruz. Biz evlerimize girmek istiyoruz. 6 çocukla kirada perişan olmuşum. Bu çocukların karnını mı doyurayım yoksa kira parasını mı ödeyeyim? Bizi evlerimizden çıkardıklarında size kira parası vereceğiz, sizi mağdur etmeyeceğiz dediler ama biz şu an mağduruz. Devlet bize sahip çıkmıyor. Seçim zamanı geldi mi oy için başımıza üşüşürler. Şu an kimseyi yanımızda görmüyoruz." şeklinde konuştu.

Hatice Aslanbaş ise yaptığı açıklamada, "Ben boşalttığım evimin kirasını istiyorum. Eşim hastadır eve ve çocuklara bakamıyor. Ben nasıl kira parası vereceğim." dedi.

"Onlarca ev boşatılmış ve yüzlerce insan mağdur olmuş"

Mağdur ailelere destek olmak amacıyla Birecik'e gelen HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, ciddi bir mağduriyetin söz konusu olduğunun altını çizerek, "Onlarca ev boşatılmış ve yüzlerce insan mağdur olmuş. Bunların içerisinde hasta, yaşlı ve engelli olanlar var. Bu insanlar 7 aydır çok ciddi bir şekilde mağduriyet yaşıyorlar.  Evlerinden çıkarılmış, evleri istimlak edilmiş ama gereken yardım yapılmamış hem de bu insanlar bir şekilde unutulmuş. Bu insanlar hangi kuruma gitse topu birbirlerine atıyorlar. Bu insanlar ortada kalmışlar." diye konuştu.

"Niçin bu halkın mağduriyetini gidermiyorlar"

Açıklamasında mağduriyetlerin giderilmesi için yetkililere seslenen Erat, "Bizler öyle bir ülkeyiz ki ta Afrika'daki ve dünyanın diğer ucundaki insanlara gidip yardım ediyoruz. İnsanların mağduriyetini gideriyoruz. Burada çok ciddi bir mağduriyet var. Bunu görmemezlikten gelmekle bir yere varamayız. Bu memleketin milletvekilleri ne iş yapıyor? Bu halk ne için onları seçti? Niçin gelip bu halkın mağduriyetini gidermiyorlar. Niçin gelip ilgilenmiyorlar? Sadece seçimden seçime sahaya inip halkı aldatmak, oy istemek ve vaatlerde bulunmak doğru mudur? Bu kış günü, bu soğukta bu insanlar ortada kalmışlar. Yerel yönetimler neden bu insanların sorunları ile ilgilenmiyorlar. Sayın Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, Milletvekilleri, Bakanlar neden bu insanlarla ilgilenmiyorsunuz. Bu insanların ivedi bir şekilde mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor." şekline konuştu.

"Ortada bir mağduriyet olursa biz mağdurların tarafında yer alırız"

HÜDA PAR olarak bu memlekette kim taşın üstüne bir taş koymuşsa parti gözetmeden takdir ve tebrik ettiklerini vurgulayan Başkan Erat, "Ortada bir mağduriyet olursa biz mağdurların tarafında yer alırız. Bugün de buradayız ve bu olayın takipçisi olacağız. Bu iş düzelene ve mağduriyetler bitene kadar bu olayın takipçisiyiz. Allah rızası için girdiğimiz bu mübarek günlerde bu insanların mağduriyetini giderin. Bu insanlar sizlerden sadece haklarını istiyorlar. Bu insanlar evlerine kavuşsun, artık burası yıkılır yerine ev mi yapılır ya da ciddi manada kira yardımı mı yapılır? Bir yol haritasının belirlenmesi gerekiyor. Şu an bu insanların durumu muğlak, ne olacağı belli değil. Ne yapacaklarını bilmiyorlar." ifadelerini kullandı.

Desteklerinden dolayı Başkan Erat'a teşekkür eden mahalle sakinleri, sorunlarını yetkililere anlatabilmeleri için destek istedi. Başkan Erat, mahalle sakinlerine ellerinden gelen desteği sunacaklarını söyledi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler