Sadr’dan, Parlamentoya tehdit

Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen eski İletişim Bakanı Allavi'ye tepkiler sürüyor. Sadrist Hareketi’nin lideri mukteda Sadr yaptığı yazılı açıklamada, Parlamentonun Irak halkının isteklerine yanıt veren bir hükümeti desteklemezse, milyonlarca kişiyi sokağa döküp, oturma eylemi başlatacaklarını söyledi.

Ekleme: 22.02.2020 17:54:58 / Güncelleme: 22.02.2020 22:34:49 / Dünya
Destek için 

 Irak'ta Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen bağımsız siyasetçi ve eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi'ye tepkiler sürüyor.

Sadrist Hareketi'nin lideri Mukteda es -Sadr, Parlamentoyu göstericileri sokağa dökmekle tehdit etti.

Sadr yaptığı yazılı açıklamada, Parlamentonun Irak halkının isteklerine yanıt veren bir hükümeti desteklemezse, milyonlarca kişiyi sokağa döküp, oturma eylemi başlatacaklarını söyledi.

Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi, daha önce yaptığı açıklamada da Muhammed Tevfik Allavi'yi kabinede parti mensubu isimlere yer vermesi halinde hükümetini 3 gün içinde devirmekle tehdit etmişti.

Şii olan Meclis Başkan Yardımcısı Hasan el-Kaabi de yayımladığı yazılı açıklamada, meclisin pazartesi günü düzenlenmesi öngörülen olağanüstü oturum için gerekli hazırlıkları yapmakla yükümlü olduğunu bildirdi.

Kaabi, Allavi'ye destek veren İran'a yakın Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu'nun üyesi.

SÜNNİLER, KABİNEYE GÜVENOYU VERMEYECEK

Sünni Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ise, yaptığı yazılı açıklamada, "Kabinede yer alacak bakanların isimleri ile çalışma karneleri hakkında herhangi bir bilgi tarafımıza teslim edilmediği müddetçe, kabineye güvenoyunun verilmesi için olağanüstü oturum tarihinin belirlenmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı. 

Irak Meclisi'ndeki Sünni Güçler Birliği Koalisyonu da hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi'nin oluşturacağı kabineye güvenoyu vermeyeceğini açıklamıştı.

Meclis'te 57 vekile sahip Sünni Güçler Birliği Koalisyonu Üyesi Muhammed Kerbuli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Halkın ve göstericilerin Allavi hükümetinin Meclis'ten geçmemesi yönündeki talep ve tutumunun yanında yer alıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Kürt siyasi partilerden oluşan bir heyet ise, 20 Şubat'ta başkent Bağdat'a giderek Allavi ile yeni kabinedeki Kürt kotalarını görüşmek için bir araya gelmişti.

Heyette yer alan Muhammed İlhanlı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, başbakan adayı Allavi ile görüşmelerinden herhangi bir sonucun elde edilmediğini ve Erbil'e döndüklerini açıklamıştı.

Bu arada Bağdat'taki hükümet görüşmelerinde yer alan Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Arafat Karam, Allavi'nin bakanlarını partili olmayan bağımsız isimlerden seçeceği yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Karam, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) heyeti olarak, Allavi'nin (kabine görüşmelerinde) bize karşı muamelesini reddediyoruz. Kimsenin bizim yerimize karar vermesine izin vermeyiz. Hükümet görüşmelerinde sonuca ulaşamadık ancak toplantılarımıza devam edeceğiz."
Irak Meclisi'ndeki Kürt partiler, Allavi'nin kabinesini partilere sorulmadan bağımsız kişilerden oluşturmasını istemiyor.

Şii partiler, sokağın tepkisi nedeniyle kabinede partili Şii bakanların yer almamasına fazla itiraz etmiyor ancak bunun karşılığında devletteki birçok önemli kurumun başına partililerin geçmesi talebinde bulunuyor. Şii partilerin Allavi yönetiminde nüfuz sağlamak istediği kurumların başında Merkez Bankası ve Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) ile diğer birçok bağımsız kurum geliyor.

Sünni grupların da, bakanların belirlenmesinde kendilerine rol verilmesini isteyerek, Kürtlerle benzer tutum sergilediği biliniyor.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi...

IRAK'TA YENİ HÜKÜMETİ KURMA ÇALIŞMALARI

Ekim 2019'dan bu yana hükümet karşıtı gösterilere sahne olan Irak, göstericilerin talebi ve artan baskılar nedeniyle Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifasını sunduğu 29 Kasım 2019'dan bu yana yeni başbakanını belirlemeye çalışıyor.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Abdulmehdi'nin istifasından iki ay sonra, 1 Şubat 2020'de bağımsız siyasetçi ve eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi'yi hükümeti kurma görevi vermişti.

Allavi'nin anayasa uyarınca 2 Mart'tan önce kabinesini oluşturarak güvenoyu için parlamentoya sunması gerekiyor.

Allavi, 19 Şubat'ta yaptığı açıklamada, kabinesini siyasi partilerden uzak, bağımsız kişilerden oluşturacağını belirterek Meclis'i 24 Şubat Pazartesi güvenoyu için olağanüstü oturuma çağırmıştı.

Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek İnsan Hakları Komiserliği'nin aktardığına göre halk hareketinin başladığı ekim ayından bu yana gösterilerde yaşanan şiddet eylemleri sonucu 543 kişi öldü.